بیگ بنگ: بر اساس گفته‌های دانشمندان دایناسوری با وزن 63 تن که سنگین‌تر از 10 فیل بالغ آفریقایی است بزرگترین جانداری است که بر روی زمین زندگی می‌کرده است.

به گزارش بیگ بنگ، این هیولای گیاهخوار برای اولین بار در سال 2014 پس از آنکه یک ‌گله‌دار از پاتاگونیای آرژانتین یک فسیل استخوان را پیدا کرد خبرساز شد. سال گذشته موزه‌ی تاریخ طبیعی آمریکا در نیویورک یک قالب 37 متری دایناسور را به نمایشگاه خود اضافه کرد. سر و گردن این دایناسور به حدی دراز است که تا خارج نمایشگاه ادامه دارد. با وجود شهرت بسیار زیادی که این دایناسور پیدا کرده است اما تاکنون یک نام علمی رسمی نداشت. بر اساس گزارش که در هفته‌ی پیش در مجله‌ی Proceedings of the Royal Society B منتشر شد نام پاتاگوتایتن ماروم بر روی این دایناسور گذاشته شده است.

پاتاگوتایتن را می‌توان به هیولایی از پاتاگونیا ترجمه کرد و ماروم نیز به احترام خانواده‌ی گله‌داری که تیم دیرین‌شناسان، زمین‌شناسان، دانشجویان و داوطلبان در حین حفاری ده‌ها فسیل از ناحیه میهمانشان بودند انتخاب شده است. بیش از 150 فسیل پاتاگوتایتن در طول چند سال پیش حفاری شده است. خوزه لوئیس کاربیلیدو که متخصص دایناسور در واشنگتن پست است می‌گوید پیدا کردن تعداد بسیار زیادی از فسیل‌ها که به یک گونه تعلق دارند اتفاق نادری نیست اما برای جانوری به این بزرگی می‌توان گفت عجیب است.

کاربیلیدو می‌گوید:« این یک گنیجینه‌ی واقعی دیرینه شناسی است. تعداد زیادی فسیل وجود داشت که به خوبی حفظ شده بودند و این اتفاقی است که زیاد پیش نمی‌آید.» این اکتشافات برای  دانشمندان امکان ساخت کاملترین بازسازی آناتومی از بزرگترین گیاهخواران زمینی در تاریخ زمین را فراهم کرد. پاتاگوتایتن که حدود 100 میلیون سال پیش در دوره‌ی کرتاسه زندگی می‌کرده است یک تیتاناسور است تیتاناسورها جاندارانی بسیار متنوع  با گردنی دراز و دمی بلند بودند که بر روی چهار دست و پا راه می‌رفتند.

تیتاناسورها سایزهای مختلفی داشته‌اند که کوچکترین آنها به اندازه‌ی یک فیل بالغ بوده و بزرگترین آن‌ها وزنی بیش از 55 تن داشته‌ است. کشف پاتاگوتایتن‌ها تصویر واضح‌تری از چگونگی تکامل جرم بدن دایناسورها به دانشمندان می‌دهد. این مطالعه نشان می‌دهد که بیشتر تیتاناسورها در پاتاگونیا به یک رده تعلق دارند. دیه‌گو پل، یکی از نویسندگان این مطالعه در بیانیه‌ای گفت:« این بدان معناست که تکامل غولپیکری در دایناسورهای یکبار اتفاق افتاده است. در موارد دیگر افزایش سایز مربوط به اجداد تیتاناسورها بوده است اما هیچکدام از آنها به شدت آنچه در این گروه دیدیم نیست.»

کاربالیدو می‌گوید: بیشترین مشارکت پاتاگوتایتن‌ها در علم، حجم زیاد اطلاعاتی است که در اختیار محققان قرار داده‌ است. دانشمندان فسیل دایناسورهای عظیم الجثه‌ی دیگری به نام  آرژانتیناسور و پوئرتاسور در بیابان آرژانتین پیدا کرده‌اند که در رده‌ی تیتاناسورها قرار دارند. اما برخلاف پاتاگوتایتن‌ها دانشمندان مجبور بودند با استفاده از تعداد بسیار کمی از استخوان‌ها در مورد سایز آنها نتیجه‌گیری کنند. اما در مورد پاتاگوتایتن‌ها دانشمندان توانستند استخوان بازو و ران آنها را پیدا کنند که در مورد آرژانتیناسور و پوئرتاسور این امکان پذیر نبود.

با این وجود برخی درباره‌ی اینکه پاتاگوتایتن‌ها بزرگترین نوع دایناسورها می‌باشد با احتیاط حرف می‌زنند. متیو ویدل که دیرینه شناسی در دانشگاه غربی علوم پزشکی کالیفرنیا است به مجله‌ی اسمیتسونیان گفته است که به نظر می‌‌‌‌‌‌رسد سایز پاتاگوتایتن قابل مقایسه با آرژانتیناسورها است و بزرگتر نیست. آرژانتیناسور رکورددار قبلی سایز بوده است. ویدل می‌گوید:« به نظرم درست‌تر است که بگوییم آرژانتیناسورها،پوئرتاسورها و پاتاگوتایتن‌ها از لحاظ سایز به حدی به هم شبیه بوده‌اند و در حال حاضر ممکن نیست بگوئیم کدام یک بزرگترین بوده‌‌اند.»

معصومه رحیمی/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: sciencealert.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.