بیگ بنگ: بر اساس تحلیلی از محققان دانشگاه تگزاس، تغییرات آب و هوایی منجر به افزایش دمای هوای سطح دریاچه خزر به میزان یک درجه سانتی گراد از سال ۱۹۷۹ شده است. این افزایش دما منجر به افزایش تبخیر گشته که در نتیجه بزرگترین دریاچۀ جهان سالانه ۷ سانتی متر از ارتفاع خود را از دست می دهد.

به گزارش بیگ بنگ، بر اساس مدل سازی این دانشمندان در صورت ادامه شرایط کنونی، آب قسمت های شمالی این دریاچه که کم عمق تر است ظرف ۷۵ سال آینده خشک خواهد شد. در حالی که سطح آب دریای خزر در چند صد سال اخیر در نوسان بوده، افزایش این تغییرات در قرن اخیر، این استدلال را پر رنگ تر می کند که علت آن، تبخیر بیشتر ناشی از افزایش دما در نتیجه ی تغییرات آب و هوایی می باشد.

به گفته کلارک ویلسون یکی از محققان: «مهمترین عامل در بالا و پائین رفتن سطح آب دریا در طول زمانی طولانی، تبخیر است که تقریبا تنها به دما وابسته است.» با کند و کاو در اطلاعات ماهواره ای از میزان بارندگی و ورود آب رودخانه ها به این دریاچه، محققان به این نتیجه رسیدند که تبخیر، بیشترین اثر را نسبت به سایر عوامل در کاهش سطح آب این دریاچه دارا می باشد. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Geophysical Research Letters منتشر شده است.

ترجمه: دکتر مصطفی رحمانی/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: sciencealert.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

2 دیدگاه

  1. به نام خدا
    جناب آقای دکترکلانتری
    ریاست محترم سازمان محیط زیست
    باسلام واحترام
    درخصوص انتقال آب دریای خزربه خلیج فارس وعملی نشدن آن به دلیل بسته بودن خزر وخشک شدن آن باید راهکاردیگری درنظرگرفت:
    با ید به کشورهای حاشیه خزرثابت کنیم که آب دریای سیاه وخزر فوق العاده آلوده میباشند وتنها راه پالایش آن اتصال آب دریای سیاه به خزرواتصال خزر به خلیج فارس میباشد. البته کشورهای فوق ازآ لودگیها اطلاع دارند،ایران می تواند ازاین موضوع حداکثراستفاده راببرد تاجایی که کشورهای حاشیه خزر ازمابخواهند که اجازه دهیم آب ازکشورمان عبورکند .باید ازاین موقعیت استفاده کنیم میتوان آب رابصورت مارپیچ به خیلی ازشهرها عبورداده و برای مصارف کشاورزی وصنعتی بکار ببریم. باتوجه به گفته آقای صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی دستگاهی ساخته شده که ازرطوبت هوا آب آشامیدنی تولید می نماید ،اگربخواهیم ازاین دستگاه استفاده کنیم بایدرطوبت هوا را افزایش دهیم که بهترین گزینه عبورآب خزر ازکشورمانَ میباشد.چنانچه موفق شویم ،رطوبت هوا درمناطق خشک وجنوبی زیاد شده، آب آشامیدنی دردسترس عموم قرارمی گیرد، باعث سرسبزی می شود،علاوه برمزایای زیادی که دارد آلودگی هوا هم کمترمی شود . قاسم رضایی شاغل درشهرداری شیراز. تماس 09173024525

  2. یادم هست حدود 20-30سال قبل نشریات علمی از جمله ماهنامه دانشمند و اطلاعات علمی مقالاتی چاپ می کردند در مورد بالا آمدن آب خزر در آن موقع، که علت آنرا دانشمندان بالا آمدن کف دریا ذکر کرده بودند و نظر داده بودند کف این دریاچه به تناوب بالا و پایین رفته و به تبع آن، سطح آب هم بالا پایین می رود! حال پرسش اینست آیا علاوه بر میزان تبخیر، این عامل را هم (بالا و پایین رفتن کف دریاچه) در نظر گرفته اند ؟