کشف قویترین شواهد از وجود سیاره نهم
بیگ بنگ: شکار سیارهی نهم همچنان ادامه دارد. تحقیقات جدید، خبر از وجود سیارهای میدهد که در لبه دوردستِ منظومه شمسی در حال گردش است.
به گزارش بیگ بنگ، این ادعا را ستارهشناس “کنستانتین باتیگین” از موسسه فناوری کالیفرنیا (Caltech) مطرح کرد. باتیگین مسئول بسیاری از مطالعات قبلی بوده که در تلاش برای اثبات وجود سیاره نهم بوده است. در آخرین تحقیقات، باتیگین و همکارانش حرکت اجرام فرانپتونی یا TNOها را دنبال کردند. اجرام فرانپتونی اجرامی با اندازههای مختلف فراتر از مدار سیارۀ نپتون هستند، که شامل سیارات کوتوله مانند پلوتو و اریس میشوند.
این تیم به طور خاص اجرام فرانپتونی را تجزیه و تحلیل کردند. این اجرام قبلاً به دلیل حرکات ناپایدارشان که ناشی از گرانش نپتون است، نادیده گرفته شده بودند. این ناپایداری باعث شده که تفسیر مسیرهای آنها سختتر شود، اما محققان میخواستند این چالش را انجام دهند.
این دادهها در شبیهسازیها وارد شده و با نیروهای شناخته شده از سیارات دیگر، ستارگان در حال عبور و جزر و مد کهکشانی که از کهکشان راه شیری میآیند – فشار و کشش خود کهکشان – ترکیب شدند. دو مجموعه شبیهسازی انجام شد، یکی با فرض اینکه سیاره نهم در جایی است که ستارهشناسان تصور میکنند، و دیگری با فرض اینکه سیاره نهم وجود ندارد.
محققان در مقالهی خود نوشتند: «با در نظر گرفتن سوگیریهای رصدی، نتایج ما نشان میدهد که معماریِ مداری این گروه از اجرام با پیشبینیهای مدلی که شامل “سیاره نهم” است همخوانی دارد.» در مقابل، حرکت این اجرام سرکش در سناریویی که سیاره نهم وجود ندارد، بسیار بعید است. به هر حال، در حال حاضر، به نظر میرسد که وجود سیاره نهم بهترین راه برای تناسب با مشاهداتی است که از فضا ثبت میکنیم.
در عین حال، محققان اذعان دارند که هنوز راه درازی برای دستیابی به شواهد قطعی وجود دارد تا اثبات شود که سیاره نهم وجود دارد. بر اساس محاسبات دانشمندان، سیارهای که با ویژگیهای مورد انتظارِ سیاره نهم مطابقت داشته باشد، هنوز نسبتاً کوچک خواهد بود و جرم آن فقط پنج برابر زمین و فاصلهی آن حدود 500 برابر فاصلهی ما تا خورشید است. با توجه به اینکه پلوتو تنها 40 برابر فاصله دارد، مشاهدهی آن غیرممکن است، یعنی در حال حاضر باید به شبیهسازی اجرامی که به ما کمک میکنند تا حضور سیاره نهم را تشخیص دهیم، تکیه کنیم.
محققان میگویند: «به همان اندازه که مقایسهی یافتهها با مشاهدات موجود مهم است، نتایج ارائه شده در اینجا مجموعهای از پیشبینیهای قابلابطال را ارائه میدهد.» این تحقیق برای انتشار در مجلهی Astrophysical Journal Letters پذیرفته شده و میتوان آن را در سرور arXiv مطالعه کرد.
ترجمه: سحر اللهوردی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sciencealert.com
من یک سوال دارم. چطور ما کهکشانهایی رو در میلیاردها سال نوری اونطرف تر میبینیم اما هنوز نتونستیم سیاره نهم که ۵ برابر زمین هست رو ببینیم؟
جوابش ساده است. چون تلسکوپ های ما به دنبال نور اجرامی مثل ستارهها، سحابی ها و کهکشانها هستند. اما سیاره نهم اینقدر از خورشید دوره که نمیتونه نور خورشید رو منعکس یا بازتاب بده، برای همین عملا شناسایی این سیاره غیر ممکن و دشوار به نظر میرسه.