اخترشناسان “ادغام دو سیاهچاله” را رصد کردند
بیگ بنگ: دانشمندان با آشکارساز امواج گرانشی توانستند، ادغام دو سیاهچاله را که در فاصلۀ ۷ میلیارد سال نوری از زمین قرار دارند را رصد کنند. این یعنی این رویداد نجومی 7 میلیارد سال پیش رخ داده و امواج ناشی از این برخورد اکنون به زمین رسیده است.
اخترشناسان یک سیاهچاله “هیولا” را کشف کردند که 142 برابر پرجرمتر از خورشید بوده و نتیجه انرژی امواجی است که به هنگام ادغام دو سیاهچاله کوچکتر تولید شده است. محققان با استفاده از ردیابهای امواج گرانشی “ویرگو”(Virgo) و “لایگو”(LIGO) موج گرانشی را شناسایی کردند که در فاصله 7 میلیارد سال نوری از زمین قرار دارد. این موج گرانشی پر انرژی نتیجۀ برخورد و ادغام یک سیاهچاله به اندازهای ۶۶ برابر خورشید با یک سیاهچاله بزرگتر که حدود ۸۵ برابر جرم خورشید است، میباشد.
بنا به گفته محققان دانشگاه “موناش” که در این پژوهش حضور داشتند، این سیاهچاله جدید دو برابر سنگینتر از هر سیاهچالهای است که تاکنون با استفاده از امواج گرانشی کشف شده است. چگونگی دقیقتر ادغام امواج کوچکتر هنوز شناخته نشده است اما محققان فکر میکنند که آن دو نتیجه ادغام قبلی سیاهچالههای کوچکتر باشند. در ویدئوی زیر نحوۀ این ادغام سیاهچالهای را مشاهده نمایید:
“دنیل ویلیامز” از دپارتمان اخترفیزیک گفت: نجوم امواج گرانشی به ما کمک میکند که به سوالهایی راجع به چگونگی کارکرد کیهان پاسخ دهیم و همچنین مشکلات جدیدی را برای حل کردن به ما ارائه میدهد.
“سایمون استیونسون” محقق فوق دکترا محقق مرکز “OzGrav” از دانشگاه فناوری “سوینبرن” گفت: ادغام دو سیاهچاله “غیرممکن” که ممکن است به تشکیل این سیاهچاله غولپیکر جدید منجر شده باشد، خود نتیجه ادغامهای دیگر بوده است. به گفته محققان «این بزرگترین انفجاری است که پس از بیگبنگ، توسط بشر رصد شده است.»
وی ادامه داد، اگر این امر درست باشد، ما با سیاهچالهای روبرو هستیم که از سیاهچالههای کوچکتر تشکیل شده که شاید آنها نیز در خود سیاهچالههای کوچکتر داشته باشند. فرضیه این نوع ترکیب سلسلهمراتبی سیاهچالهها در گذشته نیز مطرح شد اما اگر صحت آن ثابت شود، میتواند اولین شواهد برای چنین فعالیت نجومی باشد.
محققان استرالیایی توضیح دادند که در این کشف اخیر، ما شاهد تولد یک سیاهچاله با جرم متوسط هستیم. سیاهچالهای که تقریبا دو برابر سنگینتر از سیاهچالههایی است که با استفاده از امواج گرانشی مشاهده شدهاند. این سیاهچالههای میان جرم میتواند دانههایی باشد که به سیاهچالههای بزرگتر تبدیل میشوند و در مرکز کهکشانها قرار دارند.
طبق نظریه نسبیت عام، گرانش یعنی این که جرم، چگونه شکل فضا را تغییر میدهد: نزدیک هر جسم جرمدار بافت یا ساختار فضا-زمان خمیده میشود. اما این خمش همیشه در نزدیکی جسم باقی نمیماند. اینشتین دریافت که امواج گرانشی درست مانند امواج لرزه در پوسته زمین منتشر میشوند اما برخلاف آنها، امواج گرانشی میتوانند در فضای خالی حرکت کنند. این امواج در اثر رویدادهای عظیم مانند برخورد دو سیاهچاله، برخورد دو ستاره نوترونی و ترکیب آنها شکل میگیرند. سرعت امواج گرانشی برابر سرعت نور است که موید یکی از پیشبینیهای مهم اینشتین در سال ۱۹۱۵ بود.
محققان این سیاهچاله را با ردیابی امواج گرانشی شناسایی کردند که در آخرین لحظه ادغام سیاهچالههای کوچکتر با هم ایجاد شدهاند. امواج گرانشی ادغام این سیاهچالهها موسوم به “GW۱۹۰۵۲۱” بوده و در ۲۱ می سال ۲۰۱۹ (۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸) شناسایی شده است. نتایج این پژوهش در مجلههای “Physical Review Letters” و “Astrophysical Journal Letters” انتشار یافت.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع بیشتر: sciencealert.com , scitechdaily.com