استارشیپ برای سومینبار پرتاب شد
بیگ بنگ: موشک غولپیکر استارشیپ در سومین پرتاب آزمایشی از مرزی تازه گذشت و به فضا رسید. این موشک غولپیکر قرار است پس از آزمایشهای پی در پی انسان را به ماه و در نهایت به مریخ ببرد.
در مرحله نخست موشک توانست با توان کامل و با روشن شدن تمام موتورها از زمین بلند شود و پس از ۹ دقیقه با خاموش شدن موتور و جدا شدن قسمت پایینی موشک به سرعت مناسب برای ورود به مدار رسید. بوستر سوپرهوی پس از آن به سمت خلیج مکزیک در تگزاس برگشت که البته در نهایت فرود موفقی طبق برنامه نداشت و در حالی که بیشتر موتورهایش از کار افتاده بود در آب دریا افتاد.
در هر صورت در آزمایش سوم مراحل بیشتری نسبت به دو آزمایش قبلی طی شد و موشک مرزهای جدیدی را پشت سر گذاشت. این وسیله نقلیه غولپیکر چندین نقطه عطف مهم را ثبت کرد؛ از جمله باز کردن در محموله خود در فضا و اجرای نمایش انتقال سوخت در فاصله دور از زمین.
دادههای تلهمتری که اسپیسایکس در طول پخش اینترنتی خود ارائه کرد، نشان دادند که مرحله بالایی به سرعت مداری دست یافته و به حداکثر ارتفاع ۲۳۴ کیلومتری رسیده است. ویدئوی پرتاب را در زیر تماشا کنید:
فضاپیمای ۵۰ متری، مناظر شگفتانگیزی را از جایگاه خود به خانه فرستاد. در ویدئوی استارشیپ، ابرهای سفید دیده میشوند که بر فراز دریا شناور هستند و اندام خمیده زمین نیز در برابر سیاهی فضا به نمایش درمیآید اما ماجرا تقریبا ۴۶ دقیقه پس از پرتاب تغییر کرد. در آن زمان، استارشیپ به ارتفاع حدود ۱۰۰ کیلومتری نزول کرد.
دوربینهای داخل موشک، ابرهایی را نشان میدهند که در برابر بالهها و بدنه استارشیپ قرار دارند. چند ثانیه بعد، این ابرها به دیوارهای از پلاسمای فوق گرم تبدیل شدند که با پایین آمدن استارشیپ افزایش یافت و بدین ترتیب، موشک دمای تا ۱۴۳۰ درجه سلسیوس را تجربه کرد.
در نهایت مرحله بالایی استارشیپ نتوانست هدف برنامهریزیشده را مبنی بر فرود آمدن در اقیانوس هند محقق کند و یک فرود آتشین را در جو زمین داشت. دوربینهای استارشیپ هنگام ورود مجدد روشن ماندند و پایان دردناک موشک را نشان دادند.
فرستادن دادهها به خانه از میان این میدانهای پلاسمایی دشوار است، اما نمایندگان شرکت گفتند که استارشیپ موفق شد این کار را انجام دهد و از ماهوارههای اینترنتی «استارلینک» برای برقراری ارتباط با گردانندگان خود روی زمین استفاده کند.
حساب رسمی استارلینک در ایکس اندکی پس از پرتاب استارشیپ، ویدئویی را از ورود مجدد استارشیپ پست کرد و در توضیح آن نوشت: اینترنت پرسرعت قابل اعتماد و کمتأخیر در سراسر جهان؛ حتی زمانی که با سرعت ۲۷ هزار کیلومتر در ساعت از میان میدان پلاسما سفر میکنید.
استارشیپ تا حدود ۴۸.۵ دقیقه پس از پرتاب و رسیدن به ارتفاع ۷۷ کیلومتری، به فرستادن تصاویر ادامه داد. تلهمتری اندکی پس از آن متوقف شد. این امر احتمالا نشان میدهد که استارشیپ چه زمانی تسلیم شد و تحت تاثیر نیروهای اصطکاک شدید قرار گرفت.
پرواز آزمایشی سوم، یک جهش بزرگ برای استارشیپ ۱۲۲ متری بود که اسپیسایکس در حال توسعه آن برای کمک به بشریت در رسیدن به ماه و مریخ است. دو پرواز آزمایشی اول استارشیپ که در آوریل ۲۰۲۳ و نوامبر ۲۰۲۳ انجام شدند، به ترتیب تنها چهار دقیقه و هشت دقیقه به طول انجامیدند.
موشک استارشیپ از یک پیشران غول پیکر مرحله اول به نام سوپرهوی و یک فضاپیمای فوقانی ۵۰ متری به نام استارشیپ تشکیل شده است. هر دوی این وسایل نقلیه به گونهای طراحی شدهاند که کاملاً قابل استفاده مجدد باشند و هر دو از موتورهای نسل بعدی رپتور اسپیس ایکس نیرو میگیرند که ۳۳ مورد از آنها در سوپر هوی و شش مورد در استارشیپ نصب شده است. قدرت رانش ۳۳ موتور این فضاپیما، تقریبا دو برابر بیشتر از موشکهای فضایی دیگر است. فضاپیمای استارشیپ حدود ۱۲۰ متر ارتفاع دارد که ۱۰ متر بلندتر از فضاپیمای «سترن ۵» است که انسان را به ماه برد و این استارشیپ را به بلندترین موشک تاکنون تبدیل کرده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع: starship , space.com , theguardian.com