در جستجوی حیات میکروبی در مریخ
بیگ بنگ: همه محققان به این فکر میکنند که آیا حیات در مریخ وجود دارد یا خیر – و اکنون ممکن است مکان دقیقی برای جستجوی آن داشته باشیم. یک مطالعهی جدید نشان میدهد که میکروبهای فتوسنتزی میتوانند در یک منطقهی کوچک قابل سکونت در زیر یخ رشد کنند.
به گزارش بیگ بنگ، همانطور که مریخنوردها به شما نشان میدهند، سطح سیاره سرخ بسیار سرد و بایر است. لایه ازن و میدان مغناطیسی این سیاره از دست رفته، به این معنی است که تشعشعات فرابنفش خورشید حدود 30 درصد قویتر از زمین است.
اما شواهد نشان میدهد که همیشه اینطور نبوده – چند میلیارد سال پیش احتمالا مریخ، رودخانه، دریاچه و حتی اقیانوسهایی داشته که میتوانستند حاوی حیات باشند. با خشک شدن آنها شرایط مساعد، هر گونه حیات میکروبی که تکامل یافته بود میتوانست برای یافتن سرپناهی به زیر سطح مریخ عقبنشینی کند، جایی که شاید امروزه هنوز مواد مغذی و منابع کافی وجود داشته باشد. اکنون، دانشمندان کالتک یک منطقهی قابلسکونت برای میکروبها در زیر سطح مریخ پیدا کردند.
“مناطق قابلسکونت” اساساً مکانهایی هستند که شرایط برای بقای حیات در آنها مناسب است. اخترشناسان اغلب در مورد آنها در مقیاس منظومههای شمسی صحبت میکنند – برای مثال، کره زمین درست در منطقه قابلسکونت در اطراف خورشید جای دارد، جایی که دما نه خیلی گرم و نه خیلی سرد است، بنابراین آب مایع میتواند روی سطح جمع شود.
در مریخ، یک منطقهی قابلسکونت برای میکروبهای فتوسنتزکننده میتواند در زیر مقدار مشخصی یخ، وجود داشته باشد. اگر یخ خیلی کم عمق باشد، پرتو فرابنفش قوی میکروبها را میپزد، اما اگر خیلی عمیق باشد، نور مرئی کافی برای تغذیهی آنها وجود نخواهد داشت.
تیم کالتک بر اساس محتوای گرد و غبار و ساختار یخ، محاسبه کردند که این منطقهی قابلسکونت چقدر پایین خواهد بود. اگر گرد و غبار بیش از 1 درصدِ یخ را تشکیل دهد، سایه به قدری زیاد است که حیات امکانپذیر نخواهد بود – اما در یخ حاوی 0.01 تا 0.1 درصد گرد و غبار، میکروبها میتوانند در اعماق بین 5 تا 38 سانتیمتر پناه بگیرند. اگر یخ حتی تمیزتر باشد، یک منطقهی قابلسکونت میتواند به عمق 2.15 تا 3.1 متری گسترش یابد.
آب مایع هنوز برای این نوع حیات ضروری است، اما این تیم میگوید که ذرات گرد و غبار محبوس شده در یخ، گاهی اوقات باعث ذوب موضعی کوچکی میشوند که میتواند نیازهای آنها را برآورده کند. این فرآیند خیلی نزدیک به قطبهای مریخ کار نمیکند، اما در یخهای دیگر سیاره امکانپذیر است.
البته، فقط به این دلیل که از نظر تئوری امکان وجود حیات در این مناطق وجود دارد، به این معنی نیست که قطعاً وجود دارد. اما این مطالعه به مأموریتهای رباتیک یا با خدمهی آتی به مریخ مکان خوبی برای شروع جستجو میدهد. جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله Nature Communications Earth & Environment منتشر شده است.
ترجمه: سحر اللهوردی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: newatlas.com