بیگ بنگ: هاوکینگ فیزیکدان نظری در یادداشتی گفته است: «امروز در سوریه فناوری نوین را به‌شکل بمب، سلاح‌های شیمیایی و دیگر تجهیزات مرگبار می‌بینیم که برای رسیدن به آنچه مقاصد سیاسیِ هوشمندانه نامیده می‌شود، استفاده می‌شود. اما تماشای مرگ بیش از صدهزار انسان یا هدف قرارگرفتنِ کودکان اصلاً هوشمندانه به نظر نمی‌رسد.»

syriahawking1702

به گزارش کانوت، استیون هاوکینگ گفت: فیلسوف یونانی، ارسطو، باور داشت که عالم همیشه وجود داشته است و دارد؛ ازلی و ابدی. او بر این باور بود که علت پیشرفته‌تر نشدن بشر این بوده که سیل‌ها و دیگر فجایع طبیعیْ مدام تمدن‌ها را به عقب رانده و بشر را مجبور کرده از اول شروع کند. امروز، پیشرفت بشر از همیشه سریع‌تر است. دانش ما به‌صورت تصاعدی رشد می‌کند و همراهش فناوری‌مان. اما هنوز غرایزی، به‌ویژه امیال پرخاشگرانه‌ای، با خود داریم که اجداد غارنشین‌مان داشتند. پرخاشگری در آن روزگار حتماً برای بقای نسل‌مان ضروری بوده است، اما وقتی فناوریِ نوین با پرخاشگریِ باستانی همراه می‌شود کلّ نژاد بشر و بیشتر گونه‌های حیات روی زمین در خطر نابودی قرار می‌گیرند.

امروز در سوریه فناوری نوین را به‌شکل بمب، سلاح‌های شیمیایی و دیگر تجهیزات مرگبار می‌بینیم که برای رسیدن به آنچه مقاصد سیاسیِ هوشمندانه نامیده می‌شود، استفاده می‌شوند. اما تماشای مرگ بیش از صدهزار انسان یا هدف قرارگرفتنِ کودکان اصلاً هوشمندانه به نظر نمی‌رسد. اتفاقاً مانع‌شدن از رسیدنِ کمک‌های بشردوستانه به بیمارستان‌ها حماقت محض و از آن هم بدتر است؛ بیمارستان‌هایی که در آن‌ها کودکان به‌سبب نبودن امکاناتْ دست و پای‌شان را از دست می‌دهند یا نوزادانِ زودرس به‌سبب نبودن برقْ داخل دستگاه‌ها می‌میرند.

آنچه در سوریه رخ می‌دهد باعث شرم و انزجار است. آنچه دنیا به‌سردی و از دوردست آن را تماشا می‌کند. پس هوش احساسی ما کجاست، حس عدالت و انصاف جمعی‌مان؟ وقتی بحث حیات هوشمند در عالم می‌شود، من معمولاً انسان را هم در این دسته قرار می‌دهم؛ هرچند که بیشتر رفتارهای بشر در طول تاریخ طوری بوده که برآیندش بقای این گونه را تضمین نمی‌کند. روشن نیست هوش – برخلاف پرخاشگری – هیچ ارزش درازمدتی در بقای بشر داشته باشد، اما نوع خاصِ هوش انسانیِ ما توانایی استدلال دارد و می‌تواند نه‌تنها برای آینده‌ی تک‌تک‌مان بلکه برای آینده‌ی جمعی بشر برنامه‌ریزی کند.

ما باید با همکاری یکدیگر به این جنگ پایان بدهیم و از کودکان سوری حمایت کنیم. جامعه‌ی جهانی از سه سال پیش از بیرونِ گود شاهد شدت‌گرفتن این جنگ و نومیدشدن همه‌ی امیدهاست. من، که هم پدرم و هم پدربزرگ، رنج‌کشیدن بچه‌های سوری را می‌بینم و حالاست که باید بگویم: دیگر بس است! من اغلب با خودم فکر می‌کنم که از دید موجوداتی که از دوردست‌های عالم ما را تماشا می‌کنند، چه‌شکلی هستیم؟ وقتی چشم به عالم می‌اندازیم درواقع مشغول تماشای گذشته می‌شویم، چون نوری که اجسام دوردست را ترک می‌کند خیلی خیلی دیرتر به ما می‌رسد. نوری که امروز از زمین ما به سوی فضا گسیل می‌شود، چه‌چیزی را نشان می‌دهد؟ وقتی مردمانی دیگر چشم به گذشته‌ی ما بیندازند، آیا از آنچه آن‌ها می‌بینند مفتخر خواهیم بود؟ از رفتاری که ما – برادران – با هم‌نوعان خود داشتیم؟ از رفتاری که اجازه دادیم برادران‌مان با بچه‌های‌مان داشته باشند؟

