بیگ بنگ: بر اساس تحقیقات جدید، انقراض بزرگ کرتاسه-ترشیاری(رویدادی در 65 میلیون سال پیش که بر اثر برخورد سیارکی بزرگ به زمین به وجود آمد و زمین را از وجود دایناسورها تهی کرد) منجر به شتاب­ گیری سرعت فرگشت ژنتیکی پرندگان، بازمانده شد و این بازماندگان بسیار کوچکتر از نیاکان خود در زمان پیش از انقراض بودند.

به گزارش بیگ بنگ، جاکوب بِرو، دانشجوی دکتری دانشگاه کرنل و محقق ارشد این تحقیقات (منتشر شده در مجلۀ Systematic Biology) در این باره گفت: «شواهدی قوی مبنی بر احتمال وقوع کاهش اندازه­ در بسیاری از ارگانیسم ­ها پس از انقراض وجود دارد. تمام شواهد بررسی­ شده، نشان از وجود سازگاری با پرنده ­های متاثر از اثر “لی­لی­پوت” در خلال انقراض بزرگ کرتاسه-ترشیاری دارند.»

دانیل فیلد، دیرین­ه زیست­ شناس فرگشتی دانشگاه بث در بریتانیا در این باره گفت: «پرنده ­های کوچکتر سرعت متابولیسم بالاتر و مدت زمان نسلی کوتاه ­تری دارند. فرضیه ما این است که این ویژگی­ های زیستی مهم، که بر روی سرعت فرگشت DNA تاثیر می­ گذارند، احتمالا بر اثر رویداد کرتاسه-ترشیاری به وقوع پیوستند.» تیم تحقیقاتی به دلیل وجود مبحث “سنگ­ها و زمان” از دیرباز،به این نوع پرسش و پاسخ پرداختند.

مطالعات مختلف معمولا اختلاف ­نظرهایی در خصوص تخمین سنی بدست­ آمدۀ ارگانیسم­ های مختلف از قدمت فسیل­ ها و حدس و گمان­ه ای بر پایۀ ساعت مولکولی دارند. ساعت مولکولی از سرعت تغییر توالی­ های DNA، با فرض داشتن سرعتی ثابت، برای تخمین زمان پیدایش گونه­ های جدید استفاده می­ کند. محققان در این باره اظهار داشتند: «اما اگر انقراض کرتاسه-ترشیاری علت افزایش موقت سرعت ساعت مولکولی پرندگان بوده باشد، این مسئله می­ تواند توضیحی برای برخی از تناقضات باشد.»

برو اضافه کرد: «کاهش اندازه در خلال این انقراض کاملا طبق انتظار می­باشد. حرف آخر این است که با افزایش سرعت فرگشت ژنتیکی پرندگان، ممکن است این انقراض بصورت موقت باعث تغییر سرعت ساعت مولکولی پرندگان شده باشد. ممکن است فرایندهای مشابهی بر روی فرگشت بسیاری از گروه ­های جانداران، نظیر گیاهان، پستانداران و… در خلال این انقراض، تاثیر گذاشته باشد.»

همچنین محققان اظهار دارند ممکن است فعالیت­ های انسانی، نظیر افزایش شکار، تخریب زیستگاه و تغییرات اقلیمی که منجر به انقراض حیوانات می­ شوند، الگویی مشابه با اثر لی­لی­پوت را در دنیای امروز شبیه ­سازی کند.» برو خاتمه داد:« در حال حاضر، نسل ­کشی متوجه بزرگترین حیوانات زمین، نظیر گربه­ های بزرگ، فیل­ ها، کرگدن­ ها و وال­ ها می­ باشد. ما باید تفکر در مورد محافظت را، نه تنها به منظور حفظ تنوع زیستی، بلکه بررسی تاثیر رفتار ما بر روی آیندۀ فرگشت، آغاز کنیم.»

ترجمه: رضا کاظمی/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: sci-news.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.