عکس خیرهکننده از کهکشان کلاه مکزیکی
بیگ بنگ: تلسکوپ فضایی جیمز وب بهتازگی عکسی خارقالعاده از کهکشان کلاه مکزیکی(مسیه 104) ثبت کرد. این کهکشان 30 میلیون سال نوری با زمین فاصله دارد و در صورت فلکی سنبله واقع شده است.
به گزارش بیگ بنگ، این تصویر فروسرخ، برخلاف تصاویر نور مرئی هسته درخشان این کهکشان را نشان نمیدهد، در عوض یک دیسک داخلی صاف و واضح دیده میشود. وضوح بالای ابزار فروسرخ میانه وب(MIRI) جزئیات حلقه بیرونی این کهکشان را آشکار کرده و اطلاعات جدیدی دربارۀ نحوه پراکندگی غبار در این منطقه ارائه میدهد. غبار، مادهای مهم برای شکلگیری ستارهها و اجرام آسمانی است.
حلقه بیرونی که پیشتر در تصاویر تلسکوپ اسپیتزر بهصورت صاف دیده میشد، حالا به شکل تودههای پیچیده و جزئیات دقیقتری نمایان شده است. این تودهها حاوی مولکولهای کربنی خاصی به نام هیدروکربنهای آروماتیک چندحلقهای(PAHs) هستند که ممکن است نشاندهنده مناطق ستارهساز جوان باشند. با این حال، کهکشان کلاه مکزیکی یک کهکشان ستاره ساز و فعال نیست و سالانه کمتر از یک جرم خورشیدی ستاره تولید میکند (در مقایسه با دو جرم خورشیدی در راه شیری).
سیاهچاله کلانجرم مرکز این کهکشان، با وجود جرم عظیم 9 میلیارد برابر خورشید، نسبتاً آرام است. این سیاهچاله مواد اطرافش را بهآهستگی جذب میکند و یک جت کوچک اما روشن را از خود خارج میکند. این کهکشان بیش از 2000 خوشه کروی شامل صدها هزار ستارۀ پیر دارد. این خوشهها برای مطالعه ستارگان و ویژگیهای آنها بسیار مفید هستند.
در پسزمینه این تصویر، کهکشانهای متعددی با اشکال و رنگهای مختلف دیده میشوند که اطلاعاتی درباره ویژگیها و فاصله آنها از زمین به ستارهشناسان ارائه میدهد.
این تصویر نشاندهنده ظرفیت بالای تلسکوپ جیمز وب در کشفهای بزرگ است. در چهارمین سال فعالیت آن (از ژوئیه 2025)، تقاضا برای زمان مشاهدات این تلسکوپ به شدت افزایش یافته و دانشمندان از سراسر جهان درخواستهای متعددی برای مطالعه کهکشانهای دور، اتمسفر سیارات فراخورشیدی، و ستارهها ارسال کردهاند.
تمام دادههای جمعآوریشده توسط جیمز وب پس از مدتی در آرشیو عمومی قرار میگیرد و برای همه قابلاستفاده خواهد بود.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: NASA