“نیل دگراس تایسون” از سیارات فراخورشیدی و آیندۀ زمین میگوید
بیگ بنگ: پخش سریال تلویزیونی ۱۳ قسمتی جدید “کیهان: جهانهای ممکن”(Cosmos: Possible Worlds) به کارگردانیِ «آن درویان» و اجرای اخترفیزیکدان «نیل دگراس تایسون» آغاز شد، در اینجا مصاحبهای این دانشمند را میبینید.
به گزارش بیگ بنگ، در این مجموعه مستند، آغاز کیهان و حیات در زمین پوشش داده شده و نگاه مختصری به تقویم کیهانی انداخته میشود. اما خیلی سریع به رویدادهای جدید پرداخته و تازهترین اکتشافات اخترشناسی را به تصویر میکِشد؛ مِن جمله کشف سیارههایی که به دور ستارههای دیگر میچرخند و شگفتیهای دیگری خودتان در این سریال میبینید. این نمایش تلویزیونی، پیشرفتها و موانعی را که دانشمندان در طول تاریخ بشر با آنها مواجه شدهاند را نیز نشان میدهد.
آقای نیل دگراس تایسون از تجربیات اجرای خود بگویید؟
زندگی مشغلههای زیادی دارد. در حال حاضر، فرصت زیادی برای مجریگری ندارم. من از خاطرات گذشتهام در برنامهها و نمایشهای تلویزیونی مختلف با خوشحالی یاد میکنم. من از افراد مجرب در حوزه مجریگریِ برنامههای مختلف یاد گرفتهام که افراد به دنبال چیزهای معتبر علمی هستند. اگر با منش و شخصیت من آشنایی داشته باشید، میدانید که گزافه نمیگویم و حرفم با عملم یکی است.
آیا شما علاقه دارید همراهان و بینندگان خود را سوارِ کشتیِ علم کرده و دریای بیکران آن سِیر کنید؟
بله، قطعاً همینطور است. در غیر این صورت، من الان در حال سخنرانی در یک کنفرانس بودم. علاقمندان باید با من همراه شوند. در قسمت ششم این مجموعه تلویزیونی، در یکی از سکانسها نشان داده میشود که سالیان قبل، دانشمندان مختلف مثل زمینشناسان، شیمیدانان و فیزیکدانان به شکل متفاوتی به بررسی شهابسنگها پرداختهاند و چطور زیستشناسان و اخترشناسان میتوانستند دید درستی نسبت به آن داشته باشند. در این برنامه، همۀ این موارد به یکدیگر پیوند زده شده است. یکی از مشخصههای مهم “مستند کیهان” این است که شاخههای مختلف علم را به گونهای جالب به یکدیگر گره میزند که گویی اجزای جداییناپذیر هستند. حیات و زیست حتی در زیر سنگها و تحت محیطهای شیمیایی مختلف به گسترش و شکوفایی خود ادامه میدهد. این روند برای همیشه ادامه یافته و تکرار میشود.
هدف از ساخت این سریال جدید چه بود؟ البته واضح است که سیارههای قابل سکونتِ دیگر در این سریال بررسی میشوند، اما چه چیزهای دیگری در این برنامه هدفگذاری شده است؟
با توجه به شرایط فعلی که در آن حضور داریم، بیش از همه چیز به امید نیازمندیم. این سریال، امیدبخشترین سریالی است که از بین مجموعههای قبلی ساخته شده است. در واقع، من شخصاً بر این باورم که سری جدید به بهترین شکل ساخته شده و جنبههای گوناگونی را هدفگذاری کرده است. البته این ادعا شاید کلیشهای به نظر برسد، زیرا افراد همیشه این ادعا را درباره تازهترین پروژه خود مطرح میکنند. از دید من، اگر چند قسمتِ اول این سریال را تماشا کنید، مطمئناً با من همعقیده خواهید بود.
دستاندرکارانِ این مجموعه تمام توانشان را برای ارائه بهترین مجموعه به کار بستهاند. منظور اصلی من افرادی است که با بودجه بسیار بالایی اقدام به ساخت ِ چنین مجموعههای سینمایی میکنند. ما این افراد را ترغیب کردیم تا پولشان را به این مجموعه آورده و یک سرمایهگذاری مطمئن انجام دهند. ما در این مستند، نه تنها سیارههایی از قبیل سیارههای فراخورشیدی را مورد بررسی قرار میدهیم، بلکه جهانهای درون خودمان نیز بررسی میشود. جهانِ ذهن و جهان کوانتومی از جمله مسائل هیجانانگیزی هستند که در این مجموعه میتوانید به تماشایشان بنشینید. این سریال در نظر دارد تا دید ِ افراد را به کیهان ارتقاء بخشد.
