بیگ بنگ: در مرکز کهکشان راه شیری، حدود ۲۴ هزار سال نوری دورتر از زمین، یک جفت جرم عجیب با سرعتی سرسامآور در حال حرکت هستند.
به گزارش بیگ بنگ، شواهد نشان میدهد که این اجرام شامل یک ستاره پرسرعت و سیاره فراخورشیدی همراه آن هستند. اگر این فرضیه تأیید شود، این منظومه بهعنوان سریعترین سامانه سیارهای شناختهشده، رکورد جدیدی ثبت خواهد کرد. ستارگان در سراسر کهکشان راه شیری در حرکتاند و معمولاً با سرعتی در حدود چند صد هزار کیلومتر در ساعت جابهجا میشوند. سرعت متوسط منظومه شمسی ما در بازوی شکارچی کهکشان راه شیری ۲۰۰ کیلومتر بر ثانیه است.
اما این دو جرم کیهانی با سرعتی دو برابر این مقدار، یعنی حداقل ۵۴۰ کیلومتر بر ثانیه در حال حرکتاند. به گفته “شان تری” ستارهشناس از دانشگاه مریلند و محقق ناسا: «ما فکر میکنیم که این یک سیاره از نوع سوپر-نپتون است که به دور یک ستاره کمجرم در فاصلهای میچرخد که در صورت قرارگیری در منظومه شمسی، بین مدارهای ناهید و زمین قرار میگرفت. اگر این فرضیه درست باشد، این اولین سیارهای خواهد بود که تاکنون در مدار یک ستاره فوقسریع کشف شده است.»
این دو جرم نخستینبار در سال ۲۰۱۱ شناسایی شدند، زمانی که پژوهشگران در حال جستجوی سیارات فراخورشیدی با استفاده از دادههای پروژه مشاهدات ریزهمگرایی در اخترفیزیک (MOA) در رصدخانه ماونت جان دانشگاه کانتربری در نیوزیلند بودند.
“ریزهمگرایی گرانشی” زمانی رخ میدهد که یک جرم آسمانی عظیم در راستای دید میان یک ناظر دوردست در یک سمت و یک ستاره دوردست در سمت دیگر قرار گیرد. از آنجا که جرم، فضا-زمان را خمیده میکند، نور ستاره هنگام عبور از این فضای خمیده شده دچار انحنا میشود. اگر این سه نقطه (ناظر، جرم میانی و ستاره) به اندازه کافی بهطور دقیق در یک راستا قرار بگیرند، فضا-زمان خمیدهشده در اطراف جرم میانی همانند یک عدسی برای ناظر عمل کرده و باعث تقویت نور ستاره میشود.
به گفته دانشمندان این ستاره ممکن است آنقدر سریع باشد که بتواند از کهکشان راه شیری فرار کند، زیرا سرعت گریز از کهکشان ما حدود ۵۵۰ تا ۶۰۰ کیلومتر بر ثانیه تخمین زده میشود. اگر چنین باشد، این منظومه در مسیر حرکت به سمت فضای بین کهکشانی قرار دارد—البته نه به این زودی! با توجه به عظمت کهکشان راه شیری، این فرآیند میلیونها سال طول خواهد کشید، زیرا این ستاره همچنان در بخش مرکزی آن قرار دارد.
در حالی که این منظومه ویژگیهایی مشابه با اجرام کشفشده در سال ۲۰۱۱ دارد، تنها گذر زمان میتواند این فرضیه را تأیید کند. “دیوید بنت” ستارهشناس دانشگاه مریلند و مرکز فضایی گادرد ناسا گفت: «برای اینکه مطمئن شویم این ستاره تازه شناساییشده همان جرمی است که باعث سیگنال سال ۲۰۱۱ شده، باید سال آینده دوباره آن را بررسی کنیم تا ببینیم که آیا میزان حرکت آن و جهت آن مطابق انتظار است یا خیر.» جزئیات بیشتر این پژوهش در The Astronomical Journal منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencealert.com
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=108410