بیگ بنگ: ناسا سرانجام یک تاریخ پرواز جدید برای هلیکوپتر نبوغ اعلام کرد. بنابر گزارش ناسا این پرواز ساعت ۳:۳۰ بامداد دوشنبه ۱۹ آوریل به وقت منطقه زمانی شرقی(دوشنبه ۳۰ فروردین ساعت ۱۲ ظهر به وقت ایران) انجام خواهد شد. بالگرد مریخی نبوغ اخیرا آزمایش چرخش پرهها را نیز انجام داده و با این کار یک گام به پرواز نزدیک شده است.
به گزارش بیگ بنگ، اطلاعات مربوط به اولین پرواز سه ساعت پس از پرواز به زمین خواهد رسید. اگر پرواز در فردا انجام شود، جلسه توجیهی پس از پرواز در ساعت ۲۲:۳۰ به وقت ایران برگزار خواهد شد. “نبوغ” اولین وسیلهای است که در سیارهی دیگری پرواز خواهد کرد و ناسا آن را به لحظهی پرواز برادران رایت در زمین تشبیه کرده است.
هلیکوپتر نبوغ پیش از این قرار بود در روز یکشنبه ۲۲ فروردین نخستین پرواز خود بر فراز سیاره سرخ را انجام دهد، به دلیل یک نقص فنی کوچک، پروازش به ۲۵ فروردین موکول شد، اما در این تاریخ نیز نتوانست پرواز کند. «نبوغ» که تنها ۱.۸ کیلوگرم وزن دارد بالگردی کوچک است که با انرژی خورشیدی کار میکند و یک باتری یون-لیتیوم قابل شارژ مجدد برای گرم نگه داشتن تجهیزات خود در طول شبهای سخت مریخ دارد. این بالگرد ۸۵ میلیون دلاری اولین بالگرد ارسال شده به سیارهای دیگر است و برای بررسی فناوریهای مورد نیاز برای پرواز در سیارات دیگر طراحی شده است.
نبوغ علاوه بر ۲ دوربینی که اطلاعات پرواز را ثبت میکند، از پردازش بالایی برخوردار است، یکی از مغزهای این هلیکوپتر، چیپست چهار هستهای اسنپدراگون ۸۰۱ با فرکانس ۲.۲۶ گیگاهرتز است که در بسیاری از موبایلها بکار رفته است. در صورتی که همهچیز به خوبی پیش رود، نبوغ میتواند، چندین پرواز طولانی در دهانه «جیزرو» انجام خواهد داد. ارتفاع هر پرواز نباید بیش از پنج متر باشد و طول مسیر آن ۹۰ متر خواهد بود. اطلاعات پرواز توسط دوربینهای مریخنورد “استقامت” نیز مشاهده خواهد شد.
مریخنورد ناسا به عنوان یک ایستگاه پایگاه ارتباطی برای نبوغ عمل خواهد کرد و وظیفه گرفتن دستورالعملها از زمین را بر عهده خواهد داشت. این دستورالعملها در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا با استفاده از شبکه فضایی عمیق ناسا که وظایف را به یک آنتن دریافت کننده “استقامت” ارسال خواهند کرد، استقامت نیز دستورها را برای نبوغ میفرستند تا اجرا کند.
بالگرد نبوغ، پرههای ۱.۲ متری خود را برای «آزمایشهای تکان خوردن»(wiggle tests) روشن خواهد کرد و اگر الگوریتمهای اجراکننده سیستم هدایت، ناوبری و کنترل نتایج آزمایش را تایید کنند، دستگاه سنجش لختی(اینرسی) و شیبسنج را روشن خواهند کرد. این کاوشگر برای موقعیتیابی درست در مریخ از یک کامپیوتر و دوربین که در هر ثانیه ۳۰ عکس ثبت میکند، استفاده خواهد کرد. اگر همه چیز بررسی شود بالگرد مجدداً شیب پرههای ملخ خود را تنظیم میکند و آنها را طوری پیکربندی میکند که در قسمت اولیه چرخش به سمت بالا باعث ایجاد نیروی برآر نشوند. حدود ۱۲ ثانیه طول میکشد تا پرهها از ۰ به ۲۵۳۷ دور در دقیقه برسند که این یک سرعت مطلوب برای اولین پرواز محسوب میشود.
پس از بررسی نهایی سیستم، مجدداً دستور تغییر شیب پرههای ملخ بالگرد داده میشود. پیشبینی شده که این بالگرد در اولین پروازش تنها ۳ متر از سطح مریخ فاصله گیرد. بنابراین آنها میتوانند در آن زمان چند مولکول دی اکسید کربن، نیتروژن و آرگون موجود در جو نزدیک سطح مریخ را کاوش کنند و لحظاتی بعد اولین آزمایش پرواز آزمایشی در یک سیاره دیگر آغاز خواهد شد.
اولین پرواز هلیکوپتر نبوغ بیش از ۳۰ ثانیه طول نخواهد کشید و هدف از این کار بررسی دقیقتر سطح سیاره سرخ رنگ خواهد بود. علت اصلی کوتاه بودن مدت این پرواز، کسب اطمینان از عدم وقوع خسارت پیشبینی نشده به هلیکوپتر ناسا است. در حالی که بالگرد در هواست دوربین ناوبری و ارتفاع سنج لیزری آن اطلاعات را به کامپیوتر ناوبری خواهند رساند تا اطمینان حاصل کند که نبوغ نه تنها در سطح، بلکه در وسط پروازگاه ۱۰ در ۱۰ متر آن قرار دارد. سپس بالگرد مریخی فرود میآید و سطح دهانه جزرو را لمس میکند و اطلاعات را از طریق مریخ نورد استقامت به زمین میفرستد تا اتمام پرواز را تأیید کند.
انتظار میرود استقامت تصاویر مربوط به پرواز را با استفاده از دوربینهای Navcam و Mastcam-Z خود ثبت کند و انتظار میرود تصاویر چند ساعت پس از پرواز به دست محققان برسد. گفتنی است بالگرد نبوغ پرواز را از منظر خود نیز مستند میکند و یک تصویر رنگی و چندین عکس ناوبری سیاه و سفید با وضوح پایین احتمالاً تا صبح روز بعد در دسترس دانشمندان قرار خواهد گرفت.
«مایکل واتکینز» مدیر آزمایشگاه پیش رانش جت ناسا گفت: برادران رایت فقط تعداد انگشت شماری از شاهدان عینی در اولین پرواز خود داشتند، اما خوشبختانه لحظه تاریخی عملیات خود را با یک عکس عالی ثبت کردند. اکنون و پس از ۱۱۷ سال از آن زمان، ما قادر به انجام چنین عملیات و پروازی شگفت انگیزی در مریخ و ثبت آن لحظه توسط عکاسان رباتیک خود هستیم.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع بیشتر: NASA , space.com
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=98823
لطفا مقاله ای در مورد قطعات داخلی این هلیکوپتر مریخی بزارید که چرا اینقدر هزینه در بر داشته ساخت آن! چون ۸۵ میلیون دلار عدد بزرگیست که قابل درک نیست برای ساخت یک مینی هلیکوپتر حتی توسط ناسا
چقدر پیچیده است. آره چرا ۸۵ میلیون دلار.
قطعا روزی خواهد رسید که خود بشر در جو مریخ با هواپیما پرواز خواهد کرد و با چشمان خود این سیاره را کند و کاو خواهد کرد!