کاوشگر گمشده پس از 11 سال در سیارۀ سرخ پیدا شد!
بیگ بنگ: پس از یک دهه قطع ارتباط و بیخبری از سرنوشت بیگل ۲، دوربین «هایرایز» ناسا این کاوشگر را در نزدیکی محلی که قرار بود در سطح مریخ فرود بیاید، پیدا کرد.
به گزارش BBC، بیگل 2، ربات کاوشگر مریخ که حدود 11 سال پیش به منظور یافتن نشانههای حیات در مریخ به این سیاره فرستاده شده بود، مفقود شد و دیگر خبری از آن نبود. اما به تازگی با تصاویری «هایرایز» (Hi-Rise) از مریخ گرفته، این کاوشگر که به نظر میرسد سالم و بدون عیب است، روی سطح مریخ یافت شده است.
بیگل 2، کاوشگر بسیار کوچک بود که سازمان فضایی بریتانیا با هزینهای بسیار کم آن را ساخته بود و ماموریت آن یافتن نشانههای حیات در مریخ بود. سازمان فضایی بریتانیا از اظهار نظر در اینباره خودداری کرده اما اعلام کرده که روز جمعه در کنفرانسی خبری آخرین اطلاعات را درباره بیگل 2 در اختیار همگان قرار خواهد داد. ناسا هم در اینباره اطلاعاتی منتشر نکرده و گمان میرود این کار را تا کنفرانس خبری روز جمعه به تاخیر انداخته باشد. بیگل 2 که شبیه یک ساعت مچی بزرگ بود، تقریبا 33 کیلوگرم وزن داشت با این حال به فناوریهای پیشرفته مجهز بود.
«مارس اکسپرس»، مدارگرد مریخ سازمان فضایی اروپا، بیگل 2 را به فضا برد و قرار بود در کریسمس سال 2003 روی مریخ فرود آید. مارس اکسپرس در مدار مریخ قرار گرفت و بیگل 2 با موفقیت از آن جدا شد اما با فرود روی مریخ، هیچ علامتی از آن مخابره نشد و معلوم نشد چه بر سرش آمده است. اما اکنون گفته میشود که دوربین دقیق «هایرایز» که چند سال است فعالانه به دنبال بیگل 2 میگردد، آن را یافته است. گفتنی است که هایرایز دقیقترین دوربینی است که سیاره سرخ را از سال 2006 زیر نظر دارد و با دقت 30 سانتیمتر در پیکسل از آن عکسبرداری میکند.
شین برن از دانشمندان دانشگاه آریزونا که با هایرایز تحقیق میکند، در اینباره گفت: «هایرایز ناسا تنها دوربینی است که میتواند کاوشگری مثل بیگل 2 را تشخیص دهد. این سفینه بیتردید در نزدیکی محلی فرود آمده که هدفگیری شده بود. این کاوشگر در زمان و مکان مناسب وارد جو مریخ شده بود». پس از آنکه هیچ ردی از بیگل 2 به دست نیامد، هیچکدام از تحقیقاتی که در اینباره انجام شد به نتیجه مشخصی نرسید. فقط حدس زده شد که بیگل 2 روی مریخ فرود نیامده یا اینکه هنگام فرود چتر یا کیسههای محافظ به درستی کار نکردهاند.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: BBC