دید شما نسبت به ما انسانها چیست؟ حالا که میدانید زنبورها از ریاضی برای مسیریابی استفاده میکنند، چه دیدی نسبت به انسانها دارید؟
وقتی به دنیای پیرامونمان نگاه میکنیم و چیزهایی را میبینیم که بطور کامل از آنها چشمپوشی کرده و به سادگی از کنارشان رد میشدیم، متوجه این قضیه میشویم انسان تا چه حدی درگیر خودش است و چیزهایی وجود دارد که انسان دیگر به آنها توجه نمیکند.
سکانس مربوط به زنبورها خیلی شگفتانگیز و جالب است.
بله، 100 درصد موافقم.
قسمتهای مختلف این سریال را چگونه و بر چه اساسی ساختید؟ آیا با سری قبل که با کارگردان کار کردید، تفاوت زیادی داشت؟
خانم درویان نقش اصلی را در هر سه فصلِ مجموعۀ کیهان داشته است. یکی از نویسندگان این سریال در فصلی که در سال 1980 ساخته شد، «کارل سیگن» بود و فرد دیگری به نام «استیو سودر» هم در کار نویسندگی به ایفای نقش پرداخت. در مجموعه جدید که سال 2020 منتشر شده، «برانون براگا» بارِ نویسندگی را به دوش گرفته است. براگا یکی از نویسندگان، تهیهکنندگان و کارگردانانِ همیشگی سریال «Star Trek» میباشد. سریال اصلی کیهان هیچ پیام بازرگانی ندارد زیرا از PBS پخش میشود.
افزون بر این، براگا بخاطر نوشتن روایت علمی تخیلیِ Star Trek جایزه هوگو را بدست آورده است. این افرادی که از آنها نام بردم، همگی انسانهای خوب و کاربلدی هستند که در زمان مناسب به کار گماشته شدهاند. از آنجایی که من در حوزۀ اخترفیزیک تخصص دارم، بخشهایی هست که در آنها سررشته ندارم. خوشبختانه، ما یک سری کمیته داریم؛ ما پانلی از دانشمندان ایجاد کردهایم که در حوزههای مورد نظر ما تخصص دارن و میتوانند به پیشبرد اهدافمان کمک کنند. لذا با بهرهگیری از چنین افراد متخصص و کاربلدی این اطمینان را حاصل کردهایم که تمام کارها با انسجام کامل به انجام میرسد.
شاید افراد در نگاه اول اینطور تصور کنند که این نمایش تلویزیونی تماماً راجع به اخترشناسی است یا چیزی دربارۀ کاوشهای فضایی. اما هرچقدر بیشتر به تماشای این مجموعه مینشینید، بیشتر به این نکته پی میبرید که همۀ علوم در آن به کار برده شده و جنبههای وجودی ما انسانها در آنها به بررسی رسیده است. ما در این برنامه سعی کردهایم واقعیت را به تصویر بکشیم؛ این برنامه به ما نشان میدهد که انسان چه جایگاهی در زمین دارد و چگونه میتواند در زمین به شکوفایی و تکامل برسد. میکوشیم راههایی را به علاقمندان نشان دهیم که با انجامشان، آیندگان را از خود خرسند سازیم.
در پایان میخواهیم دیدگاه کلی شما را در خصوص این برنامه ذکر کنید. چه توصیههایی برای بینندگان دارید؟
اگر افراد دارای عقاید متعصبانه باشند، هر چقدر هم بگویید که در اشتباه هستند و به بیراهه میروند، قبول نخواهند کرد. تنها کاری که میتوانید انجام دهید این است که مثالهایی از دیگران و کارهایی را که انجام دادهاند، بیاورید. یکی از روشهایی که میتوان به کمک آن افراد را از دیدگاههای متعصبانهشان دور کرد، روایت از طریق فیلم و انیمیشن است.
در حال حاضر، جامعۀ جهانی با بحرانی به نام “ویروس کرونا” مواجه شده است. آیا مردم به حرف دانشمندان گوش خواهند داد؟ اگر افراد به توصیههای دانشمندان و پزشکان عمل نمایند، قطعاً این بیماری را از بین برده و کاری خواهند کرد که اثری از این بیماری برجای نمانَد. اما اگر خلاف آن عمل کرده و توصیههای دانشمندان را نادیده بگیرید، اتفاق هولناکی رخ خواهد داد.
من به زمانهایی فکر میکنم که مردم در طول تاریخ، حرفها و توصیههای دانشمندان را نادیده گرفتهاند. بارزترین نمونهای که در آنها به ادعای دانشمندان بیاعتنایی شد، کوپرنیک و گالیله هستند. این دو دانشمند بر این باور بودند زمین در مرکز جهان نیست.
دانلود مستند “کیهان: جهانهای ممکن”
ترجمه: منصور نقی لو/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: extremetech.com
سلام. این مستند سه فصل داره یا دوفصل؟
من فصل دوم ک ۱۳قسمت داره رو دانلود کردم ولی فصل سوم رو پیدا نمیکنم.