دود ِشوفاژ !

بیگ بنگ: یادش به خیر آن زمانی که بیشتر خانه ها با بخاری نفتی و یا چوبی گرم می شد. همیشه در اطراف دود کش ، سیاهی دود بر دیوارها خودنمایی می کرد. امروزه در بیشتر آپارتمانها از شوفاژ استفاده می شود. در این سیستم، گرما در بیرون ازخانه تولید شده و توسط لوله ها به رادیاتورهای درون منزل منتقل می‌شود. بدین ترتیب حداقل ، نیازی به دود کش نیست. اما ظاهرا هنوز آثار دود بر بالای رادیاتورها خود نمایی می کند. چشم می بیند و آدمی با اطلاعات ناقص خود احساس می کند که رادیاتور شوفاژ نیز دود می کند. اکنون پرسشی که شخصا بارها شنیده ام این است که چگونه یک رادیاتور دود می کند؟!

wind_farms_1
علم چه می گوید؟ مگر می شود رادیاتور دود کند؟ علم یک درس مهم دارد: اصول را بیاموز و آنگاه ذهنت را نسبت به محکم بودن اصول مطمئن کن و دنبال علت بگرد! اینجا اصل این است که درون لوله ها و رادیاتور چیزی جز آب گرم جریان ندارد. یعنی رادیاتور دود نمی کند! پس علت چیست؟ در زمستان زمانی که رادیاتور گرم است ، بادکنک سبکی را بالای آن رها کنید. بادکنک به سمت سقف می رود و پس از یک چرخش از سمت مقابل به پایین می آید و به طرف رادیاتور حرکت می کند (اگر پایین نیامد شما کمکش کنید!).

این جریان هوای نامریی درون اتاق شماست. هوای اطراف رادیاتور گرم شده و بالا می رود و هوای سرد جای آن را می گیرد. در واقع هوا به آرامی به سمت رادیاتور جارو شده و پس از برخورد به دیوار به سمت سقف می رود. آثار این جریان چیست؟ جارو شدن آلودگی هوا به سمت دیوار که پس از مدتی آن را دود آلود نشان می دهد! میزان این سیاهی و زمان تشکیل شدن آن، خود معیاری برای آلودگی هوای درون اتاق است. این کثیفی برای شهرهای آلوده ای همچون تهران چند برابر شهرستانهاست.

این جریان هوا که به خاطر بالا رفتن هوای گرم و سبک (محیط کم فشار) و جانشین شدن هوای سرد(ناحیه پر فشار) صورت می گیرد برای طبیعت و ما حیاتی است. بادهای سطح زمین مانند بادهای موسمی (فصلی) ، قطبی و محلی اینگونه تشکیل می شوند! آنها دمای هوا را در روی زمین متعادل کرده و ابرها را جابجا می کنند. اختلاف در ظرفیت گرمایی دریا و خشکی، بادهای موسمی و نسیم محلی ساحلها را تولید می کند (چگونه؟). بادهای قطبی نیز ناشی از اختلاف دمای قطب با استواست.

بادها همچنین منبعی از انرژی پاک را در اختیار ما می گذارند. کشور دانمارک با تولید بیش از ۲۰% برق مورد نیازخود، سرد مدار تولید این انرژی از نیروگاههای بادی است (البته در کمیت تولید، چین و آمریکا در صدر جهان هستند) . استفاده از باد برای تولید انرژی پاک در جهان و به ویژه کشورهای پیشرفته در حال رشد است و جا دارد که کشور ما نیز با توجه به مناطق باد خیز فراوان از این قافله عقب نماند.

نویسنده : احمد مصدر- عضو پیوسته بیگ بنگ

منابع بیشتر: Wind , Monsoon , youtube , Wind power Growth trends , inspectapedia

فیزیک برای سرگرمی ، پرلمان یاکوف ، ترجمه احسان قوام زاد

اشتراک گذاری

۴ دیدگاه

  1. دوستان عزیز
    جناب احمد مصدر و عبدالرسول یزدی
    با پوزش

    صورت مسئله سیاهی اطراف رادیاتور ها ( که مردم مشاهده کرده اند و لزومی بر داشتن سواد برای همگان نیست )

    علت:
    1) وجود دود و غبار و آلودگی موجود درهوا ( رادیاتور ها باعث هیچ نوع سوختگی غبار اطراف نمی شوند دمای ماکزیمم ۹۰ درجه در ورودی را دیاتور )
    2) ایجاد جریان چرخش هوا که اطراف رادیاتورها نسبت به بقیه فضای اتاق بسیار شدیدتر است و افزایش تماس هوا با دیوار و اجسام اطراف رایاتور همانند پرده ها و نتیجه آلودگی بیشتر

    روش حل مسئله به دست متخصصان و نه استفاده کنندگان :
    نصب رادیاتور ها به نحوی که جریان چرخشی هوای اطراف رادیاتورها کمتر شود تا بازدهی تابشی سیستم گرمایشی بالا رودی و بازدهی گرمایشی سسیتم همرفت کمتر شود ( مثلا نصب رادیاتور ها زیر پنجره ها به عدل ایجاد مقاومت حرکتی ناشی از تقابل جهت حرکت هوای گرم اطراف رادیاتور به بالا و هوای سرد اطراف پنجره به پایین و ایجاد سکون هوای اطراف رادیاتور موجب بالا رفتن توان گرمایشی به صورت تابشی می شود)
    روش های دیگر همچون رادیاتورهای قرنیزی و سیستم گرمایش از کف به مراتب سیتم های بهتری می باشند

    • دوست عزیز
      علی آقا
      روش تابشی چه ربطی به این مزخرفاتی که شما گفتی دارد؟
      روش تابشی هیچ ارتباطی به محیط و هوای داخل اتاق ندارد بلکه امواج منتقل کننده ی انرژی هستند!!!!!!
      لطفا کسی که سواد ندارد مزخرف نبافد.
      واقعا انسان وقتی میبیند یک نفر که هیچ از هیچ نمیداند با این اعتماد به سقف می آید و این مسئله ی ساده را اینطور غلط شرح میدهد دچار حیرت میشود…

  2. سلام
    ممنون از مطلب ارائه شده
    من در این مورد یه تجربه داشتم که فکر کنم برا دوستانی که تازه می خوان سیستم گرمایش تو خونه نصب کنن مفید باشه.
    یه نمونه جدید از رادیاتور به نام رادیاتور قرنیزی اومده که به جای قرنیز پایین دیوار نصب میشه و به صورت طولی طبق محاسباتی که داره دور ساختمان نصب میشه.
    این رادیاتور چندتا مزیت داره
    اول اینکه به دلیل متمرکز نبودن در یک نقطه گرادیان دما در کل خونه یکنواخت میشه و سریعتر به دمای مورد نظر میرسه
    ثانیا با توجه به موقعیت نصب و پخش بودن چشمه گرمایی دمای ورودی کمتری نیاز داره و این امر باعث میشه گرد و غباری که روش هست نسوزه (دوده نزنه) و مشکل کثیفی دیوار ها برطرف میشه
    مزایای دیگه ای هم داره که با یه جستجوی ساده اینترنتی میتونین ببینین
    سازنده های داخلی هم اونو تولید کردن
    من استفاده کردم و خوشم اومد
    صرفا جهت اطلاع!!!

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.