بیگ بنگ: ستاره شناسان با کمک گرفتن از تلسکوپ‌های رادیویی شاهد مرحله‌ای کلیدی از تولد ستاره‌ای بسیار سنگین شدند که ۱۸ سال است آن را تحت نظر دارند.

در این تصویر شبیه سازی شده، داده های مربوط به سال 1996 از ابرها و گرد و غبار این ستاره نشان داده شده است.
در این تصویر شبیه سازی شده، داده های مربوط به سال 1996 از ابرها و گرد و غبار این ستاره نشان داده شده است.

به گزارش بیگ بنگ به نقل از همشهری، اين ستاره ی جوان در فاصله 4200 سال نوري از زمين قرار داشته و به نظر مي‌آيد توسط ابرهايي دونات مانند احاطه شده‌ است. ابرها حرارت را كنترل كرده و باد كيهاني را يونيزه مي‌كنند و ستاره‌اي را در ميان فضا ايجاد مي‌كنند و باعث مي‌شوند ستوني طولاني و عمودي از غبارهاي كيهاني در حلقه‌ دوناتي شكل ايجاد شود. نتيجه رصد‌هاي جديد لحظاتي پيش و پس از تشكيل اين ستون را آشكار ساخته‌ است. اين لحظات كليدي توسط مجموعه تلسكوپ‌هاي راديويي VLA كه مجموعه‌اي از 27 آنتن در صحرايي در مكزيك است، رصد شده و نتايج آن در مجله science منتشر شده‌ است.

به گفته محققان دانشگاه مكزيك اين نتايج خارق‌ العاده‌است؛ به گفته آنها اين پديده، بادهاي مدور در داده‌ هاي تحقيقاتي كه در سال 1996 انجام شده‌ بود رصد شده و 18 سال بعد،‌ يعني در سال 2014 به فوران رو به بيرون مجزا و طولاني تبديل شد. اين ستاره نوزاد 300 برابر درخشانتر از خورشيد است و W75N(B)-VLA2 نام دارد. دانشمندان مي‌گويند توانايي مشاهده رشد قابل توجه ستاره در زمان حقيقي پديده‌اي بي‌نظير است؛ زيرا اين جرم فرصتي منحصر‌به‌فرد را براي مشاهده فرايند رشد ستاره در سال‌هاي آينده فراهم خواهد‌آورد.

در این تصویر شبیه سازی شده، داده های مربوط به سال 2014 از حلقه ی گرد و غبار گسترش یابنده این ستاره نشان داده شده است.
در این تصویر شبیه سازی شده، داده های مربوط به سال 2014 از حلقه ی گرد و غبار گسترش یابنده این ستاره نشان داده شده است.

تكنيك VLBI يا تداخل‌سنجي پايه تكنيكي براي مقايسه سيگنال‌هاي ميان آنتن‌هاي راديويي وسيع است تا اين آنتن‌ها در كنار يكديگر نقش تلسكوپي بسيار بزرگ را بازي كنند. يكي از يافته‌هايي كه از مطالعه روي اين ستاره نوزاد به دست آمده‌است، به يافته ديگري ارتباط دارد كه در سال 2009 توسط دانشمندان پروژه JIVE به دست آمده‌است، اين دانشمندان در آن سال موفق به رديابي ميدان مغناطيسي بزرگي در منطقه تولد ستاره شدند و گزارش كردند منطقه‌اي كه ستاره را احاطه كرده هم‌راستا با اين ميدان مغناطيسي است.

اكنون به نظر مي‌آيد فوران بزرگ كه طي 18 سال براي چهارمين بار رخ داده‌ است نيز با اين ميدان مغناطيسي هم‌ راستا است، اين به آن معني است كه مغناطيس نقشي كليدي در تولد و شكل‌گيري ستاره‌ها به عهده دارد.

سایت علمی بیگ بنگ / منبع: BBC

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.