بیگ بنگ: جستجوی سیاره نهم (سیاره فرضی در منظومه شمسی) به یافتن نشانی از کم‌فروغ‌ترین باریکه‌های نور در یکی از تاریک‌ترین بخش‌های فضا ختم شده است.

Planet nine artistic plainبه گزارش بیگ بنگ، “مالنا رایس” و “گرگوری لافلین” اخترشناسان دانشگاه ییل با استفاده از روشی توانستند نور پراکنده را از هزاران تصویر تلسکوپ فضایی دریافت کرده و مسیرهای مداری اجرام ناشناس را مورد شناسایی قرار دهند. رایس، نویسنده اصلی مقاله جدیدی که به زودی در مجله «The Planetary Science Journal» منتشر می‌شود، اظهار کرد: «امکان مشاهدۀ این سیاره دوردست بدون استفاده از این نوع روش وجود ندارد. اگر واقعاً سیاره نهم وجود داشته باشد، باید بسیار کم‌فروغ باشد.» رایس، دانشجوی دکتری اخترشناسی، یافته‌های خود را روز 27 اکتبر در نشست سالانه گروه اخترشناسی آمریکا ارائه کرد.

در سال‌های اخیر، احتمال یافتن سیاره نهم در ورای مدار نپتون در میان اخترشناسان قوت گرفته و آنها به دنبال بررسی جدی این قضیه هستند. در همین راستا، آنان مدار خوشه‌های جرم کوچک و یخی در کمربند کویپر را مورد بررسی قرار داده‌اند. بسیاری از اخترشناسان بر این باورند که هم‌ترازی این اجرام و مسیرشان به تاثیر یک جرم غیرقابل مشاهده و شناسایی نشده، اشاره می‌کند.

اگرچه بخش اعظم نور سیاره‌های موجود در منظومه شمسی به نور بازتاب شدۀ خورشید مربوط است، اما میزان نور بازتاب یافته سیاره‌ای که در فاصله‌ای برابر با فاصله سیاره نهم از زمین قرار دارد، به شدت کاهش می‌یابد. اگر این سیاره واقعاً وجود داشته باشد، باید آن را یک سیاره ابَرزمین بنامیم. جرم آن باید 5 الی تا 10 برابر جرم زمین باشد، صدها برابر دورتر از خورشید باشد (نسبت به زمین) و فاصله آن با خورشید در مقایسه باید 14 تا 27 برابر فاصله خورشید از نپتون باشد.

لافلین، نویسنده ارشد این مطالعۀ جدید و استاد اخترشناسی در دانشکده هنر و علوم بیان کرد: «این ناحیه‌ای از فضاست که تقریباً بدون بررسی باقی مانده است. ما برای کشف اجرامی که تاکنون از دیدمان پنهان مانده‌اند، از روشی تحت عنوان Shifting and stacking استفاده می‌کنیم. در این راستا، تصاویر حاصل از تلسکوپ‌های فضایی را جابجا می‌کنیم؛ مثل حرکت دادن دوربین به هنگام گرفتن عکس در امتداد مجموعه‌های از پیش تعریف شده در مسیرهای اوربیتال بالقوه. سپس این صدها تصویر به گونه‌ای در کنار یکدیگر قرار داده می‌شوند که نور ضعیف‌شان با هم ترکیب گردد.‌ هر از گاهی، نور مسیر یک جرم متحرک از قبیل سیارک یا سیاره را آشکار می‌کند. این روش جابجایی و گردهم‌آوری در گذشته برای کشف اقمار جدید در منظومه شمسی مورد استفاده قرار گرفته است. تصاویری که ما در این روش استفاده کردیم، از “ماهواره تس” بدست آمده، که یک تلسکوپ فضایی برای جستجوی سیاره‌های خارج از منظومه شمسی به کار برده می‌شود.»

