هاوکینگ: هوش مصنوعی تهدیدی جدی برای بشریت است+ویدئو
بیگ بنگ: پروفسور استیون هاوکینگ، دانشمند برجسته بریتانیایی گفته است تلاشها برای آفریدن هوش مصنوعی، تهدیدی برای وجود بشر است. او در مصاحبه با بیبیسی گفته است که توسعه کامل تکنولوژی هوش مصنوعی می تواند پایان نژاد بشر باشد.
به گزارش BBC ، هشدار این دانشمند در واکنش به سوال درباره تکنولوژیای است که خود او نمونهای ساده از آن را برای برقراری ارتباط استفاده میکند. اما دیگران کمتر نگران چشمانداز آینده هوش مصنوعی هستند. این نظریهپرداز فیزیک که به دلیل ابتلا بیماری ای ال اس (اسکلروز جانبی آمیوتروفیک)، امکان تحرک ندارد، از سیستم جدیدی که با استفاده از هوش مصنوعی تولید شده برای صحبت کردن استفاده میکند. بیماری ای ال اس باعث تخریب پیشرونده و غیرقابل ترمیم دستگاه عصبی مرکزی فرد میشود.
شرکت بریتانیایی’ سویفت کی'(Swiftkey) در ساخت این دستگاه مشارکت داشته است. تکنولوژی هوش مصنوعی این شرکت که در حال حاضر به عنوان اپلیکیشن صفحه کلید در تلفنهای هوشمند به کار گرفته میشود، یاد میگیرد که پروفسور هاوکینگ چطور فکر میکند و بر این اساس واژهای را پیشنهاد میدهد که این دانشمند قصد استفاده از آن را دارد. هاوکینگ میگوید نسخههای ابتدایی هوش مصنوعی که تاکنون ابداع شدهاند مفید بودهاند با وجود این، از تبعات خلق تکنولوژی که بتواند با انسان برابری کند یا از او پیشی بگیرد ابراز نگرانی کرده است. “چنین موجودی میتواند روی پای خودش بایستد هر بار با شتابی بیشتر خود را از نو طراحی کند. بشر که به دلیل محدودیتهای بیولوژیک سرعت کمتری دارد بدون توانایی رقابت عقب خواهد ماند.” مصاحبه ی استیون هاوکینگ را می توانید با زیرنویس فارسی در زیر مشاهده کنید.
ترجمه زیرنویس: حمید شکری / بیگ بنگ – دانلود ویدئو با حجم 9 مگابایت
اما دیگران اینقدرها هم بدبین نیستند. رولو کارپنتر که نرم افزار ‘کلوربوت'(Cleverbot) را طراحی کرده معتقد است انسان تا زمانی بسیار طولانی سلطه خود بر این تکنولوژی را حفظ خواهد کرد و همزمان توانایی بالقوه هوش مصنوعی برای حل کردن بسیاری از مشکلات بشری بیشتر و بیشتر درک خواهد شد. نرم افزار کلوربوت قابلیت یادگیری از گفتگوهای پیشین را داراست و میزان موفقیتش در آزمون تورینگ، آزمایش سنجش میزان هوشمندی ماشینها بسیار بالا بوده است. این نرم افزار توانسته بسیاری را متقاعد کند که در حال گفتگو با یک انسان واقعی هستند.
ظهور روباتها
آقای کارپنتر میگوید که تا داشتن قدرت محاسبه یا توسعه الگوریتمی که برای رسیدن به هوش مصنوعی کامل لازم است راه زیادی در پیش است اما پیشبینی کرده که در چند دهه آینده این تحول عملی شود. به گفته آقای کارپنتر: “ما درست نمیتوانیم پیش بینی کنیم اگر یک ماشین میزان هوش بشر را پشت سر بگذارد، چه اتفاقی میافتد. بنابراین نمیتوانیم بدانیم این ماشین کمک حال ما خواهد بود یا نهایتا ما را منزوی میکند و نادیده میگیرد و یا نابودمان میکند.” با این همه آقای کارپنتر میگوید به نظر او هوش مصنوعی به سمتی میرود که نهایتا نیرویی مثبت باشد.
البته استیون هاوکینگ در نگرانی از آینده هوش مصنوعی تنها نیست، “الون ماسک” یک کارآفرین حوزه تکنولوژی هشدار میدهد که هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای وجود ما خواهد بود. یکی از نگرانیها در آینده کوتاه مدت این است که دستگاههای هوشمند میتوانند با به عهده گرفتن وظایفی که در حال حاضر بر عهده انسان است میلیونها فرصت شغلی را از میان ببرند. استیون هاوکینگ در ادامه دربارۀ منافع و مضرات اینترنت هم سخن گفت. او از قول مدیر ستاد ارتباطات دولت بریتانیا درباره این که اینترنت مرکز مشترک تروریستها شده است هشدار میدهد و میگوید:” شرکتهای اینترنتی باید برای مقابله با این تهدیدها بیشتر تلاش کنند اما مشکل آنجاست که بدون فدا کردن حریم خصوصی و آزادی بتوان این کار را عملی کرد.”
