قدیمیترین تودۀ اکسیژن در کیهان مشاهده شد!
بیگ بنگ: دانشمندان موفق به ردیابی تودهای اکسیژن در کهکشانی در فاصله ۱۳.۱ میلیارد سال نوری از زمین شدهاند، این فاصله یعنی دورانی که تنها ۷۰۰ میلیون سال از بیگ بنگ گذشته است.
براساس گزارش ساينس به نقل از همشهری، اين كشف آشكارترين نشانه دور افتاده از اكسيژن در جهان هستي است كه تاكنون كشف شده است و ميتواند به درك بهتر وضعيتي در جهان اوليه كه به بازيونيده شدن كيهاني شهرت دارد كمك كند. زماني كه جهان هنوز جوان بود، يعني 400 هزار سال از تولد آن مي گذشت، گاز در حالت خنثي وجود داشت، تا زماني كه اولين ستاره غول پيكر متولد شد و تشعشعات آن آغاز به يونيده كردن گاز هيدروژن كرد. اين فراينده در حدود يك ميليارد سال پيش آغاز شده، اما دانشمندان هنوز نميدانند چه رويدادي آغازگر آن شده است. در صورتي كه بتوان ساختار شيميايي اين كهكشانهاي دورافتاده را بررسي كرد و دريافت كه از چه عناصر سنگيني تشكيل شدهاند، ميتوان به نشانههايي دست پيدا كرد كه براي حل معماي شكلگيري جهان هستي به آنها نياز است.
به گفته آكيو اينوئه محقق دانشگاه اوساكا سانجيو در ژاپن، جستجوي عناصر سنگين در جهان اوليه رويكردي كليدي براي مطالعه فرايند شكلگيري ستارهها در آن دوران است و در عين حال مطالعه روي عناصر سنگين ميتواند چگونگي شكلگيري كهكشانها و دليل آغاز فرايند بازيونيده شدن را توضيح دهد. دانشمندان اين كشف را با استفاده از تلسكوپ بزرگ آلما در شيلي انجام دادهاند. كهكشان مورد نظر SXDF-NB1006-2 نام دارد كه در سال 2012 كشف شدهاست و در آن زمان دورافتادهترين كهكشاني بود كه در جهان هستي كشف شدهبود. امروز دور افتادهترين كهكشان در کیهان GN-z11 نام دارد.
پيش از رصد توده اكسيژن در اين كهكشان، دانشمندان شبيهسازيهايي را براي تخمين دقت تلسكوپ آلما در رديابي عناصر انجام داده بودند. رصد مستقيم با اين تلسكوپ نتايج گذشته را تاييد كرد و شواهدي قابل قبول را از وجود اكسيژن در جهان اوليه در اختيار دانشمندان قرار داد. با اين همه مقدار اين اكسيژن بسيار ناچيز و 10 برابر كمتر از مقدار اكسيژن موجود در خورشيد است. دانشمندان ميگويند كمبود غبار در كهكشان SXDF-NB1006-2 به آن معني است كه بيشتر اين گازها در كهكشان يونيده شدهاند. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریه ی Science منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencedaily.com