اتمسفر غبار آلود و سطح یخی پلوتو آشکار شد!
بیگ بنگ: به دنبال کشف یخچال های طبیعی از یخ نیتروژن بر سطح پلوتو، فضاپیمای افق های نو با نگاهی به پشت سر خود، اتمسفر مه آلود و لایه هایی از غبار را در این سیاره ی کوتوله آشکار کرده که چندین برابر بیشتر از پیش بینی های دانشمندان است.
به گزارش بیگ بنگ، تصاویر منتشر شده ی جدید از کاوشگر افق های نو ناسا از پلوتو سطح یخ زده و جو فوق العاده مبهم و مه آلودی را در این سیاره کوتوله نشان می دهد. مجموعه ای جدید این تصاویر با وضوح بالا از سطح پلوتو نشان می دهد که یخ ساخته شده از نیتروژن، مونوکسید کربن و متان در دشت مسطح “اسپوتنیک” در نیمکره غربی پلوتو، جریان دارد.
طبق برآورد دانشمندان کوه های یخ زده منطقه ی”اسپوتنیک” چیزی میان ۱ تا ۱.۵ کیلومتر ارتفاع دارند و از دید زمین شناسی به نسبت با سنی کمتر از ۱۰۰ میلیون سال جوان هستند. جان گرانسفلد محقق ناسا می گوید: جریان یخ، شیمی عجیب و غریب سطح، رشته کوه ها و جو مه آلود پلوتو، نشان دهنده یک تنوع زمین شناسی سیاره ای بوده که بسیار هیجان انگیز است.
با توجه به ارزیابی های علمی، الگوهای چرخش از نور و تاریکی که در این تصاویر ارائه شده، بسیار شبیه یخچال های طبیعی روی زمین است با این تفاوت که یخچال های طبیعی زمین از آب یخ تشکیل شده اند، اما یخچال های پلوتو از نیتروژن یخ زده تشکیل شده اند. بیل مک کینون از دانشگاه واشنگتن می گوید: جریان یخ در دماهای پلوتو به جایی حرکت نمی کند بلکه بی حرکت و شکننده است. وی افزود: نوع یخ هایی که تصور می کنیم این سیاره ی کوتوله از آنها تشکیل شده است– یخ نیتروژن، یخ مونوکسید کربن، متان — حتی در شرایط پلوتو، نرم هستند و به همان روش هایی که یخچال های طبیعی واقع در زمین جریان می یابند، جریان خواهند یافت.
همچنین فضاپیمای افق های نو هفت ساعت پس از گذر نزدیک از کنار پلوتو، به پشت سرش نگاهی انداخت و تصاویری از غبار مه آلود سطح آن به ثبت رساند. این کاوشگر گسترش مه را در دست کم تا ۱۳۰ کیلومتری که بر فراز پلوتو شناور بودند، آشکار ساخت. بررسی اولیه، دو لایه ی جداگانه و نمایان: یکی در ارتفاع ۸۰ کیلومتری بالای سطح و دیگری در ارتفاع حدود ۵۰ کیلومتری را نشان می داد. مایکل سامرز در دانشگاه جرج میسون واقع در ویرجینیا گفت: مه های مشخص شده در این تصاویر عنصر اصلی در ایجاد ترکیبات هیدروکربن پیچیده است که رنگ مایل به قرمز پلوتو از آن نشات می گیرد.
پلوتو از نظر بزرگی پس از اریس، دومین سیاره کوتوله منظومه شمسی است که از هنگام کشف در سال ۱۹۳۰ تا ۲۴ اوت ۲۰۰۶ نهمین سیاره سامانه خورشیدی بود، اما اکنون بنا بر تعریف نوین اتحادیه بین المللی اخترشناسی یک سیاره کوتوله و همچنین به عنوان نمونه نخست از رده جدید اجرام فرا نپتونی به شمار می رود.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع: RT , astronomynow , NASA
درود و سپاس. افق های نو باز هم به پلوتو نزدیک میشود؟
درود، خیر مقصد بعدی افق های نو بررسی اجرام واقع در کمربند کویپر می باشد و بعد از آن با توجه به سوخت باقی مانده اش احتمالا تا 10 سال آینده به سمت اجرام کمربند کویپر حرکت می کند.