آقای هاوکینگ خود یکی از اولین مشتاقان استفاده از نوع تکنولوژیهای ارتباطی جدید است و امیدوار است که بتواند با سیستم تازهاش سریعتر بنویسد. با این همه صدای او که آهنگی روباتیک دارد در آخرین به روز رسانی تغییری نکرده است. پروفسور هاوکینگ اذعان میکند که صدایش هنوز کمی روباتی است اما تاکید میکند که به دنبال صدایی “طبیعیتر” نیست: “این صدا حالا به نشانه من تبدیل شده و حاضر نیستم آن را با یک صدای طبیعی با لهجه بریتانیایی عوض کنم.” او می افزاید که شنیده کودکانی که به صدای کامپیوتری نیاز دارند ترجیح میدهند صدایی شبیه به او داشته باشند.
منبع: BBC
و نیز این که یادم رفت بگویم استیون هاوکینگ یک دانشمند رسانه ای است که با اعلام برخی حرف ها نظیر این که فیزیک کیهان شناسی به پایان خود رسیده است از اعتبار خود کاسته. درضمن دانشمندان خیلی بزرگتر از او هم اکنون وجود دارند. نظیرش پیتر هیگز.
استیون هاوکینگ با زدن چنین حرف هایی صرفا دارد رسانه ای شدن خود را تکمیل و پر رنگ تر می کند تا بتواند از آن بیشتر لذت ببرد.
چنین اظهار نظراتی تنها از پس فیزیکدانی برمی آید که به جای موضع علمی موضع یک شومن مبتذل را به خود گرفته است.
البته در مورد هاوکینگ این فقط نظر شخصی شما میباشد، در مورد هوش پس بیولوژیکی باید بگویم که شما خیلی بد بین هستید، اگر چنین بود دانشمندان نباید هیچ گاه به فکر کشف چیزی های جدید می افتادند، چون هیچگاه بدان دست پیدا نمی کردند. چنین اظهار نظراتی را در گذشته افراد معتبری زده اند، مثل اینکه رادیو و تلویزیون اوج تکنولوژی هستند و با ساخته شدن آنها دیگر به انتهای تکنولوژی رسیده ایم! و یا کسی که گفته بود، محال است کامپیوتر اینقدر فراگیر شود که در خانه هر کسی یکی از آن باشد و …. همین الان تکنولوژی با سرعتی سریعتر از قانون مور در حال پیشرفت روز افزون است. دانشمندان در زمینه هوش مصنوعی بیکار نبوده اند، در مقاله ای چندی پیش از بیگ بنگ منتشر کرده بودیم، گروهی از دانشمندان “در حال ساخت ربات هایی عصب داری هستند که همچون مغز انسان رفتار می کند و قدرت تصمیم گیری دارند” و یا گروه دیگری از دانشمندان ماهیچه رباتی بیولوژیکی ساختند، می توانید این خبر را مشاهده کنید که محققان قصد دارند ربات ها را اخلاق مدار کنند. نظر دیگران دانشمندان را هم در مورد هوش بیولوژیکی می توانید در اینجا مطالعه کنید. به نظرم با این پیشرفت سریع تکنولوژی تا سال 2030 ربات هایی که کاملا شبیه ما باشند و قدرت تفکر، آگاهی و بطور مستقل فکر کنند و تصمیم بگیرند، تولید می شود. در نهایت انسان تا چند سده دیگر توسط چیزی که خودش ساخته نابود می شود یا دوستان رباتی تصمیم می گیرند که ما در کنارشان زندگی کنیم، اما بعید به نظر می رسد ربات ها زمانی که ذات انسان را بشناسند صد در صد آن را نابود خواهند کرد.
ولی سر حرفم هستم که مبنای ریاضیاتی کامپیوتر ها هیچوقت عواطف انسانی یا حیوانی و ادراک و خودآگاهی نخواهد ساخت. می توانید منابع مفیدی را برای مطالعه معرفی کنید که من دیگر سر حرفم نباشم؟
کلمه ی چرت را پس گرفتم. ولی خب بسیاری از دانشمندان از این واژه استفاده کرده اند. مثلا وقتی که رادرفورد گفت ساخت بمب اتمی از انرژی هسته ی اتم ایده ی چرتی است!
و اتفاقا ساخته شد !!!
سلام. هی من خودم هم عمران می خونم و عاشق فیزیک و بخصوص نسبیت هستم. استیون هاوکینگ چرت میگه. هوش مصنوعی هیچوقت نمی تونه ضمیر خودآگاه به وجود بیاره که بتونه ادراک وعواطف داشته باشه. پس هیچ تهدیدی هم نخواهد بود.
با درود، اولا چرت واژه درستی نیست، دوما اگر فکر می کنید ما در قله تکامل قرار داریم باز هم اشتباه می کنید، آینده از آن هوش پس بیولوژیکی است.
لصفا کل گفت و گو را بذارید ممنون
پروفسور ویلیام استیون هاوکینگ خودش یه رباته !
سلام اقای سمیر فکر کنم خبرتون تکراریه! یعنی من تو سایت خودتون خوندم با همین تیتر!
سلام، خیر این خبر تکراری نیست! این مصاحبه دیروز پروفسور هاوکینگ با شبکه BBC میباشد و نظر دیگر کارشناسان هم در مورد هوش مصنوعی نوشته شده است، پس چطور تکراری است؟