ثبت نخستین عکس از هدف ماموریت “دارت”
بیگ بنگ: ماموریت فضایی دارت ناسا(آزمایش تغییر مسیر دوگانه سیارک) برای اولینبار از سیارک هدف خود عکس گرفت.
به گزارش بیگ بنگ به نقل از ایسنا، سیارک دیدیموس و قمر آن دیمورفوس در یک تصویر ترکیبی که توسط ابزار DRACO این فضاپیما در ۲۷ ژوئیه ۲۰۲۲ گرفته شده، نشان داده شده است. این فضاپیما اکنون اولین تصاویر را از سامانه دو سیارکی هدف خود گرفته است.
دارت یک پروژه مشترک بین ناسا و آزمایشگاه فیزیک کاربردی جان هاپکینز است که توسط دفتر هماهنگی دفاع سیارهای ناسا اداره میشود و چندین آزمایشگاه و دفترهای ناسا پشتیبانی فنی آن را ارائه میدهند و شرکای بینالمللی مانند آژانس فضایی اروپا، ایتالیا و ژاپن در پروژههای مرتبط یا بعدی مشارکت دارند. ناسا در ماه اوت ۲۰۱۸ این پروژه را برای شروع مرحله نهایی طراحی و مونتاژ تأیید کرد. این ماموریت در تاریخ ۲۴ نوامبر ۲۰۲۱ با موشک “فالکون ۹” متعلق به شرکت “اسپیسایکس” به فضا پرتاب شد.
تصاویر جدید منتشر شده توسط ناسا نوری را نشان میدهد که از دیدیموس و قمر در حال گردش آن دیمورفوس بازتاب میشود. این تصاویر ترکیبی از ۲۴۳ تصویر هستند که توسط دوربین شناسایی دیدیموس و سیارک برای ناوبری نوری(DRACO) در ۲۷ ژوئیه ۲۰۲۲ گرفته شده است.
این دوربین به عنوان تنها ابزار دارت، تصاویری از دیدیموس و سیارک ماهک آن دیمورفوس ثبت خواهد کرد. فضاپیمای دارت از فاصله حدود ۳۲.۱۸۶ میلیون کیلومتر این تصاویر را گرفت و تا آن لحظه کارشناسان مطمئن نبودند که دارکو میتواند آن اجرام فضایی را از آن فاصله تشخیص دهد یا خیر.
“النا آدامز” مهندس سیستمهای ماموریت دارت در آزمایشگاه فیزیک کاربردی جان هاپکینز در لورل، مریلند، گفت: این اولین مجموعه از تصاویر به عنوان آزمایشی برای اثبات تکنیکهای تصویربرداری ما استفاده میشود. کیفیت تصویر مشابه آن چیزی است که میتوانیم از تلسکوپهای زمینی به دست آوریم، اما مهم است که نشان دهیم دارکو به درستی کار میکند.
چه زمانی فضاپیمای دارت به هدف خود برخورد خواهد کرد؟
فضاپیمای دارت در ۲۶ سپتامبر به دیمورفوس برخورد خواهد کرد. این کار برای انجام اولین آزمایش تکنیک ضربه جنبشی انجام خواهد شد. دیمورفوس تهدیدی برای زمین نیست و تنها به عنوان یک سوژه آزمایشی مورد استفاده قرار میگیرد و در مقابل یک صخره فضایی خطرناک فرضی که به سمت زمین میآید، استفاده میشود.
ناسا این رویداد ضربه را در اواخر این ماه به صورت مستقیم پخش خواهد کرد. این آژانس فضایی اعلام کرد که پوشش زنده برخورد دارت در ۲۶ سپتامبر از ساعت ۶ بعد از ظهر به وقت منطقه زمانی شرقی (۰۲:۳۰ به وقت تهران) آغاز خواهد شد.
“دیدیموس” با قطر ۷۸۰ متر، سیارک بزرگتر در این سامانه است، در حالی که “دیمورفوس” سیارک کوچکتر در مدار “دیدیموس” ۱۶۰ متر قطر دارد. برای مقایسه باید گفت که سیارکی که در سال ۲۰۱۳ بر فراز شهر چلیابینسک روسیه منفجر شد، تنها ۱۸ متر قطر داشت.
انتخاب هدف قرار دادن یک سامانه دوگانه از عمد انجام شده است. از آنجایی که این دو سیارک به دور یکدیگر میچرخند و هر دو را میتوان با تلسکوپهای زمینی رصد کرد، ما به سرعت میتوانیم ببینیم که آیا برخورد فضاپیمای دارت مدار “دیمورفوس” را تغییر داده است یا خیر.
عموم مردم از ساعت ۰۲:۳۰ بامداد سهشنبه(پنج مهر) به وقت ایران میتوانند پوشش زنده این برخورد را از تلویزیون ناسا، وبسایت ناسا و صفحات رسانههای اجتماعی ناسا مشاهده کنند. اگرچه DART مجهز به دوربین است، اما از این ابزار برای هدایت خودکار فضاپیما به سمت “دیمورفوس” و همچنین عکاسی از سطح سیارک با نزدیک شدن به آن استفاده میشود. اما زمانی که وقت برخورد میشود، ارسال اطلاعات توسط دوربین قطع میشود.
با این حال، این مأموریت شامل تاسواره ایتالیایی “لایت”(Light) برای تصویربرداری از این سیارکها است که قبل از برخورد از دارت جدا میشود و به آرامی در کنار “دیمورفوس” پرواز میکند تا از برخورد و تاثیر آن بر این سامانه دوگانه عکسبرداری کند. در نهایت نیز حدود چهار سال دیگر، ماموریت “هرا”(Hera) متعلق به سازمان فضایی اروپا با “دیدیموس” و “دیمورفوس” ملاقات خواهد کرد تا برخورد دارت را به طور دقیق بررسی کند.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع: interestingengineering.com , NASA
ولی برای اینکه که سیارکی رو منحرف کنن که به زمین نخوره خوبه به نظرم
ممکنه تغییر مدار این سیارک باعث بشه مدار بقیه سیارک ها هم تغییر کنند و صاف بیان سمت زمین این کار به شدت خطرناکه