بیگ بنگ: عدد پی مشهورترین عدد در جهان ریاضیات است، از زمانی که مردم ریاضیات را شناختند، با عدد پی نیز اشنا شده اند. درست است که یونانی های قدیم نشانه معمول آن را به ما دادند، اما مصری ها،بابلی ها و هندی ها و دیگر مردمان ان را می شناختند.

piبه گزارش بیگ بنگ، در واقع نخستین اشاره به نسبت محیط دایره به قطر ان روی پاپیروسی مصری است که به سال 1650 پیش از میلاد نوشته شده است. یکی از بهترین و شناخته شده ترین ثابت هاست که نسبت محیط دایره به قطرش را نشان می دهد. این موضوع برای هر دایره تختی در جهان، صحت دارد؛ چه دایره ای به اندازه دستان شما باشد و چه به اندازه کهکشان. پی، عددی گنگ است: رشته ی بی پایانی از اعداد پی را در حکم یک عدد بیان می کنند. یافتن رقم دقیق پی ناممکن است؛ با این حال می توان آن را با هر میزان لازمی از دقت محاسبه کرد.

کاربردها

به دلیل اهمیت آن در هندسه، جایگاه خود را در بین اعداد مهم پیدا کرده است. اصل عدم قطعیت ورنر هایزنبرگ، توضیح عدد پی عدد پی در ریاضیات (اساس مکانیک کوانتومی ) ویژگی های پی را نمایان ساخت. معادله نسبیت عام اینشتین نیز شامل این عدد می شود، همچنین قوانین کپلر درباره ی حرکت سیاره ای و فرمول های بی شماری دیگر در علم.

رقابت بر سر محاسبه عدد پی

ارشمیدس اولین کسی است که دقیق ترین مقدار آن را محاسبه کرد. مقداری که او بدست آورد بین 3.142 و 3.141 قرار دارد و تا دو رقم اعشار دقیق است. در قرن هجدهم، ریاضی دان سوئیسی لئونارد اویلر حرف پی، اولین حرف کلمه یونانی به معنای محیط را برای نمایش این نسبت به کار برد. غیاث الدین کاشانی ریاضیدان ایرانی(1380-1429 میلادی)که در زمان شاهرخ پسر تیمور کورگانی می زیست و مولف کتاب رساله الوتر و الجیب در سال 1424 است، عدد پی را تا 16 رقم اعشار محاسبه کرد و حد نصاب ریاضیدان هندی مادها سانگا ماگراما را پشت سر نهاد. این ریاضیدان در سال 1400 عدد پی را تا 11 رقم اعشاری محاسبه کرده بود.

نفر بعدی ریاضی دان آلمانی لودولف وان کولن(1540-1610) بود که آن را تا 32 رقم اعشار محاسبه کرد. نیوتن در سال 1655 پی را تا 15 رقم اعشاری محاسبه کرد. در سال 2002، یاسوماسا کانادا از یک ابر کامپیوتر برای این محاسبه استفاده کرد. برای این کار کامپیوتر، که حافظه اش 1024 گیگا بایت بود، 602 ساعت طول کشید تا مقدار پی را تا 124100000000 رقم اعشار محاسبه کند.

pi_wallpaper_-_11از محاسبه پی با تعداد زیادی ارقام اعشاری، چیزی بیش از مبارزه طلبی متضمن در آن، مورد نظر است. یک علت، تامین اطلاعات آماری مربوط به نرمال بودن پی است. یک عدد حقیقی نرمال ساده نامیده می شود در صورتی که در بسط اعشاری آن همه ارقام با فراوانی های مساوی ظاهر شوند و آن را نرمال می نامند هرگاه که هر دسته ارقام با طول های برابر، با فراوانی های مساوی ظاهر شوند. معلوم نیست که پی، نرمال یا حتی نرمال ساده باشد.

محاسبه های مقدار پی که شروع آنها محاسبه با کامپیوتر ENIAC در 1949 بود، برای فراهم آوردن اطلاعات آماری در باب این موضوع صورت گرفته بودند. از شمارش های انجام شده بر روی این بسط های گسترده پی به نظر می رسد که این عدد احتمالا نرمال است. محاسبه پی با اشتباهی در رقم 707 ام آن که به وسیله شنکس در سال 1837 انجام شد، ظاهرا دلالت بر این می کرد که پی حتی نرمال ساده هم نیست. جالب اینجاست که سرعت محاسبه تعداد ارقام اعشاری مشخص عدد پی یکی از معیارهای استاندارد تعیین قدرت ابر کامپیوتر ها است.

