اطلاعاتی دربارۀ مریخنورد “استقامت”
بیگ بنگ: جدیدترین کاوشگر مریخی ناسا به نام “استقامت” و هلیکوپتر همراهش به نام “نبوغ” پنجشنبه 9 مرداد 1399 زمین را به مقصد سیاره سرخ ترک کردند. در این مطلب اطلاعاتی در خصوص کارکرد این کاوشگرها متتشر کردیم.
به گزارش بیگ بنگ، هر بیست و شش ماه یکبار، زمین و مریخ نسبتا به یکدیگر نزدیک میشوند(فاصلهی تقریبی ۵۰ میلیون کیلومتری). در این زمان فرصتی به مدت ۲۱ روز وجود دارد که فضاپیمایی را با یک سوخت قابل قبول از زمین به سمت مریخ پرتاب کنیم. این مسیر از لحاظ بهرهوری ِ انرژی برای فضاپیما به صرفه است، زیرا خط سیری است که پس از حدود ۴۵۰ میلیون کیلومتر مسیر این فضاپیما و مسیر مریخ بعد از ۶ الی ۷ ماه با هم تقاطع پیدا میکنند. ولی شما باید هدف گذاری بسیار دقیقی داشته باشید تا مریخ و فضاپیما در یک زمان واحد، در یک مکان واحد به هم برسند. به دلیل این موقعیت مداری، امارات و چین هم کاوشگرهای خود را به سمت مریخ پرتاب کردند و کاوشگر روسیه بعلت آماده نشدن پرتابش به تاخیر افتاد و به سال ۲۰۲۲ موکول شد.
استقامت با مجموعهای از ابزارهای مختلف به دنبال شکار شواهدی از حیات است. این کاوشگر از سوخت پلوتونیوم نیرو خواهد گرفت، گرمای تولید شده حاصل از فروپاشی این عنصر رادیواکتیو به الکتریسیته تبدیل میشود و توان الکتریکی تولید شده آن معادل ۱۱۰ وات است. به علاوه مریخنورد را در طول شبهای سرد مریخ گرم نگه میدارد.
بازوی رباتیکی مریخنورد استقامت 2.1 متر طول و دارای پنج مفصل است. برجکی کوچک به نام پیکسل(PIXL) در انتهای آن نصب شده که توزیع عناصر را در مربعی به کوچکی یک تمبر پستی از سنگهای مریخ اندازهگیری میکند. به کمک ابزاری به نام واتسون(WATSON) میتواند همزمان تصاویری بصری بگیرد و به کمک ابزاری به نام شرلوک(SHERLOC) توزیع مواد آلی را به دست آورد. با مجموع همه اینها شواهدی قانع کننده از امکان وجود نوعی حیات ساده به دست خواهد آمد. چنین شواهدی با طیف سنج رامان ابزار شرلوک در ناحیه فرابنفش ارزیابی میشوند. از این رو ترکیبات سنگ بدون این که مانند مریخنورد کنجکاوی به تبخیر سنگ با پرتو لیزر نیاز باشد، مشخص میگردد. این مخربترین تکنیکی بود که در کنجکاوی به کار گرفته شد.
هلیکوپتر همراهش نیز پنل خورشیدی دارد. اگر این هلیکوپتر به خوبی عمل کند میتواند به جزئی همیشگی از ماموریتهای مریخی آینده ناسا تبدیل شود. هلیکوپتر مجهز به یک دوربین و رادیو جهت ارتباط با مریخنورد است و دارای توانایی پرواز برای یکبار در روز با برد ۳۰۰ متر و حد ارتفاع ۱۰ متر میباشد. هدفش پایش محیطهای پیرامونی است که خارج از دید کاوشگر میباشند.
پنج قطعه از لباس فضایی آینده ناسا نیز در این مأموریت به مریخ میروند تا مقاومت آنها در سطح این سیاره سنجیده شود. علاوه بر این سه تراشه حاوی ۱۱ میلیون اسم همراه با استقامت به مریخ خواهند رفت. به علاوه انواع دوربین با وضوح بصری بیسابقهای از سطح مریخ و هنگام فرود فیلمبرداری خواهد کرد.
پس از فرود، استقامت دو سال اول ماموریت خود را در دهانه جزرو برای بررسی و جمعآوری نمونههای حیات سپری خواهد کرد. سپس به سمت خارج از دهانه رانندگی خواهدکرد تا به منطقه همسایه یعنی میدوی با سنگهای کربناته فراوان برسد. بعضی از تختهسنگهای اینجا به بزرگی یک خانه است و امکان دارد بخشهایی از لایه گوشته مریخ باشد که هنگام برخوردی که دهانه جزرو را شکل داده،به بیرون پرتاب شدهاند. بررسی آنها دانش ما را از زیر سطح مریخ کاملتر خواهد کرد.
سایت علمی بیگ بنگ / اطلاعات بیشتر: NASA
واسه ما واقعن زشته ! ما اینهمه ادعا داریم در سطح دنیا ولی هنوز صنعتمون از تولید آفتابه بالاتر نرفته ! اینبار باید سعی کنیم بریم اورانوس ! البته بشرطی ک جنسش خوب باشه
عالی ممنون
وقتی مریخ اونقدر فاصلش از زمین دورتر بشه، ۲۰دیقه نوری فاصلشون میشه تقریبا! چطور میخوان مستقیماً به مریخنورد دستور بدن کدوم سمت رانندگی کنه؟ مگه اینکه همهچیز از پیش توی اون برنامهنویسی شده باشه!