بیگ بنگ: اخترشناسان با کمک یک ابرکامپیوتر از ترکیبی از همگرایی‌های گرانشی و شبیه‌سازی‌ها برای شناسایی یک غول کیهانی با جرمی ۳۰ میلیارد برابر خورشید استفاده کردند.

blackhole

به گزارش بیگ بنگ به نقل از ایسنا، گروهی از دانشمندان از روش جدیدی برای کشف یکی از بزرگترین سیاه‌چاله‌های تاکنون کشف‌شده، استفاده کرده‌اند. این گروه به سرپرستی دانشمندان دانشگاه دورهام در بریتانیا از ترکیبی از همگرایی گرانشی (gravitational lensing) و شبیه‌سازی‌های ابررایانه‌ای برای به دست آوردن بینش جدیدی در مورد این غول کیهانی که در فاصله صدها میلیون سال نوری از زمین قرار دارد، استفاده کردند. آنها در نهایت موفق به کشف یک ابرسیاه‌چاله شدند که بیش از ۳۰ میلیارد برابر خورشید ما جرم دارد.

جستجوی سیاه‌چاله‌ها با شبیه‌سازی ابرکامپیوتری

در این کشف جدید، برای نخستین‌بار یک سیاه‌چاله با استفاده از روش ابرکامپیوتری کشف می‌شود. این روش جدید، صدها هزار بار نور را به صورت شبیه‌سازی‌شده در جهان می‌بیند و هر کدام از این شبیه‌سازی‌ها دارای یک سیاه‌چاله با جرم متفاوت هستند که هر یک، مسیر حرکت نور به سمت زمین را تغییر می‌دهند.

این روش با یافتن تطابق صحیح در نور مشاهده‌شده با تصاویر واقعی که در این مورد توسط تلسکوپ فضایی هابل گرفته شده، کار می‌کند. به عبارت دیگر، زمانی که اخترشناسان عبور نور از یک ابرسیاه‌چاله را شبیه‌سازی کرد، مسیر طی شده توسط نور از یک کهکشان دور با مسیر مشاهده شده در زندگی واقعی مطابقت داشت. گفتنی است که این گروه پژوهشی برای شبیه‌سازی خود از امکانات ابرکامپیوتر DiRAC COSMA8 دانشگاه دورهام استفاده کرد.

دکتر “جیمز نایتینگل” از گروه فیزیک دانشگاه دورهام و نویسنده ارشد این پژوهش می‌گوید: «این سیاه‌چاله خاص که تقریباً ۳۰ میلیارد برابر خورشید ما جرم دارد، یکی از بزرگ‌ترین سیاه‌چاله‌هایی است که تاکنون کشف شده است و از نظر جرم در صدر چیزی قرار دارد که ما معتقدیم سیاه‌چاله‌ها از لحاظ نظری می‌توانند بزرگ شوند؛ بنابراین یک کشف بسیار هیجان‌انگیز است.

Gravitational lensing

دانشمندان می‌گویند با “همگرایی گرانشی” می‌توان اطلاعاتی درباره جسم میانی(عدسی) از جمله جرم آن به دست آورد. اغلب بزرگ‌ترین سیاه‌چاله‌هایی که می‌شناسیم در حالت فعال هستند، جایی که ماده نزدیک به سیاه‌چاله گرم می‌شود و انرژی را به شکل نور، پرتو ایکس و سایر تشعشعات آزاد می‌کند. با این حال، همگرایی گرانشی، مطالعه سیاه‌چاله‌های غیرفعال را نیز امکان‌پذیر می‌کند، چیزی که در حال حاضر در کهکشان‌های دور امکان‌پذیر نیست.

این رویکرد می‌تواند به ما اجازه دهد سیاه‌چاله‌های بیشتری را فراتر از جهان نزدیک خود شناسایی کنیم و نشان دهیم که چگونه این اجرام عجیب و غریب در تاریخ کیهان تکامل یافته‌اند. محققان معتقدند که روش آنها می‌تواند امکان کشف سیاهچاله‌های غیرفعال و کلان‌جرم بیشتری را فراهم کند. همچنین می‌تواند به دانشمندان کمک کند تا تعیین کنند این غول‌های عظیم الجثه چگونه به این اندازه رشد کرده‌اند. جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله Monthly Notices of the Royal Astronomical Society منتشر شده است.

سایت علمی بیگ بنگ / منبع: space.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.