coronal face

چند حفرۀ غول‌پیکر روی خورشید رصد شد

بیگ بنگ: حفره‌ای عظیم شبیه به دهان بزرگ روی خورشید رصد شد که پهنایی به اندازه‌ی پنج سیاره‌ی مشتری دارد، این حفرۀ تاجی در حال دمیدن “نفس داغ خورشیدی” به سمت زمین است.

coronal face

به گزارش بیگ بنگ، “حفره‌‌های تاجی” مناطقی روی خورشید هستند که میدان مغناطیسی خورشید در آن باز شده و اجازه می‌دهد ذرات خورشیدی فرار کنند و در سراسر منظومه شمسی پخش شوند. حفره‌های تاج خورشید به‌صورت لکه‌های تیره ظاهر می‌شوند؛ زیرا نسبت به پلاسمای اطراف سردتر و کم‌چگال‌تر هستند و فقط در نور فرابنفش قابل مشاهده‌اند.

در واقع اگر با نور مرئی به خورشید نگاه کنید (که بدون تجهیزات مخصوص اکیداً توصیه نمی‌شود)، چیزی خاصی نمی‌بینید. اما چون این نواحی تیره از پلاسما سردتر و کم‌چگالی‌تر تشکیل شده‌اند، در نور فرابنفش به صورت لکه‌های بزرگ و تیره‌رنگ دیده می‌شوند. در این عکس که با رصدخانه دینامیک خورشیدی ثبت شده، شکاف بزرگی مانند دهان در نیم‌کره‌ی جنوبی و دو لکه‌ی چشم‌مانند در شمال خورشید دیده می‌شوند.

البته این چشم‌ها بسیار بزرگ‌تر از چشم‌های معمولی هستند. هر یک از این نقاط شمالی به اندازه‌ی سیاره‌ی مشتری وسعت دارد. و هر سه منطقه در حال فرستادن ذرات و پلاسمای خورشیدی به سوی منظومه شمسی هستند. اما نگران نباشید. حفره‌های تاجی امری طبیعی هستند. بادهای شدیدی که از آن‌ها بیرون می‌زند ممکن است طوفان‌های ژئومغناطیسی ایجاد کنند.

sun aaaa

اتفاقی که در برخورد یک طوفان خورشیدی خفیف با جو زمین رخ می‌دهد این است که ذرات باد خورشیدی به مگنتوسفر زمین برخورد می‌کنند و در امتداد خطوط میدان مغناطیسی به سمت قطب‌های زمین منحرف می‌شوند و در آنجا در جو فوقانی قطب‌ها جمع می‌شوند. در آنجا نیز با ذرات جو برای ایجاد یک درخشش شفق قطبی تعامل پیدا می‌کنند که بسیار تماشایی است.

به گفته‌ی دفتر هواشناسی بریتانیا: «احتمال بعدی برای افزایش سرعت باد خورشیدی از ناحیه‌ی حفره‌ی تاجی در نیمکره‌ی جنوبی خورشید است. با این حال، احتمال وقوع این تعامل پایین بوده و در صورت وقوع نیز بسیار ضعیف خواهد بود، چرا که این حفره در بخش جنوبی خورشید قرار دارد و تنها ممکن است کمی بادهای سریع‌تر ایجاد کند.

با این حال نگران نباشید. خورشید این روزها واقعاً دچار هیجان شده و فعالیت‌های زیادی مانند شراره‌های خورشیدی و فوران‌های جرم تاجی دارد – همین چند روز پیش زمین شاهد یک طوفان ژئومغناطیسی بسیار قوی از سطح G4 بود که باعث شد شفق‌های قطبی در رنگ‌های گوناگون آسمان مناطق غیرمنتظره را روشن کنند. از آن‌جا که خورشید در حال خروج از فعال‌ترین مرحله‌ی یک چرخه‌ی بسیار فعال است، انتظار داریم غافلگیری‌های بیشتری در راه باشد. فقط امیدواریم دفعه‌ی بعدی چهره‌اش کمتر نگران به نظر برسد!

سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencealert.com

لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=109011

(۲ نفر , میانگین : ۵,۰۰ از ۵)
اشتراک گذاری

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.