محققان روش خود را به جستجوی موفقیت‌آمیز سیگنال نور سه جرم فرانپتونی شناخته شده را آزمایش کردند. در گام بعد، آنان دو بخش در آن سوی منظومه شمسی را که شاید نشانی از سیاره نهم داشته باشد، مورد جستجو قرار دادند. محققان با این کار موفق به کشف 17 جرم بالقوه شدند.

رایس در ادامه افزود: «حتی اگر یکی از این اجرام کاندید واقعی باشد، می‌تواند به ما کمک کند تا از دینامیک خارج از منظومه شمسی و ویژگی‌های احتمالی سیاره نهم سر در بیاوریم. این اطلاعات جدید می‌تواند کارگشا باشد. بنده در حال حاضر مشغول همکاری تحقیقاتی با سونگهو وانگ فوق دکتری در دانشگاه ایندیانا هستم تا این 17 جرم را بررسی کنیم.» روش مورد استفاده لافلین و رایس می‌تواند راه را برای بررسی اجرام خارج از منظومه شمسی در مقیاس بزرگتری هموار نماید. لافلین در پایان گفت: «ما باید به دنبال تک‌تک سرنخ‌ها بگردیم. هیچ نظر قطعی درباره سیاره نهم نداریم و باید روی داده‌ها تمرکز کنیم. اما اگر این سیاره را کشف کنیم، برایمان بسیار زیبا و لذت‌بخش خواهد بود.»

ترجمه: منصور نقی‌لو/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: phys.org

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

4 دیدگاه

  1. سیاره نهم چه باشد و چه نباشد،تلاش دانشمندان برای کشف ناشناخته ها قابل تقدیر و تحسین است.

  2. بحث سیاره نهم همیشه هس
    قبلا با چند تا نظریه ردش کردن ولی بازم پا برجاست

  3. آقای نقی لو با تشکر از مقاله ی شما من چند فرضیه دارم که برای وجود سیاره نهم ارائه می دم:
    1- اینکه سیاره نهم یک جسم بسیار کم فروغی هستش که در گذشته ی دور یک سیاره سرگردان بوده و به تازگی تحت جاذبه ی خورشید در آمده و جزو سیارات ما شده اگر این سیاره وجود داشته باشه احتمالا سطح این سیاره درصد بازتاب خیلی کمی داره و به همین دلیل نمیشه اون رو با نوری که ازش بازتاب میشه تماشا کرد .
    2- این یک سیاره نیست بلکه سیاه چاله است شاید چیزی به نام سیاره نهم وجود نداشته باشه و یک سیاهچاله در کنار منظومه ی شمسی قرار داره البته احتمالش کمه چون اگه سیاه چاله ای وجود داشته باشه قطعا تاثیرات گرانشی زیادی روی پلوتون ارسال امواج فضا پیما های ویجر 1 و 2 و تغییر کردن مسیر دنباله دارچوریوموف-گراسیمنکو میشه و با استفاده از رادیو تلسکوپ های موجود در زمین میشه وجود این سیاه چاله رو تائید کرد چطوری ابزار انسان ها تونسته تا میلیارد ها سال نوری سیاه چاله ها رو کشف کنه و برای همچین مسافتی که از واحد سال نوری استفاده نمیشه نتونشته تائید کنه
    3- من از اون آدمایی نیستم که به وجود سیاره نهم باور دارم من دارم دیدگاه خودمو از زاویه ای نگاه می کنم که شاید فرضیات تنها 10% اون رو پوشش می دن و 90% دیگه از اون رو علم و منطق پوشش میده من به این دلیل این پاراگراف رو می نویسم که شاید اصلا سیاره نهمی در کار نباشه البته کسی از این نظر من ناامید نشه چون شاید سیاره نهم وجود داشته باشد و کاشفشم یکی از شما ها باشید کی چی می دونه ؟
    لطفا شما هم نظراتتتون رو بگید خوش حال می شم بعد از مدت ها در سایت بیگ بنگ یک بحث علمی انجام بدیم .