بیگ بنگ: پژوهشگران بر این باورند که مریخ احتمالا هرگز قابلیت میزبانی حیات را نداشته، زیرا این سیاره برای حفظ مقادیر زیاد آب، بیش از اندازه کوچک است.

esob

به گزارش بیگ بنگ به نقل از ایندیپندنت، وجود آب برای تکامل حیات ضروری است و جست‌وجو به دنبال شواهد وجود آب مایع، انگیزه مطالعات و تحقیقات بر سیاره سرخ بوده تا این مساله را تایید کند که انسان در کیهان تنها نیست. اگرچه شواهد وجود آب در گذشتۀ مریخ بدست آمده، اما نزدیک‌ترین همسایه سیاره‌ای ما هم اکنون در سطح خود آب ندارد. دانشمندان اینک می‌دانند که چرا این چنین است. “کان وانگ”، استادیار علوم زمینی و سیاره‌ای در دانشگاه علم و هنر واشینگتن در سنت لوئیس، می‌گوید: «سرنوشت مریخ از همان ابتدای شکل‌‌گیری آن مشخص بود. احتمالا حد و آستانه‌ای برای ابعاد لازم سیارات سنگی بزرگ‌تر از مریخ (به منظور حفظ و نگهداری آب کافی) وجود دارد تا زیست‌پذیری و تکتونیک صفحه‌ای را ممکن کند.»

پروفسور وانگ و کسانی که با او کار می‌کنند با سنجش و اندازه‌گیری ترکیبات ۲۰ شهاب‌سنگ تاییدشده مریخی، از ایزوتوپ‌های پایدار پتاسیم برای تخمین و برآورد وجود و توزیع عناصر و ترکیبات ناپایدار در این سیاره – از جمله آب – استفاده کردند. آن‌ها دریافتند که مریخ در زمان تشکیل خود بیش از زمین، پتاسیم و سایر عناصر فرّار را از دست داده است – اما بیش از ماه و سیارک دیگری به نام وستا (که هر دوی آن‌ها از مریخ کوچک‌تر و خشک‌ترند) دارای چنین عناصری است. قطر مریخ فقط 53 درصد قطر زمین است  و این امر باعث می‌شود که این سیاره نتواند مواد فرار که حیات به آن نیاز دارد را حفظ نماید.

allenhillsmeteorite

پروفسور وانگ افزود: «این موضوع انکارناپذیری است که مریخ زمانی در سطح خود آب مایع داشته، اما تخمین اینکه در مجموع چه میزان بوده فقط با سنجش از راه دور و مطالعات و بررسی‌های مریخ‌نوردها دشوار است. نظریه‌های زیادی در خصوص حجم آب مریخ وجود دارد. در برخی از این نظریه‌ها مریخ در شرایط اولیه‌‌اش حتی از زمین هم مرطوب‌تر بوده است. ما فکر نمی‌کنیم این‌طور بوده باشد.»

نزدیک بودن بسیار زیاد به خورشید می‌تواند اثر چشمگیری بر تعداد عناصر فرّار و ناپایداری داشته باشد که یک سیاره قادر به حفظ آن‌ها است. این نشان می‌دهد که محدودۀ مداری که سیارات در آنجا از میزان مطلوب آب برخوردارند (تا محیط و سطح زیست‌پذیر داشته باشند) کوچک‌تر از آن است که پیش از این تصور می‌شد.

به گفته پروفسور وانگ، دانشمندانی که در آینده در جست‌وجوی حیات بیگانه‌اند، در مقایسه با گذشته باید ابعاد سیاره را به عنوان منبع و عامل مهم‌تری در نظر بگیرند. پروفسور وانگ می‌گوید: «ابعاد یک سیاره فراخورشیدی یکی از شاخص‌هایی است که تعیین آن از همه ساده‌تر است. ما اینک بر اساس ابعاد و جرم می‌دانیم که آیا یک سیاره فراخورشیدی، نامزدی برای حیات است یا خیر. زیرا نخستین عامل تعیین‌کننده برای حفظ عناصر فرّار، ابعاد و اندازه سیاره است.» جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ PNAS منتشر شده است.

سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencealert.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

5 دیدگاه

  1. تشکیل انواع حیات ساده تر از اون چیزی هست که فکر میکنیم کافیه سیاره ای در جای مطلوبی باشه بعد خود به خود زندگی از تک سلولی ها شروع شده و بعد از میلیون ها سال که در هستی اصلا زمان چندانی محسوب نمیشه به موجوداتی متفکر یا موجوداتی مبتنی بر غریزه (که از همان اوایل این غریزه بقا شکل گرفته و به مرور تکامل میابد) برسد . همین خود ما که این مطلب را میخوانیم فقط تا همین چند سال پیش موجودی میکروسکوپی بودیم که به مرور شکل گرفیم و بدنیا پا گذاشتیم و شروع به رشد و یادگیری کردیم فقط در مدت چندسال ! فکرش را بکنید تا همین چند سال پیش سایز و جثه ما که درشکم مادرمان بودیم با چشم غیر مسلح قابل رویت نبوده . حال سیاره ای که قابلیت رشد و نموی موجودات را داشته باشد و ماده ای شبیه اب در ان جاری باشد در میلیون ها سال قادر به تکثیر و تکامل چه انواعی از جانداران را میتواند داشته باشد .

  2. بچه ها اینقدر توی شبکه های اجتماعی کپی کنید تا برسه به دست ایلان ماسک تا بنده ی خدا الکی روی مریخ سرمایه گزاری نکنه !