بیگ بنگ: تلسکوپ فضایی جیمز وب، اجرام شناور آزاد در اندازه مشتری را کشف کرده که به طور شگفت انگیزی با هیچ منظومه ستاره‌ای مرتبط نیستند.

zWpDcKAZGupPayJiWqn

تلسکوپ جیمز وب در حین کاوش در نزدیک‌ترین منطقه ستاره‌ساز به زمین که سحابی شکارچی یا M42 نام دارد، اجرام شبه سیاره کشف کرد. این مهدکودک ستاره‌ای در فاصله 1350 سال نوری از زمین در جنوب کمربند شکارچی واقع شده است. این اجرام مرموز که دوتایی و غول‌پیکر هستند JuMBO نام دارند. جرم این اجرام گازی تقریباً نصف سیارۀ مشتری است.

اندازۀ این اجرام نشان می‌دهد که نمی‌توانند به عنوان ستاره طبقه‌بندی شوند، اما تعریف سنتی سیارات را به چالش می‌کشند، زیرا به دور هیچ ستاره‌ای نمی‌چرخند. در نتیجه این نکته دانشمندان را گیج کرده است. چیزی که این کشف را جالب می‌کند این است که به نظر می‌رسد این اجرام به صورت جفت حرکت می‌کنند و همین مورد چالشی عجیب پیش روی اخترشناسان می‌گذارد. جیمز وب توانسته 42 مورد از این اجرام را در سحابی شکارچی تشخیص دهد.

gPyXmzaEGWPWDWXzd

دانشمندان تصور می‌کنند که این شبه سیارات، احتمالا در قسمت‌هایی از سحابی شکل گرفته‌اند که مواد کافی برای ایجاد ستاره‌های تمام عیار وجود نداشتند. یا ممکن است در اطراف ستارگان شکل گرفتند و سپس توسط فعل و انفعالات گرانشی به فضای میان ستاره‌ای رانده شده‌اند. در حال حاضر هیچ مدلی از شکل‌گیری منظومه‌های سیاره‌ای نمی‌تواند وجود این اجرام را توضیح دهد.

بر اساس گزارش‌ها، «طبق مدل‌های علمی موجود، نمی‌توان اجسام منفرد با این اندازه کوچک را مستقیماً از ابرهای غبار و گاز تشکیل داد، چه رسد به بخار». اجرام JuMBO از نظر استانداردهای نجومی نسبتاً جوان هستند، حدود 1 میلیون سال قدمت دارند و دمای سطح آنها حدود 1000 درجه سانتیگراد است.

Orion Nebula in NIRCam short wavelength channel card full

“سحابی شکارچی” مدتی است که توسط اخترشناسان مورد مطالعه قرار گرفته، اما جدیدترین تصاویر گرفته شده توسط تلسکوپ وب شگفت انگیزترین و دقیق‌ترین نما از این سحابی را ارائه می‌دهد. آخرین تصاویر وب با گردآوری 700 گونه منفرد که توسط ابزار NIRCam در طول یک هفته گرفته شده است، ایجاد شده است.

“تصاویر جدید با استفاده از دوربین NIRCam در طول موج فروسرخ نزدیک، به دست آمد. در بخش مرکزی این سحابی درخشان، خوشه ستاره‌ای جوان ذوزنقه قرار دارد. در میان این خوشه، پرجرم‌ترین ستارگان پرتوهای فرابنفش قدرتمندی از خود ساطع می‌کنند که به نوبه خود، گاز و غبار اطراف را روشن می‌کند.

بسیاری از ستارگان در این منطقه توسط دیسک‌های پیش سیاره‌ای متراکم متشکل از گاز و غبار ستاره‌ای احاطه شده‌اند و احتمالا در شکل‌گیری سیارات نقش دارند. با این حال، در موارد خاص، این دیسک‌ها در معرض خطر فرسایش یا تخریب در اثر تشعشعات شدید و بادهای شدید پرجرم‌ترین ستاره‌های مجاور قرار دارند.

سحابی شکارچی 1350 سال نوری با زمین فاصله دارد و مملو از ستارگان در حال رشدی است که درون ابرهای گاز مولکولی آن قرار دارند. حدود 2800 ستاره جوان در داخل این سحابی وجود دارد و ستاره‌های بسیار بیشتری در لایه متراکم گاز و غبار آن قرار گرفته‌اند.

سایت علمی بیگ بنگ / منابع: newatlas.com , livescience.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.