بیگ بنگ: بشر به گونه­ ای زمین را دچار تحول کرده که برخی دانشمندان معتقدند دورۀ زمین­ شناسی کنونی نیازمند نام جدیدی می باشد: دوره­ آنتروپوسین. اما تشخیص دقیق زمان آغاز این تغییرات کمی مشکل است. آیا این دوره با گستردگی حیوانات مزارع آغاز شده است یا با ظهور عناصر رادیواکتیو برجامانده از آزمایشات اتمی؟

به گزارش بیگ بنگ، به گفته برخی دانشمندان روشی را می­ توان برای اندازه­ گیری میزان آلودگی­ های انسانی در رسوبات اتخاذ کرد که به تشخیص نقطۀ آغاز این دوره کمک می­ کند. مدارک ثبت­ شده­ زمین ­شناسی می­ توانند در بعضی مواقع شواهدی دقیق از تغییر دورۀ زمین­ شناسی فراهم کنند. برای مثال، برخورد یک شهاب­ سنگ با زمین در 66 میلیون سال پیش، موجب فراوانی عنصر ایریدیوم در رسوبات سراسر زمین شد. این رویداد پایانی بر دورۀ کرتاسه بود. با این حال، تعیین نقطه­ دقیق آغاز دوره­ آنتروپوسین کار آسانی نیست.

تاثیرات انسانی بر روی اقلیم و محیط زیست زمین با انقلاب صنعتی سده­ 19 میلادی آغاز شد و در نیمه­ دوم سده­ 20 میلادی به شتاب آن افزوده شد. تاثیرات انسانی ایجاد شده از کشاورزی، دور ریز هدر رفت­ و دیگر فعالیت­ های انسانی، بر روی رسوبات زمین قابل مشاهده است. افزایش مواد شیمیایی صنعتی مانند آفت­ کش ­ها و داروها، مثال دیگری از فعالیت­های انسانی است که در لایه ­های رسوبی قابل مشاهده ­اند. آئورا چیایا هرناندز، جولیان هولندر به همراه همکاران خود، به منظور جستجو برای ترکیبات مصنوعی که بتوان به عنوان نشانگری برای آغاز دوره­ آنتروپوسین در نظر گرفت، به روش تحلیلی جدیدی به همراه بررسی داده ها روی آوردند که الگوی آلودگی را در طول زمان شناسایی می کند.

محققان با استفاده از طیف­ سنجی جرمی با کیفیت بالا، به بررسی آلودگی مواد شیمیایی مصنوعی در دو دریاچه، واقع در مرکز اروپا پرداختند. آنها به بررسی 1 متر از بستر دریاچه ­ها پرداختند که اطلاعات رسوب­ گذاری 100 سال گذشته زمین را در خود دارد. بررسی­­ ها نشان داد رسوبات دریاچه­ تا قبل از دهه­ 1950 میلادی آلودگی کمی به خود دیده بودند اما در خلال دهه­ 1950 میلادی، به تدریج تجمع مواد شیمیایی صنعتی در نمونه ها مشاهده شد که همزمان با افزایش شدید فعالیت­ های صنعتی پس از جنگ جهانی دوم بود.

به گفته­ محققان، شواهد رسوبی، به خوبی آغاز دوره­ تاثیرات گسترده­ انسان بر روی محیط زیست را نشان می ­دهند. همچنین این شواهد نشان از کاهش آلودگی­ ها داشتند که در نتیجۀ راه ­اندازی نیروگاه­ های بازیافت پسماند آب در دهه­ 1970 بوده و اثباتی بر صحت روش پیش­ گرفته ­شده توسط محققان بود. به علاوه، می­ توان در این رسوبات، ظهور مواد آلوده­ کنندۀ جدیدی که امروزه به آب­های سطحی ریخته­ می­ شوند را مشاهده کرد. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Environmental Science & Technology منتشر شده است.

ترجمه: رضا کاظمی/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: sciencedaily.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

1 دیدگاه