novacyg

یک ستاره جدید در آسمان ظاهر خواهد شد

بیگ بنگ: به گفته محققان ناسا امسال تابستان، ستاره‌ای که حدود سه هزار سال نوری با زمین فاصله در رویدادی نادر منفجر می‌شود و با چشم غیرمسلح قابل مشاهده خواهد بود.

novacyg

به گزارش بیگ بنگ، یک ستاره‌ی کم نور در آسمان شب در فاصله‌ی ۳۰۰۰ سال نوری از منظومه شمسی به زودی برای اولین‌بار پس از سال ۱۹۴۶ با چشم غیرمسلح دیده خواهد شد – و شما به راحتی می‌توانید آن را تماشا کنید.

به گفته‌ی ناسا، انتظار می‌رود ستاره تی کرونا بوریلیس (تی تاج شمالی) – که به نام ستاره بلیز هم شهرت دارد – از قدر ۱۰+ (فراتر از دید با چشم غیرمسلح) به قدر ۲+ بین امروز تا سپتامبر ۲۰۲۴ به میزان قابل توجهی درخشندگی داشته باشد. این درخشندگی تقریباً برابر با ستاره قطبی یا همان ستاره شمالی، چهل و هشتمین ستاره‌ی درخشان در آسمان شب است. (در نجوم، هرچه یک جسم روشن‌تر باشد، قدر آن کمتر است؛ برای مثال قدر ماه کامل ۱۲.۶- است).

ستاره بلیز را می‌توان در صورت فلکی کرونا بوریلیس یا «تاج شمالی» بین صورت فلکی گاوران (Boötes) و هرکول (Hercules) یافت. ساده‌ترین راه برای یافتن ستارۀ کرونا بوریلیس این است که ابتدا برخی از درخشان‌ترین ستارگان را در آسمان شب تابستانی پیدا کنید.

findhercules nsn

ستاره بلیز یک نمونه نادر از نواختر(Nova) تکرارشونده است که در لاتین به معنای «ستاره جدید» است. این یک منظومۀ ستاره‌ای از دو ستاره تشکیل شده. یک ستاره غول‌ سرخ و سرد که به همراه یک ستاره کوتوله سفید کوچک‌تر و داغ‌تر، به دور یکدیگر می‌چرخند. هر ۸۰ سال یکبار، ستارۀ غول سرخ ماده را به سطح کوتوله سفید پرتاب می‌کند و باعث انفجار می‌شود. ستاره‌های دیگر هم کاری مشابه این انجام می‌دهند، اما نه در چنین مقیاس زمانی کوتاهی.

در واقع نتیجه ستاره تی کرونا بوریلیس گاز هیدروژن را از ستاره غول سرخ که در کنارش قرار دارد به سمت سطح خود می‌کشد. هر چه هیدروژن بیشتری در سطح آن جمع شود، حرارت و فشار بالا خواهد رفت و در نهایت موجب انفجار می‌شود. دکتر “ربکا هانسل” دانشمند ناسا می‌گوید: «این‌ یکی از آن رویدادهایی است که یک‌بار در عمر هر فرد اتفاق می‌افتد و احتمالاً باعث خواهد شد عدۀ زیادی ستاره‌شناسان آینده شوند.»

 

ستاره‌شناسان فکر می‌کنند ستاره بلیز در آستانه‌ی انفجار دوباره است، زیرا از همان الگوی دو انفجار گذشته در سال‌های ۱۸۶۶ و ۱۹۴۶ پیروی می‌کند. این ستاره ده سال قبل از هر دو انفجار، تا حدودی درخشان‌تر شد، سپس در نهایت درست قبل از انفجار بزرگ دوباره کم نور شد. این دقیقاً همان چیزی است که در حال رخ دادن است؛ این ستاره از سال ۲۰۱۵ درخشان‌تر شد و به دنبال آن در مارس ۲۰۲۳ دچار کاهش نور قابل مشاهده‌ای شد. این الگوی آشنا نشان می‌دهد که یک انفجار دیگر قریب‌الوقوع است.

در ۱۰ فوریه ۱۹۴۶، ستاره بلیز ۶۰۰ برابر درخشان‌تر از یک هفته قبلش شد. هنگامی که درخشندگی آن به اوج خود برسد، ستاره بلیز احتمالا برای چند روز (کمی بیش از یک هفته) با چشم غیرمسلح با یک جفت دوربین دوچشمی یا یک تلسکوپ کوچکِ خوب، قابل مشاهده است.

ترجمه: سحر الله‌وردی/ سایت علمی بیگ بنگ

منابع: NASAlivescience.com

لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=107715

(۱۷ نفر , میانگین : ۴,۶۵ از ۵)
اشتراک گذاری

۲ دیدگاه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.