بیگ بنگ: تلسکوپ فضایی هابل ۲۶ سال است که در مدار زمین قرار دارد و در طول این مدت هزاران تصویر خارقالعاده و الهام بخش از گوشه و کنار کیهان ثبت کرده است.

براساس گزارش ساینس الرت به نقل از همشهری، بیشتر ما با تصاویر رنگی که هابل ثبت کرده است آشنایی داریم، تصاویری که سحابیهای دورافتاده و کهکشانهای عجیب و غریب را نمایش میدهند. اما یکی از مهمترین تصاویری که تاکنون در علم نجوم ثبت شده نیز در سال ۱۹۹۵، در حدود ۲۱ سال پیش توسط هابل گرفته شده است و بسیاری از افراد شاید حتی یکبار نیز آن را ندیده باشند.
دوربین میدان عمیق هابل در سال ۱۹۹۵ تصاویر رنگی و جذابی ثبت نمیکرد، اما توانست برای اولینبار تصویری از کل تاریخ جهان هستی را ثبت کند. در این تصویر به جز چند ستاره نزدیک، بیشتر نقاط درخشانی که دیده میشوند در واقع یک کهکشان کاملند که برخی از آنها ۱۲ میلیارد سال سن دارند، به بیانی دیگر نوری که در زمان ثبت این تصویر به هابل رسیده، از چند میلیارد سال پس از بیگ بنگ متصاعد شده است. تا پیش از این تصویر از هابل تنها برای بررسی و مطالعه اجرامی خاص در فضا استفاده می شد، اما در سالهای ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۸ که مدیریت پروژه هابل به عهده رابرت ویلیامز بود، وی تصمیم گرفت از تلسکوپ برای انجام کاری متفاوت استفاده کند و به جای تمرکز روی اجرام عجیب و غریب، روی هیچ پدیده خاصی متمرکز نشود.
در ابتدا آنها نمیدانستند در حال نگاهکردن به چه چیز هستند، اما امیدوار بودند با نگاهکردن به تکهای تاریک از فضا شاید بتوانند طول موج نوری گذشتههای کیهان را که تاکنون مشاهده نشده بود، رصد کنند. در آن زمان انجام چنین کاری ریسکی بزرگ به شمار میرفت، زیرا ناسا به اندازهای توان مالی نداشت تا اشتباه دیگری، مشابه ارسال هابل به فضا با ْآینهای معیوب را تاب بیاورد، اشتباهی که منجر به کدر شدن تصاویر هابل به مدت سه سال شد و برای مدتها ناسا و تیم هابل را در معرض انتقاد و تمسخر شدید قرار داد.
اما ویلیامز بدون توجه به افرادی که با طرح او مخالفت میکردند، تصمیم گرفت این “تصویر از هیچچیز” را ثبت کند. به این شکل برای اولینبار هابل روی تکهای تاریک از آسمان شمالی متمرکز شد و پس از چند روز تصویری از کل تاریخ کیهان ثبت شد و در کنار آن تکنیکی کاملا جدید برای مطالعات اخترشناسی معرفی شد. علاوه بر این، ثبت این عکس توانست شیوه اشتراکگذاری دادهها در میان دانشمندان را برای همیشه متحول سازد. این تکنیک تصویربرداری به محققان اجازه داد تا تاریخ شکلگیری ستارهها را در طول تکامل جهان مطالعه کنند و در عین حال ثابت کرد کهکشانها در مراحل اولیه تکامل خود کوچکتر بوده و شکلی غیرمتعارف دارند.
اما یکی از مهمترین تحولاتی که این تصویر و پروژه میدان عمیق(Deep Field) ایجاد کرد، تحول در فرهنگ اخترشناسی بود. به گفته ویلیامز، تا پیش از این رسم بر این بود که اخترشناسان تمامی یافتههای خود را پیش از آنکه به صورت کامل تجزیه و تحلیل نمیکردند، با دیگران به اشتراک نمیگذاشتند. اما ویلیامز و همکارانش یافتههای جدید خود را بلافاصله در جامعه علمی آن زمان منتشر کردند و همین اقدام زمینه تغییر رویکرد دانشمندان نسبت به انتشار و به اشتراکگذاری دادههای علمی را فراهم آورد.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencealert.com
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=56712