بزرگترین تلسکوپ روی زمین در حال ساخت است
بیگ بنگ: “تلسکوپ فوقالعاده بزرگ” (ELT) بزرگترین چشم جهان به آسمان، در بیابان آتاکامای شیلی در حال ساخت است. این تلسکوپ پیشگام میتواند 200 برابر بیشتر از تلسکوپ فضایی هابل نور جمعآوری کند.
این تلسکوپ که در شیلی در حال ساخت است، دارای یک آینه اصلی ۳۹ متری است که از ۷۹۸ بخش ششضلعی جداگانه تشکیل شده است. هر بخش ۱.۴ متر اندازه و ۵ سانتیمتر ضخامت دارد. قطر آینه ثانویه که در مقابل آینه اصلی قرار میگیرد نیز 4.2 متر است. این بخشها با هم، دهها میلیون برابر چشم انسان، نور اجرام دوردست را جمع میکنند.
بنای این تلسکوپ غولپیکر حدود ۸۰ متر بلندی و قطری نزدیک به ۸۸ متر خواهد داشت. برای ساخت جایگاهی برای این تلسکوپ ۱۸ متر از ارتفاع کوه سِرو آرمازونس در شیلی کم شد. انتظار میرود این تلسکوپ غولپیکر که متعلق به “رصدخانه جنوبی اروپا” است، در سال ۲۰۲۵ راهاندازی شود.
این ابزار پیشرفته قادر خواهد بود سیارات کوچکتر زمین مانند را پیدا کند، به طور مستقیم از سیارات بزرگتر عکس بگیرد و احتمالاً جو آنها را مشخص کند. همچنین این تلسکوپ قادر خواهد بود به قلب کهکشانها نگاه کند و ستارههایشان را بشمرد و به پایان دوره “عصر تاریکی” نگاه بیندازد، زمانی که کهکشانها پس از بیگ بنگ شکل گرفتند، تا برخی از کهکشانهای اولیه و مشخصات آنها را شناسایی کند.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: ESO
ای کاش این ویدئوهای فوق العاده ای که میگذارید گزینه دانلودم براش میگذاشتید
فیلم رو حالت تمام صفحه کنید بعد دستتون رو روی فیلم بگیرد دانلود کنید
سلام فیلم رو بزار بعد روش یه فشار کوچیک بده مینویسه بارگیری فیلم بعد اونو بزن دانلود میشه
کافیه که انگشتتون رو روی ویدئو نگهدارید و از بین گزینه ، روی دانلود ویدئو کلیک کنید تا ویدئو دانلود بشه .
به نظر من بهتر بود انسان تلسکوپ های بزرگ و خیلی بزرگتر رو روی زمین بسازه بجای اینکه تلسکوپ های کوچک و گرون رو به فضا بفرستند
برای رصد کردن مسافتی به اندازه ۱۴ میلیارد سال نوری این چند میلیون کیلومتر تاثیر زیادی نداره ، البته که لازمش پیدا کردن مکانی دور از نور مصنوعی و نور خورشیده که شاید بشه تو دل بیابان های بزرگ و اقیانوس های بزرگ این جور مکانی رو پیدا کرد (البته بحث تلسکوپ های حرارتی و اونهایی که بر اساس نور مرئی کار نمیکنن فرق دارد)
سالار اگه تلسکوپ رو به مدار زمین میفرستن و کلی هم بابت ارسالش هزینه میکنن دلیل مهمی براش دارن یکی از دلایلش اینه که نویزهایی که جو زمین توی تصویر ایجاد میکنه رو دیگه خارج از جو زمین ندارن
اتمسفر پنج لایه ی زمین در نهایت یک سری از مهم ترین طول موج هارو فیلتر میکنه و ما هرگز نمیتونیم با وجود این جو اون طول موج هارو ببینیم بنابراین بسیار لازمه تلسکوپی خارج از این جو مستقر بشه و پایدارترین نقطه هم لاگرانژ ۲ هست و این تنها راهی هست واسه دیدن طول موج های حاصل از انبساط جهان.وگرنه هیچ عقل سلیمی نمیاد هزینه های وحشتناک واسه ساخت تلسکوپ خارج از زمین بکنه
دوست عزیز بحث مهم جو زمینه که دانشمندان رو وادار میکنه تلسکوپهایی رو در فضا مستقر کنند تازه در روی زمین هم بیابانها بدرد نمیخورند جون جو بالا سر ضخیمه و تلاطم جوی در مناطق گرم بسیار زیاده به همین خاطر رصد خانه ها رو در ارتفاعات بلند و سرد میسازند که هم ضخامت جو و هم تلاطمات جوی کمتره.
علت ساخت و ارسال تلسکوپ های گرانقیمت تر به فضا ،بجای ساخت آن روی سطح زمین ، وجود چند کیلومتر جو نا نارام و ناقابل هست ، چون نوری که میلیاردها سال یکنواخت در فضا مسیر را طی کرده به مجرد رسیدن به جو متلاطم
زمین و عبور از آن بهم میریزد و رصد دقت خود را از دست میدهد.
سلام دوست عزیز
بحث چند کیلومتر نیست
بحث اینه که شاید تکانهای خیلی ضعیف زمین رو ما متوجه نشیم ولی در همچین تلسکوبهایی بازتاب دارد و تصاویر را بهم میریزد و علاوه بر این گرد و غبار موجود در جو زمین هم تصاویر را مخدوش و موجدار و دچار خطای دید میکنند.
پس اگر دانشمندان میتوانستند حتما این تلسکوب را هم به فضا میفرستادند ولی همچین امکاناتی برای فرستادن تلسکوبی به این بزرگی، هنوز وجود ندارد.
تلسکوپی خارج از جو زمین لازمه ما هرچقدر هم تلسکوپ های بزرگ بسازیم باز هم جو زمین اجازه دسترسی بیشتر رو به ما نمیده ناسا قراره تا سال ۲۰۵۰ پروژه ای رو شروع کنه و روس سطح ماه و در قسمت تاریک ماه بزرگترین تلسکوپ رادیویی جهان رو بسازه که البته نود درصد کار رو ربات ها انجام میدن و انسان دخالتی درش نداره گرچند هزینه همین کار هم چیزی حدود ۷۰میلیارد دلار براورد شده
جو زمین مانع خیلی بزرگی، برای اکثر طول موجها و حتی برای نور مرئی ایجاد میکنه !
واضحترین عکسهای فضایی، از سیارات و ستارگان و کهکشانها ، مربوط به عکسهای تلسکوپ فضایی هابل است !
در حالی قطر آینه بزرگتربن تلسکوپهای زمینی ، سه الی چهار برابر بزرگتر از هابل است و اصولا توان تفکیکشان هم باید سه تا چهار برابر بیشتر باشه ، ولی اتمسفر این معادله رو به هم میزنه و عکسهای هابل واضحتر و دقیقتر از عکسهای تلسکوپهای عظیم زمینیست !
یعنی این از جیمز وب هم قوی تره؟ اگر میتونیم روی زمین تلسکوپ قوی بسازیم اونم در عرض چند سال… چرا ناسا تلاش کرد جیمز وب رو بسازه و به L2 بفرسته؟ تفاوت جیمز وب و ELT چیه؟