بیگ بنگ: کاوشگر خورشیدی پارکر از پایگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال در فلوریدا، سوار بر موشک سنگین “دلتا IV” با موفقیت به فضا پرتاب شد، تا ماموریت مهیج خود برای لمس خورشید را آغاز کند.
به گزارش بیگ بنگ، پارکر در نزدیکترین مدارش به دور خورشید، در اتمسفر خارجی خورشید یا همان تاج خورشیدی(Corona)، یعنی در فاصلۀ کمتر از ۶٫۱ میلیون کیلومتری از سطح آن قرار خواهد گرفت، جایی که دمای آن به میلیونها کلوین میرسد. فضاپیمای پارکر در ابتدا به سوی مدار سیاره ناهید می رود تا با استفاده از روش “قلاب سنگ گرانشی” سیارۀ ناهید، سرعت کافی برای چرخش به دور خورشید را بدست بیاورد. این بخش از برنامه قرار است ۱۰ مهر (۲ اکتبر) اجرایی شود. اولین مرحله از قرارگیری در مدارهای تعریف شده دور خورشید نیز تا ۱۴ آبان (۵ نوامبر) انجام میشود. قرار است پارکر در طی ماموریت ۷ ساله خود ۲۴ بار در مدار خورشید گردش کند. در ویدئوی زیر لحظه پرتاب این کاوشکر به فضا را می توانید مشاهده کنید:
محافظ حرارتی برای حفظ تجهیزات کاوشگر پارکر، فقط تا ۱۳۷۰ درجه سلسیوس گرم خواهد شد. تکنولوژی به کار رفته در این محافظ، فوقالعاده است و از دو کامپوزیت کربن-کربن، که به روش “فرا گرم کردن”(Superheating) ساخته شدهاند، تشکیل شده که یک لایۀ ۱۱٫۵ سانتیمتری فوم کربنی را در بر گرفتهاند. در واقع پارکر توسط یک سپر حرارتی ضخیم محافظت میشود که در برابر تغییرات حرارتی تا ۵۰۰ برابر بیشتر از گرمایی که از خورشید به زمین میرسد، مقاوم است.

آن طرف از محافظ حرارتی که رو به خورشید قرار می گیرد، رنگ سفید براقی دارد که تا جایی که ممکن است نور خورشید را بازتاب دهد و در نتیجه گرمای کمتری جذب شود. قطر محافظ حدود ۲٫۴ متر است و به خاطر سبک بودن فوم کربنی، تنها ۷۲٫۵ کیلوگرم وزن دارد و شگفتانگیز اینکه دمای هر آنچه پشت محافظ این لایۀ محافظتی قرار دارد، ۳۰ درجه سلسیوس یا کمتر خواهد بود. تجهیزاتی که لازم است خارج از مراقبتِ محافظ گرمایی کار کنند، جهت ایمن ماندن از گرما، از مواد مناسب ساخته شدهاند.
برای این پروژه که یک و نیم میلیارد دلار هزینه شده با هدف کشف سه راز علمی درباره خورشید تدوین شده است: چرا اتمسفر لایههای خارجی خورشید گرمتر است؟ بادهای خورشیدیِ حامل ذرات باردار چگونه شکل می گیرند؟ فورانهای عظیمی که دانشمندان آنها را «تخلیه جرم تاج خورشیدی» یا «سونامی خورشیدی» می نامند، حاصل چه فرآیندی است؟ پارکر” همچنین باید به دانشمندان در درک و پیشبینی خطرات زندگی در نزدیکی یک ستاره کمک کند.
پاسخ به این سوالها گام بزرگی در راستای شناخت فعالیتهای ستارگان فرای منظومه شمسی و همچنین پیشبینی کنشهای خورشیدی است. کنشهای خورشیدی نظیر بادهای خورشیدی تأثیرات زیادی بر کره زمین دارد که از جمله آنها میتوان به ایجاد اختلال در ارتباطات ماهوارهای اشاره کرد.
تاج خورشید جای به خصوصی است. تاج به طور عجیبی از خود سطح خورشید داغتر است. در حالی که دمای “سطح” یا بخش شیدسپهر خورشید (کرهای که میبینیم) تا ۶ هزار درجه سانتیگراد است، دمای تاج میتواند تا چند میلیون درجه سانتیگراد بالا برود. هنوز برای دانش انسانی کاملا مشخص نیست که این گرمایش عظیم از خلال چه روندهایی رخ میدهد.
تاج همچنین جایی است که بادهای خورشیدی در آن شتاب میگیرند و با سرعتی بیش از ۵۰۰ کیلومتر بر ثانیه منظومه شمسی را در مینوردند. قرار است پارکر با سنجش ذرات و میدانهای مغناطیسی و الکتریکی تاج خورشید، به حل این معماها کمک کند. کاوشگر پارکر طبعا با انرژی خورشیدی کار میکند. اما این خودش مسالهای است، چون هرچند که صفحههای خورشیدی برای کار به نور خورشید نیاز دارند، اما دمای بالا برایشان مضر است.
برای همین صفحات خورشیدی پارکر با آب خنک نگه داشته میشوند و سیستم کامپیوتری نصب شده روی کاوشگر، پیوسته موقعیت صفحات خورشیدی را به ترتیبی تنظیم میکند که کمترین سطح لازم برای تامین انرژی ضروری در معرض نور خورشید قرار بگیرد. مساله بسیار حیاتی برای ماموریت پارکر این است که بتواند خودش مستقلا کارهای لازم را انجام دهد. در نزدیکی خورشید اختلال در امواج رادیویی بسیار شدید است و به همین دلیل پارکر برای ارتباط در دسترس نخواهد نبود. به همین دلیل این کاوشگر باید بتواند خودش ایرادات و نواقص را برطرف کند از همه چیز مهمتر، پارکر باید همیشه سپر محافظتی را به روی خورشید نگه دارد، تا از خطر نابودی در امان بماند.

این فضاپیما به افتخار “یوجین پارکر”(Eugene Parker) نامگذاری شده است. “یوجین پارکر” دانشمند آمریکایی در رشته فیزیک نجومی یا اخترفیزیک است که حدود ۶۰ سال پیش، مقالهای منتشر کرد و آن چه که معتقد بود ماده پرسرعت و مغناطیسم ساطعشده از خورشید است را توصیف کرد. این اولین بار است که یک فضاپیمای ناسا به نام یک شخص زنده نامگذاری میشود. مشتاقانه منتظریم تا ببینیم کاوشگر پارکر چه چیزهایی دربارۀ خورشید، بادهای دیوانه وارش و اتمسفر خارجی آن کشف خواهد کرد.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع بیشتر: space.com , sciencedaily.com , BBC
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=78068
سلام بیگ بنگ
خیلی مشتاق هستم که راجب چگونگی محاسبه زمان پرتاب ماهواره ها ،شبیه سازی هایی که انجام میدن راجب مدار سیارات و سرعت لازم و چگونگی پیشبینی حرکت فضاپیما ها و ماهواره و اینا مقاله ای بزاری ممنون.