ماموریت ناسا برای کشف حیات میکروبی در “اروپا” قمر مشتری!
بیگ بنگ: با تخصیص بودجه 30 میلیون دلاری، ناسا مأموریت رسیدن به “اروپا” قمر یخ زده ی مشتری را کلید زد. این قمر محتمل ترین نقطه در منظومه شمسی برای امکان وجود حیات فرا زمینی و میکروبی یاد می شود، به همین منظور مد نظر دانشمندان قرار دارد.
به گزارش بیگ بنگ، آژانس فضایی آمریکا بعنوان بخشی از بودجه “علوم سیارهای FY 2015” قصد دارد طراحی یک کاوشگر بدون سرنشین را پشتیبانی مالی کند که برای بررسی مکانهایی غیر از زمین و مریخ در منظومه شمسی یعنی جایی که حیات میتواند وجود داشته باشد، مورد استفاده قرار بگیرد. ناسا پیشتر ماموریتهایی را به “اروپا” بررسی کرده بود، اما این اهداف در حد تئوری بودهاند، در حالی که بودجه جدید برای تحقق بخشیدن عملی به چنین ماموریتی درخواست شده است.
بر اساس اعلام ناسا، چنانچه مأموریت اروپا از سوی کنگره چراغ سبز دریافت کند، شبیه ماموریت مفهومی فضاپیمای کلیپر(Clipper ) است که در حال حاضر دانشمندان آزمایشگاه پیش رانش جت ناسا در کالیفرنیا روی آن کار می کنند. این محققان به لطف بودجه کلانی که به زودی دریافت خواهند کرد وارد مرحله ی عملیاتی این پروژه خواهند شد. از آنجا که بخاطر میدان مغناطیسی قدرتمند مشتری، تشتعشعات موجود بر قمر اروپا بسیار گسترده هستند، ناسا برنامه دارد بخش مرکزی و به اصطلاح مغز فضاپیمای خود را با محفظهای بسیار مقاوم پوشانده و مدار گردش آن را به گونهای بسیار مشخص به حالتی بیضوی درآورد تا کمترین تماس با کمربندهای ناشی از تشعشعات مشتری این غول گازی ایجاد شود.
فضاپیمای در نظر گرفته شده برای این ماموریت، احتمالا اندازهای نزدیک به یک اتوبوس خواهد داشت که دو صفحهی خورشیدی به طول 9 متر در 1.2 متر در دو سوی آن قرار گرفته و نیروی مورد نیاز آن را از خورشید تامین خواهد کرد. اگر همه چیز طبق برنامه پیش رود، ناسا فضاپیمای کلیپر را در اوایل سال 2020 به سمت این قمر ارسال خواهد کرد و در صورت مهیا بودن تجهیزات سه تا شش سال بعد به اروپا خواهد رسید.
طبق پیش بینی ها فضاپیمای کلیپر طی سه سال حدود 45 بار به دور اروپا گردش خواهد کرد و سطح آن را رصد می کند. این فضاپیما ماموریت دارد در صورت وجود آبفشان های عظیم این قمر، ذرات آب ِ معلق را جمعآوری کرده و مورد تجریه و تحلیل قرار دهد. این مدارگرد همچنین تلاش خواهد کرد ماهیت و جنس رگههای قرمز رنگ مشاهده شده بر سطح این قمر را مشخص کند و نشان دهد آیا نشانی از اثرات زیستی بر روی آن وجود دارد یا خیر.
دانشمندان این نظریه محتمل را مطرح می کنند که در زیر سطح یخ زده اروپا، اقیانوس عظیم آب شور وجود دارد، آنها تخمین می زنند ابعاد این اقیانوس دو برابر اقیانوس های زمین می باشد. در صورتیکه این اقیانوس وجود داشته باشد آنگاه باید گفت که شرایط برای وجود یک اکوسیستم سراسری برای وجود حیات میکروبی مهیا می باشد. البته محققان ناسا هنوز صحبتی در این خصوص نکرده اند که آیا فضاپیمای ناسا حامل ماشینها و تجیزاتی خواهد بود که بر سطح اروپا فرود می آیند و به اقیانوس زیرسطحی آن نفوذ می کنند یا خیر. اما این احتمال نیز وجود دارد که چنین تجهیزاتی برای ماموریت بعدی به اروپا در نظر گرفته شده باشد. مقاله ی ناسا را از اینجا دانلود کنید.
نویسنده: سمیر الله وردی / سایت علمی بیگ بنگ
منابع: news.discovery , popsci , gizmag
حتی اگر هم بتونن حیات رو اثبات کنن بازم تشعشعات مغناطیسی تاثیرگذاره و مطمئنا نمیتونه برای انسان مناسب باشه
آیا میدان مغناطیسی شدید مشتری امکان تشکیل حیات حتی در سطح میکروبی را می دهد؟