تاریخچه زمین: قاره ها چگونه بازیافت شدند؟
بیگ بنگ: محققانی از آلمان و سوئیس با استفاده از شبیه سازی های رایانه ای اقدام به بررسی چگونگی شکل گیری صفحات زمین ساختی سیاره زمین در طول 3 میلیارد سال گذشته کردند.
به گزارش بیگ بنگ، این شبیه سازی ها نشان از تغییر فرآیندهای زمین ساختی در گذر زمان و تاثیر این تغییرات بر روی تشکیل و تخریب قاره ها دارد. همچنین این مدل نحوه تکامل احتمالی قاره ها، اقیانوسها و جو امروزی را بازسازی می کند. پریادرشی چادهری و دکتر “سامیت چاکرابورتی” از دانشگاه رور در بوخوم به همراه دکتر “تاراس گریا” از موسسه فدرال تکنولوژی در زوریخ پژوهش خود را در مجله Nature Geosciences ارائه دادند.
مسئله ای بحث برانگیز: پیدایش صفحات زمینساختی در چه زمانی صورت گرفت؟
زمین در حدود 4.5 میلیارد سال پیش شکل گرفت. در آن زمان مرحله ای(و شاید چندین مرحله) وجود داشت که در آن سنگ های مذاب بر روی زمین قرار داشتند. با سرد شدن سنگ ها، سنگ های جامد و پوستۀ زمین تشکیل شد. بطور کلی، زمین دو نوع پوسته دارد: پوسته سبک تر قاره ای که غنی از سیلیسیم است و شامل زمین خشکی می شود که بر روی دریا قرار دارد؛ پوسته چگال تر اقیانوسی که بر روی آن آبها قرار دارند. “سامیت چاکرابورتی” در این باره می گوید: «این ویژگی ها نشان از قابل سکونت بودن زمین دارد. ما هنوز موفق به یافتن مورد مشابهی در کیهان نشده ایم.»
با اینکه زمین در آغاز قاره و اقیانوس داشت، احتمالا در آن زمان هیچ صفحه ای وجود نداشت و در نتیجه، هیچ صفحه زمین ساختی وجود نداشت. سوال بحث برانگیز ما زمان پیدایش این صفحه ها می باشد. صفحات زمین به آهستگی شکل پویایی به خود گرفتند. در برخی محل ها صفحات به داخل گوشته رفتند؛ در محل های دیگر از مواد داغ بیرون آمده از زمین، صفحات جدیدی شکل گرفتند.
زمان پیدایش این صفحات تنها سوالی نیست که بی جواب باقی می ماند. مسئله ای دیگر وجود دارد که آیا فرایندهای مذکور به همان شکل باقی ماندند یا خیر و آیا قاره های امروزی بازیافت شده اند یا نه. اینها سوالاتی هستند که تیم مشترک تحقیقاتی آلمان و سوئیس به بررسی آنها پرداخته اند. مدل رایانه ای ترمومکانیکی جدید محققان از این مسئله پشتیبانی می کند که شاید صفحات زمین ساختی 3 میلیارد سال پیش نیز فعال بودند. عجیب تر اینکه این تحقیقات نشان می دهد چگونه اولین پوستۀ قاره ای زمین(غنی از آهن و منیزیم) در حدود 2 یا 3 میلیارد سال پیش نابود شد و پوسته قاره ای کنونی(غنی از سیلیسیم) از آن شکل گرفت.
بحث داغ کنونی: بازیافت قاره ای
قاره ها در اوایل زمان تشکیل زمین بازیافت شدند. بازیافت قاره ای هنوز هم در زمان برخورد دو قاره صورت می گیرد اما سرعت این فرایند کندتر و نحوه انجام آن متفاوت می باشد. “چادهری” در این باره گفت: «در طول زمان، پوسته های قاره ای هنگام برخورد با پوستۀ قاره ای دیگر، مستعد محافظت شدند.» بعدها در زمین بالغ و داغ، لایه های نازکی از پوسته آن جدا می شد در حالی که امروزه تنها در محل هایی که برخورد میان دو پوسته صورت گرفته و یکی از پوسته ها به زیر دیگری می رود، قسمت هایی از پوسته شکسته و جدا می شود.
فرض محققان بر این است که نابودی پوسته اولیۀ غنی از آهن و منیزیم برای تشکیل قاره های غنی از سیلیسیم حیاتی بوده و دلیل ارتفاع بیشتر پوسته های قاره ای امروزی نیز می باشد. “چادهری” در مورد شبهات خود می گوید: «ممکن است تغییرات صورت گرفته در پوسته قاره ای در “رویداد بزرگ اکسیژنی” زمین و در نتیجه پیدایش حیات، دخیل بوده باشد.»
ترجمه: رضا کاظمی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sciencedaily.com