بیگ بنگ: یک پژوهش جدید نشان می‌دهد یک «تونل کیهانی» غبارآلود در فضای نزدیک منظومه شمسی قرار دارد.

local hot bubble

به گزارش بیگ بنگ، اعتقاد بر این است که این تونل بخشی از یک ابر گاز داغ بزرگتر در اطراف منظومه شمسی است که حباب داغ محلی (LHB) نام دارد. این مطالعه نشان می‌دهد که این تونل می‌تواند به‌عنوان گذرگاهی از گاز عمل کند و احتمالاً منظومه شمسی ما را به ستاره‌های دیگر در کهکشان متصل کند.

حباب داغ محلی ناحیه‌ی عظیمی از گاز داغ و نازک است که منظومه شمسی ما را احاطه کرده و صدها سال نوری امتداد دارد. دانشمندان بر این باورند که این حباب حدود 14 میلیون سال پیش توسط چند انفجار ابرنواختری ایجاد شد، گاز را دور زد و فضایی پر از گاز داغ را پشت سر گذاشت. دانشمندان مدتی است که این حباب را شناسایی کرده‌اند، اما مطالعه‌ی جدید برخی ویژگی‌های شگفت‌انگیز مانند یک «تونل میان ستاره‌ای» را پیدا کرده که از آن عبور می‌کند.

تونل کیهانی شکافی بین ستارگان در گاز سردتر است. به سمت صورت فلکی قنطورس قرار دارد و از میان گاز داغِ حباب داغ محلی عبور می‌کند. ستاره‌شناسان آن را با استفاده از تصاویر سه بعدی تلسکوپ eROSITA تایید کردند که نمای واضح‌تری از این حباب ارائه می‌دهد.

local hot bubble full

تلسکوپ ای‌روزیتا (eROSITA) که بر فراز زمین می‌چرخد، به این کشف کمک کرده است. آشکارسازهای پرتو ایکس این تلسکوپ می‌توانند پرتوهای ایکس ضعیف را از فضا بگیرند و به دانشمندان کمک می‌کنند تا بخش‌هایی از حباب داغ محلی را که قبلاً نمی‌توانستند ببینند، رصد کنند. محقق “مایکل فریبرگ” گفت: « تلسکوپ ای‌روزیتا به آنها اجازه داد تا این حباب را با جزئیات بسیار بیشتری نسبت به ابزار قدیمی مطالعه کنند.»

بیش از 50 سال پیش، دانشمندان ایده‌ی حباب داغ محلی را برای توضیح تشعشعات پرتو ایکس عجیب در فضا مطرح کردند. آنها فکر می‌کردند که ممکن است منطقه‌ی پیرامون ما خالی‌تر از حد معمول باشد و در نتیجه باعث می‌شود که پرتو ایکس بدون مسدود شدن توسط ابرهای گازی از آنجا عبور کند. از آن زمان به بعد، این ایده بیشتر مورد حمایت قرار گرفت، به خصوص با کشف ستاره‌هایی که در نزدیکی لبه‌ی حباب شکل می‌گیرند. این امر نشان می‌دهد که حباب فقط فضای خالی نیست، بلکه بخشی فعال از کهکشان ما است.

lhb temp

کشف تونل میان ستاره‌ای دانشمندان را به این فکر واداشت که آیا تونل‌های دیگری نیز مثل آن در کهکشان وجود دارد یا خیر. این تونل‌ها می‌توانند به هم متصل شوند و شبکه‌ای را در سراسر کهکشان راه شیری ایجاد کنند. این ممکن است از انرژی آزاد شده توسط انفجارهای ابرنواختری و سایر رویدادها در فضا اتفاق افتاده باشد. اگر چنین باشد، اعتقاد بر این است که می‌تواند درک ما از نحوه‌ی حرکت ماده و انرژی در کهکشان را تغییر دهد.

همچنین این مطالعه تاکید می‌کند که حباب داغ محلی به طور یکنواخت حرارت ندارد. بخش شمالی بسیار گرمتر از بخش جنوبی است، احتمالاً به دلیل انفجارهای اخیر ابرنواختر. این تفاوت دما می‌تواند به دانشمندان کمک کند تا در مورد نحوه‌ی عملکرد حباب و طریقه‌ی شکل‌گیری کهکشان ما اطلاعات بیشتری کسب کنند. جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله‌ی Astronomy & Astrophysics منتشر شده است.

ترجمه: سحر الله‌وردی/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: sciencealert.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.