قدیمیترین سیاهچاله جهان کشف شد
بیگ بنگ: ستارهشناسان قدیمیترین سیاهچالهای که تا به حال مشاهده شده را کشف کردند که قدمت آن به بیش از ۱۳ میلیارد سال قبل و به نخستین دوران کیهان باز میگردد.
به گزارش بیگ بنگ به نقل از ایسنا، مشاهدات انجام شده توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب، این سیاهچاله را در قلب یک کهکشان نشان میدهد و از ۴۴۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ آنجا بوده است. این سیاهچاله با جرمی حدود یک میلیون برابر خورشید، برای یک بچه سیاهچاله به طرز شگفتانگیزی بزرگ است و این سوال را مطرح میکند که چگونه این قدر سریع بزرگ شده است.
پروفسور “روبرتو مایولینو” اخترفیزیکدان دانشگاه کمبریج، که این مشاهدات را سرپرستی میکرد، میگوید: باعث تعجب است که این سیاهچاله بسیار عظیم است. این غیرمنتظرهترین چیز بود.
سیاهچالهها اشیاء بسیار پرجرمی هستند که حتی نور هم توان گریز از چنگال میدان گرانشی آنها را ندارد، این امر سبب میشود که به طور مستقیم قابل رویت نباشند. با این وجود اخترشناسان نشانههای آشکاری از قرص برافزایشی این سیاهچاله را مشاهده کردند. این قرص، هالهای از گاز و غبار است که به سرعت در اطراف این سیاهچاله پرجرم میچرخند.
ستارهشناسان بر این باورند اولین سیاهچالهها میتوانند به حل این معما کمک کنند که چگونه همتایان غولپیکر آنها در مرکز کهکشانهایی مانند کهکشان راه شیری تا میلیاردها برابر جرم خورشید رشد کردهاند. تا همین اواخر، تصور میشد که آنها به سادگی در طول ۱۴ میلیارد سال، به طور پیوسته از طریق ادغام و با مصرف ستارگان و سایر اجرام رشد کردهاند. اما این سناریو نمیتواند به طور کامل نسبتهای ابرسیاهچالههای پرجرم امروزی را توضیح دهد.
آخرین مشاهدات، کهکشانی به نام GN-z11، منشاء این راز را به دوران کودکی سیاهچالهها برمیگرداند و نشان میدهد که آنها یا بزرگ به دنیا آمدهاند یا در اوایل کار به سرعت بزرگ شدهاند.
پروفسور “اندرو پونتزن” کیهان شناس در دانشگاه کالج لندن، که در این تحقیق دخالتی نداشت، میگوید: «فهمیدن اینکه سیاهچالهها از کجا آمدهاند همیشه یک معما بوده، اما اکنون به نظر میرسد که این معما در حال عمیقتر شدن است. این نتایج، با استفاده از قدرت جیمز وب نشان میدهد که برخی از سیاهچالهها با سرعت فوقالعادهای در جهان جوان، بسیار سریعتر از آنچه ما انتظار داشتیم، رشد کردهاند.
یک توضیح که به عنوان سناریوی دانههای سنگین شناخته میشود، این است که نسل اولیه سیاهچالهها از فروپاشی مستقیم ابرهای عظیم گازی به جای ستارگان سوختهای که در پایان عمر تحت گرانش خود به درون فرو ریختهاند، متولد شدند. احتمال دیگر این است که خوشههای فشرده ستارگان و سیاهچالهها به سرعت در جهان اولیه با هم ادغام شدهاند.
فرضیه سوم که بیشتر حدس و گمان است، وجود سیاهچالههای به اصطلاح اولیه است که در طی دوره انبساط سریعتر از نور جهان که کسری از ثانیه پس از بیگ بنگ رخ داد، به وجود آمدهاند. این امر باعث میشود که نظم فرضی بازی که در آن ابتدا کهکشانها آمدند و سپس سیاهچالهها در آنها رشد کردند، تغییر کند. در واقع این یعنی “سیاهچالههای اولیه” از همان ابتدا به طور موثر در بافت کیهان ایجاد شدهاند.
این یافتهها جدیدترین موارد در مجموعهای از اکتشافات خیرهکننده توسط رصدخانه فضایی ناسا تنها دو سال پس از پرتاب آن به حساب میآیند. تلسکوپ جیمز وب حدود ۱۰۰ برابر بیشتر از تلسکوپهای قبلی مانند هابل در تشخیص نور مادون قرمز حساس است. مادون قرمز بخشی از طیف نوری است که برای مشاهده دورترین اجرام استفاده میشود. “مایولینو” اخترفیزیکدان دانشگاه کمبریج میگوید: این ۴۰۰ سال اکتشاف است که به طور بالقوه در بازه زمانی عملیات جیمز وب فشرده شده است. جزئیات بیشتر این پژوهش در وبسایت Arxiv منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: theguardian.com
باسلام به نظر من همانطور که در ناسا هم همین نظررا به ثبت رسانده ام اینست که سیاهچاله ها در اثر هرچه که بوجود امده باشند(از ریختن ستاره به درون خودش یا براثر انفجاروبرخورد سیارات) شروع به بلعیدن اطراف خود براثرجاذبه خود نموده وپس از هر بلع مواد به حجم وجاذبه اش افزوده شده است وبه مرور و ارامی بزرگ وبزرگتر میشود اما در نظر بگیرید که در همین حال به سیاهچاله ای که ازخوداو کوچکتراست برخورد کند و اورانیز ببلعد این امر سبب افزایش حجم یکباره او میشود