بیگ بنگ: دانشمندان موفق به ردیابی تودهای اکسیژن در کهکشانی در فاصله ۱۳.۱ میلیارد سال نوری از زمین شدهاند، این فاصله یعنی دورانی که تنها ۷۰۰ میلیون سال از بیگ بنگ گذشته است.

براساس گزارش ساینس به نقل از همشهری، این کشف آشکارترین نشانه دور افتاده از اکسیژن در جهان هستی است که تاکنون کشف شده است و میتواند به درک بهتر وضعیتی در جهان اولیه که به بازیونیده شدن کیهانی شهرت دارد کمک کند. زمانی که جهان هنوز جوان بود، یعنی ۴۰۰ هزار سال از تولد آن می گذشت، گاز در حالت خنثی وجود داشت، تا زمانی که اولین ستاره غول پیکر متولد شد و تشعشعات آن آغاز به یونیده کردن گاز هیدروژن کرد. این فراینده در حدود یک میلیارد سال پیش آغاز شده، اما دانشمندان هنوز نمیدانند چه رویدادی آغازگر آن شده است. در صورتی که بتوان ساختار شیمیایی این کهکشانهای دورافتاده را بررسی کرد و دریافت که از چه عناصر سنگینی تشکیل شدهاند، میتوان به نشانههایی دست پیدا کرد که برای حل معمای شکلگیری جهان هستی به آنها نیاز است.

به گفته آکیو اینوئه محقق دانشگاه اوساکا سانجیو در ژاپن، جستجوی عناصر سنگین در جهان اولیه رویکردی کلیدی برای مطالعه فرایند شکلگیری ستارهها در آن دوران است و در عین حال مطالعه روی عناصر سنگین میتواند چگونگی شکلگیری کهکشانها و دلیل آغاز فرایند بازیونیده شدن را توضیح دهد. دانشمندان این کشف را با استفاده از تلسکوپ بزرگ آلما در شیلی انجام دادهاند. کهکشان مورد نظر SXDF-NB1006-2 نام دارد که در سال ۲۰۱۲ کشف شدهاست و در آن زمان دورافتادهترین کهکشانی بود که در جهان هستی کشف شدهبود. امروز دور افتادهترین کهکشان در کیهان GN-z11 نام دارد.

پیش از رصد توده اکسیژن در این کهکشان، دانشمندان شبیهسازیهایی را برای تخمین دقت تلسکوپ آلما در ردیابی عناصر انجام داده بودند. رصد مستقیم با این تلسکوپ نتایج گذشته را تایید کرد و شواهدی قابل قبول را از وجود اکسیژن در جهان اولیه در اختیار دانشمندان قرار داد. با این همه مقدار این اکسیژن بسیار ناچیز و ۱۰ برابر کمتر از مقدار اکسیژن موجود در خورشید است. دانشمندان میگویند کمبود غبار در کهکشان SXDF-NB1006-2 به آن معنی است که بیشتر این گازها در کهکشان یونیده شدهاند. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریه ی Science منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencedaily.com
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=51403