بیگ بنگ: خفاشها با گسیل داشتن موجهای فراصوتی و سپس آشکارسازی بازتابهای آنها، مکان طعمهی خود را پیدا میکنند. بسامد این موجها از بسامد موجهایی که انسان میتواند بشنود، بیشتر است. برای مثال، یک خفاش نعل اسبی موجهای فراصوتی با بسامد ۸۳ کیلوهرتز گسیل میکند که از بسامد حد شنوایی انسان که ۲۰ هرتز است، بیشتر است.
صوت پس از گسیلشدن از سوراخهای بینی خفاش، ممکن است به پروانهای برخورد کند و در اثر بازتابش (پژواک) به سمت گوشهای خفاش برگردد. حرکت خفاش و پروانه نسبت به هوا سبب میشود بسامد صوت شنیده شده، توسط خفاش در حدود چند کیلوهرتز با بسامد صوت گسیل شده متفاوت باشد. خفاش این اختلاف بسامد را به طور خودکار به تندی نسبی میان خود و پروانه تبدیل کرده و در نتیجه با صفر کردن این تندی نسبی میتواند به پروانه برسد.
برخی پروانهها با پروازکردن در مسیری غیر از راستای شنیدن موجهای فراصوتی، خود را از گرفتارشدن نجات میدهند. این انتخاب مسیر پرواز سبب میشود اختلاف بسامد میان بسامد صوت گسیلشده و بسامد صوت شنیده شده توسط خفاش کاهش یابد و در نتیجه ممکن است خفاش پژواک را تشخیص ندهد. برخی پروانهها برای فرار از گرفتار شدن با تیکتیک کردن، موجهای فراصوتی تولید میکنند و در نتیجه دستگاه آشکارسازی خفاش را به هم میریخته و خفاش را دچار اشتباه میکنند. شگفتآور این است که خفاشها و پروانهها بدون آنکه فیزیک خوانده باشند، این کارها را انجام میدهند.
نویسنده: اسماعیل جوکار/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: فیزیک پایه ۳ (هالیدی – رزنیک – واکر)
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=27163