بیگ بنگ: اخترشناسان چرخش 1418 کهکشان را اندازه‌گیری کردند و دریافتند که احتمالاً محور چرخش کهکشان‌های کوچک نسبت به کهکشان‌های بزرگ متفاوت است. این چرخش‌ها نسبت به نزدیک‌ترین رشتۀ کیهانی هر کهکشان اندازه‌گیری شده است.

image e Cosmic Filaments
این تصویر شبیه‌سازی‌ای است که بخشی از جهان را در گسترده‌ترین مقیاس ِ خود نشان می‌دهد؛ شبکه‌ای از رشته‌های کیهانی، شبکۀ مشبکی از ماده را تشکیل می‌دهد و حفره‌های وسیعی را محصور می‌کند.

به گزارش بیگ بنگ، رشته‌های کیهانی، ساختارهای ریسمان‌مانند عظیمی هستند که مقادیر زیادی ماده از جمله کهکشان‌ها، گاز و مادۀ تاریک، را تشکیل می‌دهند. طول رشته‌های کیهانی می‌تواند تا 500 میلیون سال نوری اما عرض آنها فقط تا 20 میلیون سال نوری باشد. رشته‌های کیهانی، در بزرگ‌ترین مقیاس خود، جهان را به شبکة گرانشیِ بزرگی که با حفره‌های مادة تاریک پراکنده شده، تقسیم می‌کنند.

دکتر شارلوت ولکر، محقق دانشگاه مک‌مستر، مرکز عالی اخترفیزیک در سه بعد(ASTRO 3D) ARC و ICRAR، بیان داشت: «رشته‌های کیهانی، بزرگراه مهاجرت کهکشانی هستند؛ در این مسیر بسیاری از کهکشان‌ها با یکدیگر برخورد می‌کنند و در هم ادغام می‌شوند.»

دکتر ولکر و همکارانش با استفاده از داده‌هایی که توسط طیف‌سنج میدان‌ انتگرالی چندمنظورۀ Sydney-AAO (SAMI) در تلسکوپ آنگلو-استرالیایی گردآوری شده بود، هر یک از کهکشان‌های مورد نظر را مطالعه کردند و چرخش آن نسبت به نزدیک‌ترین رشته را اندازه‌گیری کردند. آنها دریافتند کهکشان‌های کوچک‌تر در راستای مستقیمی با رشته‌ها می‌چرخند، در حالی که کهکشان‌های بزرگ‌تر با زاویۀ قائم می‌چرخند.

Galaxy Rotation Illustration xوقتی کهکشان‌ها، که توسط نیروی گرانش به سمت رشته‌ها کشیده می‌شوند، با هم برخورد می‌کنند و در هم ادغام می‌شوند و در نتیجه جرم آنها افزایش می‌یابد، همراستایی از چرخش در راستای مستقیم به چرخش با زاویۀ قائم تغییر می‌کند. دکتر ولکر گفت: «این حرکت می‌تواند ناگهانی باشد. تنها چیزی است که به آن نیاز است، ادغام با کهکشانی دیگر می‌باشد.»

دکتر اسکات کروم، محقق اصلیِ ASTRO 3D از دانشگاه سیدنی، گفت: «این نتایج، ساختار ِ پیچیدۀ جهان را روشن‌تر می‌سازد. تقریباً تمام کهکشان‌ها می‌چرخند و این چرخش برای شکل‌گیری کهکشان‌ها بنیادی است. بعنوان مثال، اکثر کهکشان‌ها دیسک‌های چرخانِ مسطحی دارند، مانند کهکشان راه‌شیری. نتایج ما به محققان کمک می‌کند تا پی ببرند که چگونه آن چرخش ِ کیهانی در طول زمان ایجاد می‌شود.»

«به هر حال، کهکشان راه‌‌شیری چرخشی دارد که با نزدیک‌ترین رشتۀ کیهانی آن به خوبی همراستا و همتراز شده است، اما این کهکشان به گروهی از کهکشان‌ها با اندازۀ متوسط تعلق دارد که تمایل چندانی به چرخش عمودی یا موازی ندارند.» جزئیات بیشتر این پژوهش در ماهنامه انجمن نجوم سلطنتی منتشر شده است.

ترجمه: زهرا جهانبانی/ سایت علمی بیگ بنگ

منبع: sci-news.com

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.