ابزاری جدید برای کشف حیات بیگانه
بیگ بنگ: آیا سیارهای در فضا وجود دارد که تمدنی به پیشرفتگی ما در آن وجود داشته باشد؟ برای فهمیدن این مسئله، دانشمند موسسه تحقیقاتی لوزان در سوئیس، کلودیو گریمالدی با همکاری دانشگاه کالیفرنیا، یک مدل آماری ابداع کرد که ابزاری برای جستجوی سیگنالهای احتمالی ارسال شده توسط تمدنی بیگانه در اختیار محققان قرار میدهد.
به گزارش بیگ بنگ، در آغاز گریمالدی به دنبال مسائل اخترفیزیکی نبود. او بیشتر به زمینۀ فیزیک مواد متراکم علاقه داشت. تحقیقات او که در آزمایشگاه فیزیک مواد پیچیده در موسسه تحقیقاتی لوزان صورت گرفت، شامل محاسبه احتمالات تبادل الکترون در نانولولههای کربن می شد؛ اما او مشتاق بود بداند اگر نانولولهها را ستاره و الکترونها را سیگنالهای ارسالی توسط تمدنهای فرازمینی فرض کنیم، آیا می توان احتمال شناسایی این سیگنالها را با دقت بیشتری محاسبه کرد؟
این موضوع قصر رویاها نیست؛ دانشمندان 60 سال است که مشغول تحقیق در مورد احتمال وقوع این مسئله هستند. از اواخر دهۀ 1950 میلادی تا کنون، به ویژه در کشور آمریکا، چندین پروژه تحقیقاتی در خصوص جستجوی هوش فرازمینی-ستی(SETI) آغاز شده است. تفکر بر این است احتمال ارسال سیگنالهای الکترومغناطیس توسط تمدنی پیشرفته در سیارهای دیگر وجود دارد و این احتمال وجود نیز دارد دانشمندان بتوانند با استفاده از آخرین تکنولوژی بکار رفته در تلسکوپهای رادیویی، این امواج را دریافت کنند.
توجهی دوباره
با وجود پیشرفتهای چشمگیر در اخترشناسی رادیویی و افزایش توان محاسبه نسبت به قبل، هیچکدام از پروژههای قبلی به نتیجهی قابل اتکایی نرسیدند. تعدادی سیگنال با منشا نامعلوم همانند سیگنال wow در سال 1977 به ثبت رسیدند اما هیچکدام از این سیگنالها تکرار نشده و یا مدرک محکمی بر وجود تمدن بیگانه به حساب نمی آمدند.
اما این بدین معنی نیست که دانشمندان دست از تلاش کشیده باشند. در این سو، موسسهی جستجو برای هوش بیگانه (SETI) پس از کشف سیارههای فراخورشیدی جدید به دور میلیاردها ستاره در کهکشان راه شیری، توجهی دوباره به این موضوع معطوف کرده است. محققان تجهیزات جدیدی طراحی کردند (مثل آرایه کیلومتر مربعی، تلسکوپ رادیویی بزرگی در جنوب آفریقا و استرالیا با امکان جمعآوری داده در وسعتی معادل یک کیلومتر مربع) که میتواند راه را برای پیشرفتهای بزرگ بعدی باز کند. یوری میلنر، موسس شرکتی روسی، به تازگی از آغاز برنامهای بلندپروازانه به نام Breakthrough Listen خبر داد که نسبت به پروژههای قبلی، آسمان را 10 برابر بیشتر مورد پوشش قرار میدهد و فرکانسهای بیشتری را مورد بررسی قرار می دهد. میلنر قصد دارد در طی ده سال 100 میلیون دلار سرمایه به موسسه خود تزریق کند.
مزیت مدل آماری گریمالدی این است که امکان تفسیر موفقیت و شکست را در شناسایی سیگنالهای فواصل مختلف از زمین فراهم می کند. برای مثال، حتی اگر هیچ سیگنالی در شعاع 1000 سال نوری از ما دریافت نشود، هنوز 10 درصد احتمال وجود دارد که زمین در شعاع صدها سیگنال دیگر در کهکشان باشد اما تلسکوپهای رادیویی ما قادر به دریافت آنها نباشند. به هرحال، اگر حتی یک سیگنال در شعاع 1000 سال نوری کشف شود این احتمال به 100 درصد می رسد. در این صورت، ما می توانیم به این اطمینان برسیم که کهکشان ما مملو از حیات بیگانه است.
پس از در نظر گرفتن مولفههایی نظیر اندازۀ کهکشان و فشردگی ستارههای آن، گریمالدی تخمین میزند که احتمال شناسایی سیگنالی در شعاع 40000 سال نوری بسیار اندک است. به بیانی دیگر، اگر هیچ سیگنالی در این شعاع شناسایی نشود، به صورت منطقی می توان اطمینان حاصل کرد که هیچ تمدنی به پیشرفتگی تمدن ما در کهکشان وجود ندارد. اما تاکنون، دانشمندان موفق به جستجو در فاصلۀ تنها 40 سال نوری شدهاند.
بنابراین راههای پیشروی زیادی وجود دارد؛ به خصوص که این روشهای جستجو قادر به شناسایی تمدن بیگانهای با سطح پیشرفت اندک و ابتدایی یا تمدنی پیشرفته که سیگنالی از خود ارسال نمیکند نیست. روش او که در مجله Proceedings of the National Academy of Science منتشر شده، میتواند این جستجو را مقرون به صرفهتر و ارزانتر نماید.
ترجمه: رضا کاظمی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: sciencedaily.com