بیگ بنگ: فیزیکدانان دانشگاه لافبورو در بریتانیا، با استفاده از فناوری پیشرفته نانو، کوچکترین ویولن جهان را ساختند. این ویولن فقط ۳۵ میکرون طول و ۱۳ میکرون عرض دارد، بهقدری کوچک که درون یک تار موی انسان جا میگیرد.
به گزارش بیگ بنگ، این ساز از جنس پلاتین ساخته شده و هدف از طراحی آن، نمایش دقت بالای سیستم نانولیتوگرافی جدید این دانشگاه است؛ سیستمی که امکان ساخت و بررسی ساختارهای فوقریز را فراهم میکند. “کِلی موریسون” رئیس دپارتمان فیزیک دانشگاه لافبورو، گفت این سیستم به دانشمندان اجازه میدهد “آزمایشهایی طراحی کنند که با نور، مغناطیس یا الکتریسیته بر مواد اثر بگذارند و واکنش آنها را مشاهده کنند.
به گفتهی دانشمندان، این فناوری میتواند باعث شتاب در پیشرفتهایی در زمینههایی مانند رایانش و انرژی شود، زیرا امکان ساخت و بررسی مواد در کوچکترین مقیاس ممکن را فراهم میکند.
آنچه باید بدانید
این ویولن مینیاتوری با استفاده از دستگاهی به نام نانوفریزر(NanoFrazor) ساخته شده که از روش لیتوگرافی با کاوشگر حرارتی اسکنکننده بهره میبرد. در این روش، یک نوک داغ و سوزنیشکل برای شکلدادن به مواد با دقت در مقیاس نانومتری به کار میرود. طبق بیانیهی مطبوعاتی دانشگاه، این فرآیند با پوشاندن یک چیپ با دو لایه مادهای ژلمانند آغاز شد. سپس الگو روی آن حکاکی شد، شسته شد و با پلاتین پوشانده و در نهایت دوباره پاکسازی شد تا شکل نهایی ظاهر شود.
پس از تعیین توالی ساخت، تولید هر ویولن حدود سه ساعت طول کشید، اما توسعهی آن ماهها زمان برد. این ویولن که تنها تصویری در مقیاس میکروسکوپی است، قادر به تولید صدا نیست. دانشگاه اعلام کرد که این ویولن هنوز بهطور رسمی به عنوان کوچکترین ویولن جهان ثبت نشده، هرچند از عرض یک موی انسان (که معمولاً بین ۱۷ تا ۱۸۰ میکرون است) کوچکتر است.
پروژههای تحقیقاتی مرتبط با سیستم نانولیتوگرافی میتوانند در ساخت حافظههای نسل بعدی با ابعاد کوچکتر، سرعت بیشتر و پایداری بالاتر نقشآفرین باشند. در تمام این زمینهها، سیستم نانولیتوگرافی با فراهم کردن امکان تولید دقیق ساختارهای آزمایشی، نقش اساسی ایفا کند. هرچند این ویولن قابل نواختن نیست و فقط با میکروسکوپ قابل دیدن است، اما بهعنوان نمادی شگفتانگیز از پیشرفتهای خارقالعاده در حوزه نانوتکنولوژی مطرح شده است. تیم پژوهشی گفته است دانشی که در فرآیند ساخت این ویولن بهدست آمده، برای این پیشرفتها حیاتی بوده است.
مردم چه میگویند؟
کِلی موریسون، رئیس دپارتمان فیزیک دانشگاه لافبورو، در بیانیهای مطبوعاتی گفت: «گرچه ساخت کوچکترین ویولن جهان ممکن است مثل یک سرگرمی به نظر برسد، اما چیزهای زیادی که در این فرآیند یاد گرفتیم، در واقع پایهای برای تحقیقاتی است که اکنون در حال انجام آن هستیم.» او افزود: «من واقعاً از میزان کنترل و امکاناتی که با این سیستم داریم هیجانزدهام. بیصبرانه منتظرم ببینم خودم و دیگران با این سیستم چه کارهایی میتوانند انجام دهند.»
گام بعدی چیست؟
پژوهشگران قصد دارند از تجربه و پروتکلهایی که در این پروژه توسعه دادند در کارهای جاری خود در زمینهی ذخیرهسازی داده و مطالعهی مواد کوانتومی استفاده کنند تا تحقیقات در زمینه فناوریهای کامپیوتری پیشرفته پیش رود. در واقع پروژههای بعدی این گروه پیچیدهتر خواهند بود و تمرکز آنها بر افزایش سرعت، کاهش اندازه و بهبود بازدهی تراشههای کامپیوتری است.
سایت علمی بیگ بنگ / منابع: phys.org , newsweek.com
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=109015