یکی از متراکمترین خوشههای کهکشانی کشف شد
بیگ بنگ: یک تحقیق جدید، مدلهای فعلی شکلگیری ساختار بزرگ مقیاس در جهان را بررسی کرده است. این تحقیق براساس دادههای بدست آمده از “تلسکوپ بزرگ جزایر قناری”(IAC) و تیم نویسندگان آنها انجام شده است.
به گزارش بیگ بنگ، ساختار جهان را میتوان با یک اسفنج مقایسه کرد که اغلب بعنوان تار کیهانی شناخته می شود. ماده در امتداد رشتههایی متمرکز شده که از روی همدیگر عبور کردهاند. نواحی که بیشترین تجمع ماده را دارند در حال شکلگیری و در دیگر مکانها که این تجمع بسیار کم است، هیچ ناحیهای به وجود نمی آید. در متراکمترین نقاط، گروههای کهکشانی با همدیگر خوشهها را تشکیل می دهند. این سیستمها، که میتوانند شامل هزاران کهکشان باشند، از پرجرمترین ساختارهای موجود در جهان را تشکیل می دهند.
مطالعه تار کیهانی یکی از چالشهای فعلی در اخترفیزیک است. خواص اجزای اصلی ماده در این مقیاس به خوبی شناخته شده نبوده، از اینرو ما از اصطلاحاتی مانند “ماده تاریک” و “انرژی تاریک” استفاده میکنیم. ماده تاریک حدود ٢٠ درصد از جرم جهان را تشکیل میدهد و این چیزی است که ساختارها را توسط گرانشش حفظ می کند – آن همانند یک چسب عمل میکند. از سوی دیگر، انرژی تاریک ٧٥ درصد از جهان را تشکیل میدهد که با انبساط جهان ارتباط دارد. ماده “معمولی”، کهکشانها با ستارگان، گاز و غبار، تقریباً ٥ درصد از جرم جهان را تشکیل میدهند، اما نقش مهمی در ردیابی نیروها و خواص ماده تاریک و انرژی تاریک ایفا می کند.
یک تیم بینالمللی به سرپرستی “مائورو سرنو” از دانشگاه بولونیا(ایتالیا)، با مشارکت محققان دیگر به مطالعۀ یکی از متراکمترین خوشههای کهکشانی در جهان پرداخت. در این تحقیق برای اولینبار، نواحی بیرونی خوشه کهکشان PSZ2 G099.86 + 58.45 خارج از شعاع ٩٠ میلیون سال نوری و در ناحیهای که توزیع ماده پیش از آن شناخته شده نبود، مورد بررسی قرار گرفتند.
محیط خوشههای کهکشانی شامل ساختارهایی همچون رشتهها و دیگر خوشههای همسایه و موادی است که به سمت خوشه مرکزی پرجرمتر سقوط می کنند. “مائورو سرنو” پژوهشگر اصلی گفت: «این مطالعه نشان میدهد که چگالی ماده در اطراف خوشهای که مورد مطالعه قرار گرفته است تا 6 برابر بیشتر از حد انتظار است.» علاوه بر این، محققان کشف کردهاند که مکانیزمهایی که سبب یکپارچه شدن جرم می شوند، میتوانند تراکم بسیار بالایی را حتی در فواصل بزرگتری از این خوشههای کهکشانی ایجاد کنند.
این کار بر اساس اثر “همگرایی گرانشی” است و زمانی اتفاق می افتد که جرم یک خوشه و مواد اطراف آن، نور رسیده از کهکشانهای بسیار دور را خم کرده و تصاویر کهکشانهای پس زمینه را تغییر می دهند. جسم متراکمتر و با تمرکز بیشتر بعنوان یک لنز عمل می کند، و سبب تغییرشکل بیشتر کهکشانهای پس زمینه می شود. مطالعه آماری تغییرشکلها برای بیش از ١٥٠ هزار کهکشان پس زمینه از طریق آنچه اثر “لنز ضعیف” نامیده می شود و با استفاده از تصاویر عمیق بدست آمده با CFHT این تیم را قادر به پیدا کردن توزیع، جرم و تراکم در اطراف خوشه PSZ2 G099.86+58.45 کرده است. نتایج نشان میدهد که این خوشه یک استثناء نادر است که با مدلهای شکلگیری ساختار جهان مطابقت ندارد. این بدان معنی است که مکانیزمهایی باید برای یکپارچهسازی ماده وجود داشته باشند که از مکانیزمهایی که می شناسیم بسیار کارآمدتر هستند.
اگرچه مدلها، در نواحی درونی خوشههای کهکشانی و در فاصلهای به اندازه ١٥ تا ٢٠ میلیون سال نوری با چگالی ماده مورد انتظار تطابق خوبی دارند، اما در مناطق بیرونی، مدلها به یک جزء اضافی نیازمندند تا با دادههای مشاهده شده سازگار باشند. رافائل بارنا، پژوهشگر IAC، و یکی از نویسندگان مقاله گفت: «این جزء از جرم کاملاً ناشناخته است و شبیهسازیهای عددی خوشههای کهکشانی آن را پیشبینی نمی کنند. بنابراین با شواهد مشاهداتی برای مقادیر زیادی از ماده که انتظار یافتن آن را نداشتیم، مواجه هستیم.»
سهم گروه IAC در این مقاله، مشاهدات طیفی نمونهای از کهکشانها که بخشی از خوشه PSZ2 G099.86 + 58.45 را تشکیل می دهند، میباشد. این مشاهدات با استفاده از طیف گرافی چند منظوره OSIRIS بر روی تلسکوپ بزرگ جزایر قناری در رصدخانه گارفیا، لاسپالماس، انجام شده است. با اندازهگیری سرعت حرکت کهکشانها در خوشه، امکان اندازهگیری جرم کل خوشه وجود دارد.
این معادل اندازهگیری جرم خورشید با استفاده از سرعت سیارات در مدارهایشان است. با استفاده از این روش، دانشمندان توانستند جرم کل خوشه را اندازهگیری کنند. نتایج نشان می دهد که PSZ2 G099.86 + 58.45 یک خوشه عظیم و متراکم از کهکشانها است و اثرات میدان گرانشی بسیار قدرتمند آن به فواصل بسیار دورتر از مرکزش گسترش یافته و بسیار بیشتر از آن چیزی است که مدلها پیشبینی کردهاند.
آلینا استربلیانسکا، پژوهشگر IAC، یکی از نویسندگان این مقاله میگوید: «ما مطالعهای را انجام دادهایم که دری به نواحی از جهان – مرز بین خوشههای کهکشانی – که تاکنون بطور کافی مورد کشف و بررسی قرار نگرفته است، باز می کند.» آنتونیو فراگامو، پژوهشگر IAC نتیجه میگیرد:«این ناحیهای است که میتواند اطلاعات زیادی همچون، نحوه شکلگیری و چگونگی تکامل این ساختارهای عظیم در جهان را در هنگام مطالعه این سیستمها به ما بدهد. با این مطالعه ما گام کوچک دیگری برای شناخت ماده تاریک و نحوه توزیع آن در تار کیهانی جهان برداشتهایم.» جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله Nature Astronomy منتشر شده است.
ترجمه: سوران زوراسنا/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: Phys.org