نویسنده: میلاد اسکندردوست/ سایت علمی بیگ بنگ

برای مطالعه بیشتر:
تاریخ ریاضیات/هاورد و.ایوز
قوانین و نظریه های علمی/سورندراوارما

اطلاعات بیشتر: Pi

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

4 دیدگاه

  1. مطالب جالبی بودند. متشکرم از این سایت عالی…
    اما درمورد فردی که در کامنت ها از او نام بردید ، اطلاعاتی دقیق ندارم که بتوانم ایشان را قضاوت کنم.
    ولی درمورد اصطلاح “نوابیغ” تا به حال چون با چند تن از آنها برخوردی داشته ام به این نکته پی بردم که ظاهرا
    خصلت های زیر تقریبا در تمام کسانی که عنوان نوابیغ درآنها صدق میکند ، مشترک است :
    1-بشدت سعی در تخریب چهره اساتید ودانشمندان و نابغه های واقعی دارند.
    2-دارای غرور و خودپسندی عجیبی هستند.
    3-بدلیل اینکه عمده کارهایشان فاقد اساس علمی میباشد یا اینکه مباحث مورد نظرشان ، سالهاست که دیگر
    جزء بحثهای روز دنیا نیست، عمدتا از سوی جوامع دانشگاهی با استقبال مواجه نمیشوند و این موجب شده تا این ادعای پوچ از سویشان مطرح شود که : ( “دیگران وقتی پای عمل پیش می آید کنار میکشند و فقط ادعا دارند!!!”)
    4-دسته ای از آنها هم طرفدار “تئوری توطئه” هستند.
    پیشنهاد میکنم مقاله ای تحت عنوان “نوابیغ” که توسط پروفسور محمودیان و خانم چهره گشا نوشته شده است
    را ببینید.

  2. این ادعاهای مضحک که به دلیل مالیخولیای ذهن این افراد است کاملا بی اساس است !!
    عدد پی عددی مهجور و بدون استفاده نیست که بشود خیلی راحت آنرا ابطال کرد ! از این عدد در دامنه وسیعی از علوم و تکنولوژی های برآمده از آن هر روز و هر ساعت و هر دقیقه استفاده می شود ! اگر این عدد به قول این آقایون مالیخولیایی غلط است پس از چرخ گوشت تو خونشون گرفته تا ماهواره ها و سفینه های فضایی نباید کار کنند و باید از کار بیفتند ! چرا که عملکرد هر کدام از این وسایل به نوعی به همین عدد برمی گردد !
    لذا اگر این عدد غلط است پس تمام فرمول ها و معادلات و وسایل مختلف و متعدد بشری که به نوعی با این عدد سروکار دارند باید غلط باشند !! یعنی بشر این همه مدت سرکار بوده و خبر نداشته و فقط این آقایون می فهمیدند !!

  3. راستی تا یادم نرفته، ایشون گفته بوند که مهندسان روسی برای ساختن تونل مترو، به صورت تجربی به دست اورده بودند که عدد پی 3.15 هست، حالا من به صحت داستان گیر نمیدم، یعنی ایشون فکر نکردند اگر این داستان هم درست باشه، مشکل ممکن هست از مهندسان یا ابزار کار یا انحنای زمین و یا … باشه؟
    اینم یک نمونه دیگه از این دست نظریات،
    https://sites.google.com/site/alipouratom/quark-and-katon-in-proton-and-neutron

    خوندن این پست خالی از لطف نیست:

    aalam.persianblog.ir/post/188

  4. خیلی وقت پیش به این سایت برخورده بودم، یعنی اسم مالک این سایت که ادعا کرده پی 3.15 هست!

    http://www.dinbali.com

    من که نتونستم درک درستی ازش پیدا کنم، از بچه ها، اگر کسی رشته دانشگاهیش ریاضی و هندسه هست، میتونه بگه داستان از چه قراره؟ البته چون ایشون تحصیلات ریاضی ندارند و … من به صورت پیش فرض جز نوابیغ ایشونو دسته بندی کردم.