بیگ بنگ: اگر سه میلیارد سال قبل مریخ نورد کنجکاوی به سیاره ی سرخ رفته بود باید برای رسیدن به ساحل طول یک دریاچه را شنا میکرد! یافتههای جدید این کاوشگر نشان میدهد در دهانه ی گیل، جایی که مریخنورد کنجکاوی در آن به کاوش می پردازد، روزگاری دریاچه ای باستانی وجود داشته که صدها یا هزاران سال پرآب بوده است.

به گزارش بیگ بنگ، براساس اطلاعات فرستاده شده توسط کنجکاوی محققان ناسا معتقدند دریافت آب به متراکم شدن رسوبات در حفره گیل کمک کرده، دهانه ای که این کاوشگر سه سال پیش در آن فرود آمد و در آن مشغول تحقیق و تجسس است. به گفته آشوین واساوادا یکی از محققان ناسا، یافتههای کنجکاوی مجموعهای از جریانهای آب روان و دریاچهها را نشان می دهد که در حدود ۳.۸ تا ۳.۳ میلیارد سال پیش در مریخ وجود داشتهاند و رسوبات را به آرامی به دامنه ی کوه شارپ انتقال داده اند.

این رسوبات احتمالا جاهایی بودند که آب های روان، گل و لای آبرفتی را از بالای تپه به پایین می آوردند و با رسیدن به دریاچه و کُند شدن سرعتشان، آنها را بر سطح می نشاندند. بلندی این تهنشست ها میان ۱ تا ۴ متر است و نشان می دهد که این دریاچه دستکم در جاهایی با عمق مناسب می توانست ۱۰۰ تا ۱۰ هزار سال دوام آورده باشد. ویژگی دیگری که پژوهشگران یافتهاند، لایه های تهنشستی بسیار نازک و نرمی است که تنها در آب های آرام شکل می گیرد.

به گفته ی محققان، وجود آب در مریخ به آن معنی است که این سیاره در گذشته از اتمسفر متراکمتر و آب و هوایی گرمتر برخوردار بود و دست کم بخشی از این آب به واسطه بارش باران و برف در ارتفاعات حفره گیل در مریخ جمع شدهاند. دانشمندان میگویند هنوز بخش بزرگی از تاریخ مریخ برای تجسس و اکتشاف دست نخورده باقی مانده است. اطلاعات این رسوبات میتواند تاریخچه ی دهانه ی گیل را آشکار سازد و سنگهای موجود در این دریاچه و ساختار شیمیایی آنها میتوانند اطلاعات مهمی را درباره محیط مریخ در آن دوران فراهم آورند و به این پرسش پاسخ دهند که آیا در زمان شکل گیری دریاچه، حیات وجود داشته یا خیر؟ جزئیات بیشتر این پژوهش در sciencemag منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع: sci-news , NASA
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=37111
درود . عالی