نقشه ای جدید از سن ستارگان ِ کهکشان راه شیری

بیگ بنگ: ستاره شناسان طی مشاهداتی جدید سن ۷۰ هزار ستاره در سرتاسر کهکشان راه شیری را محاسبه کردند و نتایج بدست آمده را در قالب یک نقشه کیهانی منتشر ساختند. این نقشه می‌تواند آنچه دانشمندان درباره رشد کهکشان راه شیری شک داشتند را به اثبات برساند: کهکشان راه‌شیری رشد خود را از مرکز شروع کرده و به سمت خارج بسط یافته‌ است. این الگو را می‌توان با مشاهده فراوانی ستاره‌های کهنسال در نزدیکی صفحه کهکشانی مشاهده کرد.

milkywayبراساس گزارش BBC، این نقشه از سن ستارگان که بزرگترین نقشه در نوع خود در جهان به شمار می‌رود، در ۲۲۷ امین نشست انجمن نجوم آمریکا در فلوریدا رونمایی شد. به گفته محققان در این نقشه چگونگی شکل‌گیری کهکشان با جزئیاتی دقیق ثبت شده‌ است. در این نقشه، مرکزی که خطوطی از آن بیرون می‌آیند، نشانگر محل زمین است. سمت راست آن ستاره‌های قدیمی‌تر (سرخ) و سمت چپ آن ستاره‌های جوان‌تر (آبی) قرار دارند. برای محاسبه سن ستارگان محققان موسسه ماکس پلانک از داده‌های دو تلسکوپ مختلف استفاده کردند.

در پروژه اول، پروژه Apogee از تلسکوپ رصد‌خانه دیجیتال Sloan استفاده شد و با استفاده از آن هزاران ستاره، در هر رصد ۳۰۰ ستاره، با استفاده از طیفی گسترده از طول موج‌ها نمونه‌برداری شدند. این طیف‌سنجی به اخترشناسان کمک کرد تا ترکیب شیمیایی ستاره‌ها را بررسی کنند، اما نمی‌توانست امکان تخمین سن آنها را به صورت مستقیم فراهم آورد.

_87576853_milky_wayاز این رو اخترشناسان به اطلاعات تعدادی از ستاره‌ها رو آوردند که تلسکوپ فضایی کپلر برای مدتی طولانی آنها را تحت نظر گرفته‌بود، از این رو امکان محاسبه جرم آنها وجود داشت. به گفته اخترشناسان اگر جرم ستاره‌ها مشخص باشند،‌ می‌توان سن آنها را نیز تخمین زد. همین اطلاعات به اخترشناسان کمک کرد تا مدلی برای ایجاد ارتباط میان جرم و سن ستاره‌ها با طیف رنگی آنها ایجاد کنند.

در نهایت با استفاده از این مدل توانستند سن مابقی ستاره‌ها را که تنها به اطلاعات طیف‌سنجی آنها دسترسی داشتند نیز محاسبه کنند. به گفته اخترشناسان این تکنیک، شیوه‌ای متحول‌کننده است زیرا تا پیش از این محاسبه سن ستاره‌ها به ویژه براساس طیف‌سنجی آنها کار بسیار دشواری بود. این اولین‌باری است که امکان محاسبه سن تعداد زیادی از ستارگان فراهم آمده‌است. تمامی ستاره‌های درون نقشه غول‌های سرخ هستند زیرا این ستاره‌ها بسیار درخشانند و امکان مشاهده آنها در دوردست‌ترین فواصل نیز وجود دارد.

سایت علمی بیگ بنگ / منبع: BBC

لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=42703

(۱۰ نفر , میانگین : ۴,۹۰ از ۵)
اشتراک گذاری

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.