بیگ بنگ: دنبالهدار لاوجوی، با ورود به آسمان نیمکرهی شمالی ارتفاع مناسبی از افق جنوبی گرفته و جستجوگران آسمان شب در اوایل سال ۲۰۱۵ میلادی می توانند این دنباله دار درخشان را به نظاره بنشینند.

به گزارش بیگ بنگ، دنبالهدار لاوجوی (C/2014 Q2) با نزدیک شدن به سال میلادی جدید به نظر می آید یک درخت کریسمس کیهانی را با ستارهها تزئین کرده است. این دنبالهدار که در ماه آگوست ۲۰۱۴ توسط اخترشناس آماتور استرالیایی بنام تری لاوجوی کشف شد، در حال حاضر در صورت فلکی کبوتر و به سوی صورت فلکی خرگوش (جنوب صورت فلکی شکارچی) در حرکت است و سوژهی مناسبی برای رصد با دوربینهای دوچشمی ساده و تلسکوپهای کوچک محسوب می شود. البته در آسمانهای تاریک و مکانهایی که آلودگی نوری وجود ندارد نیز میتوان این دنبالهدار را با چشم غیرمسلح مشاهده کرد.

این دنباله دار در تاریخ ۲۶ دسامبر در قدر ۵.۳ با دوربین دو چشمی و تلسکوپهای کوچک قابل رصد شد. در حال حاضر اندازه دنبالهدار و اتمسفر درخشانی که آن را احاطه کرده ۳۶۹ هزار کیلومتر تخمین زده می شود. دنبالهدار لاوجوی با گذر از صورت های فلکی کبوتر و خرگوش، از اواسط دی وارد صورتهای فلکی نهر میشود و با گذر از کنار جبار مسیر خود را به سمت سرسو ادامه میدهد. این دنباله دار در روز ۷ ژانویه ۲۰۱۵ (۱۷ دی) از نزدیک زمین عبور خواهد کرد، فاصلهای برابر ۷۰.۲ میلیون کیلومتر و در آن زمان درخشانتر از همیشه دیده خواهد شد.

میزان درخشندگی این دنبالهدار در هفته اول ژانویه به اندازه قدر ۴.۶ خواهد بود، درخششی که آن را به یکی از درخشانترین اجرام کیهانی تبدیل خواهد کرد و به این معناست که با چشم غیر مسلح هم قابل مشاهده است. لاوجوی در مسیری جنوب به شمال حرکت میکند، یعنی تقریبا عمود بر استوای کیهانی، و این به آن معنی است که ساکنان شمالی زمین دید بهتری از آن خواهند داشت. اگر موفق به مشاهده ی آن نشدید باید ۸۰۰۰ سال دیگر برای بازگشتش منتظر بمانید.
سمیر الله وردی / سایت علمی بیگ بنگ
منابع: nbcnews , apod , earthsky
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=22804