ایجاد سردترین نقطه جهان در ایستگاه فضایی

بیگ بنگ: ناسا در تلاش برای خلق سردترین دمای جهان، قصد دارد ابزاری را به ایستکاه فضایی بین‌المللی ارسال کند که می‌تواند نقطه ای ۱۰ میلیارد برابر سردتر از دمای خلاء در فضا را ایجاد کند.

به گزارش بیگ بنگ به نقل از همشهری، این دستگاه لابراتوار اتم سرد نام دارد، محموله‌ای به اندازه یک یخدان که به همراه راکت سیگنوس به ایستگاه فضایی منتقل خواهد شد و به دانشمندان کمک خواهد کرد تا ویژگی‌های غریب کوانتومی اتم‌های فوق سرد را مشاهده کنند. در این دستگاه از ترکیبی از لیزرها و آهن‌رباهای قدرتمند برای سرد کردن و کند کردن ابری از اتم‌ها به اندازه ذره‌ای بالاتر از دمای صفر مطلق استفاده خواهد شد. صفر مطلق که به صفر کلوین نیز مشهور است دمایی برابر منفی ۲۷۳.۱۵ درجه سانتیگراد است.

صفر مطلق سرد‌ترین دما در جهان هستی است که دسترسی به آن نیز غیرممکن است زیرا در این دما اتم از حرکت باز می‌ایستد. اما سیستم لابراتوار اتم سرد یا CAL می‌تواند ابرهایی از اتم‌ها را به اندازه یک دهم از یک میلیارد درجه بالای صفر مطلق سرد کند، دمایی که باعث حرکت کردن اتم‌ها با سرعتی به شدت پایین می‌شود و دراین شرایط پدیده‌های کوانتومی خود را نمایان می‌کنند. این ابرهای سرد چگالش بوز-اینشتین نامیده می‌شوند و می‌توان آنها را در زمین نیز ایجاد کرد،‌ به شرطی که خبری از جاذبه نباشد. جاذبه اتم‌ها را به سرعت به پایین می‌کشاند از این رو تنها در کسری از ثانیه امکان مشاهده آنها وجود خواهد داشت.

در محیط بدون جاذبه ایستگاه فضایی بین‌المللی، این مشکل بزرگ وجود ندارد و دانشمندان از روی زمین می‌توانند این سیستم را کنترل کرده و اتم‌های سرد شده را برای ۱۰ ثانیه مشاهده کنند. این طولانی‌ترین مدتی است که امکان مشاهده چگالش بوز-اینشتین به وجود آمده‌است. این قابلیت چندین فایده علمی دارد. چگالش بوز-اینشتین پدیده‌ای است که به عنوان ابرسیال نیز شناخته می‌شود،‌یعنی سیالی که میزان چسبندگی در آن صفر است و دانشمندان با مشاهده آن درک دقیق‌تری از این پدیده به دست خواهند آورد. این سیستم و مطالعه روی ابرهای فوق‌سرد اتمی که ایجاد خواهد کرد همچنین می‌تواند به پیشبرد فناوری ابررسانایی نیز کمک کند و در ردیابی و درک بهتر انرژی تاریک نیز تاثیرگذار باشد.

سایت علمی بیگ بنگ / منبع: sciencealert.com

لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=76037

(۱۲ نفر , میانگین : ۴,۳۳ از ۵)
اشتراک گذاری

۲ دیدگاه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.