آموزش نجوم و اخترفیزیک مقدماتی – کهکشانها – قسمت چهارم
كهكشانها – قسمت چهارم
كهكشانهاي نامنظم (Irregular galaxy)
گروهي از كهكشان ها در ردهي نامنظمها قرار ميگيرند. زيرا هيچ ساختار متقارن يا عادي را نشان نميدهند. با وجود اين، ممكن است حتي اين كهكشان ها نيز به دو گروه متمايز تقسيم شوند.
نوع نامنظم يك، يكي از آن دو گروه است كه از ستارگان نوع (O) و (B) و مملو از هيدروژن يونيده شده يا به عبارتي نواحي هيدروژن يونيده و تقريباً مقدار زيادي از اجزاء تشكيلدهندهي جمعيت يك تشكيل شده است. برخي از نظرات عقيده بر وجود بازوهاي پيچيده دارد.
ابر برزگ ماژلاني كه شامل سحابي ترانتولا نيز ميباشد، از اين نوع است.
ردهبندي نوع نامنظم دو، كاملاً مبهم است و ممكن است كهكشانهايي را شامل شود كه ويژگيهاي سادهاي دارند. اما عمدتاً اين كهكشانها بيشكلاند و به ستارگان تفكيك نميشوند. چنين كهكشانهايي با گرد و غبار بين ستارهاي جذبهاي مشخصي را نشان ميدهند و نشر گازي نيز توسط آنها مشاهده شدهاند. در نوع دوم ميتوان از كهكشانهايي نام برد كه داراي تابشهاي غير عادي، گرد و غبارهاي غير عادي، برهمكنشهاي جزر و مدي و يا مشخصههاي انفجاري داشته و با خارج كردن ماده با سرعت زياد از خود مشخص ميشوند. اين نوع از كهكشانها به عنوان كهكشانهاي انفجاري در نظر ميگيرند كه خود داراي چندين زير رده ميتواند باشد.
كهكشان ويژهي (M82) يك كهكشان از نوع دوم است. اين كهكشان از آن جهت قابل توجه است كه مواد گرد و غبار به طور وسيع نور ستارگان آن را چنان ميپوشانند كه منفجر شده به نظر ميرسند. در حاليكه چنين نيست.
همچنين كهكشان (NGC3034) نيز از اين نوع است.
ادامه دارد …
قسمت اول
قسمت دوم
قسمت سوم
http://en.wikipedia.org/wiki/Irregular_galaxy
http://ned.ipac.caltech.edu/level5/Gallagher/Gall1.html
منبع:
كتاب نجوم و اخترفيزيك مقدماتي (جلد دوم)، نوشتهي زيليك و گرگوري، ترجمهي دكتر جمشيد قنبري
كتاب فيزيك نجوم مقدماتي، نوشتهي سيد احمد بابانژاد و دكتر احمد حسنپور، نشر پيام نور
وبسايت ويكيپديا
صفحات پراكندهي اينترنت
قسمت جدیدشو نمیخواین بزارین؟؟؟؟؟؟
طي دو هفته آينده قسمتهاي جديد اين مبحث را شروع خواهيم كرد