امروز می‌دانیم که ارسطو اشتباه می‌کرد: عالم ازلی و ابدی نبوده و نیست، بلکه حدود ۱۴ میلیارد سال پیش آغاز شده است. اما او در عین‌حال درست می‌گفت که فاجعه‌های بزرگْ برای تمدن‌ها عقبگردی بزرگ‌اند. شاید جنگ سوریه پایان انسانیت و نسل بشر نباشد اما هر ستمی که بر انسان‌ها برود، تَرَکی است در آن چیزی که ما را کنار هم نگاه داشته است. شاید قانون جهانی عدالت ریشه در فیزیک نداشته باشد، اما اهمیتش در موجودیت ما کمتر از قوانین فیزیک نیست. چرا که بدون آن، بی‌شک، نسل بشر خیلی زود از صحنه‌ی روزگار محو خواهد شد.

ترجمه: شادی حامدی

منبع: theguardian

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

10 دیدگاه

  1. جنگ باعث اصلاح نژاد مى شود ،در جنگ افراد ستيزه جو و جنگ طلب با يكديكر مى جنگند و يكديگر را از بين مى برند ، در نتيجه تعداد افراد جنگ طلب كاهش و صلح طلب افزايش پيدا مى كند بنا براين مى توان گفت جنگ به تسريع تكامل كمك مى كند،اما در جنگ ها افراد كاملا الك نمى شوند و كودكان و ساير افراد نيز به كام مرگ مى روند كه شايد هر كدوم از آنها شانس اينو مى داشت كه به دانش بشريت بى افزايد و از آگنوستيكى ما در مسائل مختلف بكاهد و مفيد واقع شوند .

    1. دوست عزیز ، اگر به ایران حمله کنند من و شما هم که خودمونو جنگ طلب نمی دونیم میریم دفاع و کشته میشیم
      این تفکر کاملا غلطی هست که آدم های جنگ طلب کشته می شوند در جنگ
      چه بسا از میان کودکان و مردمان عادی که زیر بمب مردند یا صلح جویانی که برای دفاع از وطن به مرز می روند ، هاوکینگ های بزرگتری می توانست به وجود بیاید …

  2. شاید همانطور که آقای هاوکینگ می فرمایند بشریت خیلی عقب افتاد با این همه کشت و کشتار در سوریه وکشورهای دیگر و ای کاش این آقا یا آقایان دیگردر مورد کشتن فیزیکدانان در ایران حرفی نیز بزنند.

  3. جنایاتی که انگلیس و امریکا انجام داده بیشتر باعث شرم ساریه .. این به گرد پای اونا هم نمی رسه

    1. اينجا بحث سر ميزان جنايت نيست. شما اگه بعد سياسى رو كنار بذارين و از نظر انسانى به اين فاجعه فكر كنين متوجه ميشين همچين فجايعى تا مدت ها اثراتش باقى ميمونه و اين خوى وحشى واقعا به ضرر بشريت تموم ميشه

  4. جالب است بدانید آقای هاوکینگ پیرو الله نیست و اصلا الله را قبول ندارد ولی کسانی که دارن در سوریه همدیگر را میکشند و جنایت میکنند هر دو طرف خود را پیرو بی چون و چرای الله میدانند.

  5. حقیقت محض!
    چیزی که آقای هاوکینگ باور دارد اما آن هایی که جنگ راه می اندازند باور ندارند!
    دنیا فانی است ، جنگ برای چیست!؟
    من رسما ازین به بعد دید ویژه و جدایی نسبت به آقای هاوکینگ خواهم داشت!