دانشمندان و مخترعانی که سال گذشته با دنیای علم وداع کردند

635001621139740301

ادیسون زمان، نخستین زن فضانورد، نخستین انسانی که پا بر ماه گذاشت و خالق موجودات تراریخته از جمله دانشمندانی بودند که سال گذشته درگذشتند.

نخستین انسانی که قدم به ماه گذاشت

«نیل آرمسترانگ» فضانورد آمریکایی، نخستین انسانی که بر روی ماه قدم گذاشت، درسال جاری درسن ۸۲ سالگی در گذشت. آرمسترانگ فرمانده ماموریت آپولو ۱۱ بود و وقتی در ۲۰ جولای ۱۹۶۹ بر روی ماه قدم گذاشت توجه جهان را به خود معطوف کرد.

وی آن ماموریت را گام کوچکی برای یک انسان و جهش بزرگی برای بشریت عنوان کرده بود.

نخستین زن فضانورد

«سالی راید» نیز که در سن ۶۱ سالگی در سال گذشته در گذشت، نخستین زن فضانورد بود که در سال ۱۹۸۳ در سن ۳۲ سالگی به عنوان یکی از خدمه‌های ایستگاه‌های فضایی بین الملل خدمت کرده بود.

جراح نخستین پیوند عضو

دکتر «جوزف موری» برنده جایزه نوبل پزشکی در سال ۱۹۹۰ برای فعالیت‌های تحقیقاتی در پیوند عضو نیز، در سال جاری در سن ۹۳ سالگی بدرود حیات گفت. موری موفق شده بود نخستین پیوند عضو را در سال ۱۹۵۴ انجام دهد که در آن عمل یک کلیه سالم از «رونالد هریک» به یکی از دوقلوهای همسان او به نام ریچارد پیوند زده شد.

درگذشت ادیسون عصر

«استنفورد اوشینسکی» مخترع باتری هیبریدی نیکل- فلز و چندین وسیله دیگر نیز در سن ۸۹ سالگی با دنیای علم و فناوری وداع گفت. اوشینسکی که عمدتا خود آموخته بود در ساخت دستگاه‌هایی مانند پانل‌های خورشیدی، نمایشگرهای صفحه تخت و سی‌دی‌های دارای قابلیت بازنویسی نقش داشته است. فناوری باتری نیکل- فلزی او برای خودروهای هیبریدی وسایل الکترونیکی قابل حمل و نقل و بسیاری وسایل دیگر استفاده می‌شود. مجله اکونومیست در مقاله‌ای، اوشینسکی را ادیسون عصر ما خوانده است.

خالق حیوانات تراریخته

«کیث کمپل» زیست شناس سلولی انگلیسی که به خلق حیوانات تراریخته و شبیه سازی شده کمک کرده بود در سن ۵۸ سالگی بدرود حیات گفت.

مخترع کنترل از راه دور

«یوجین پولی» مبتکر آمریکایی کنترل از راه دور تلویزیون نیز در سال گذشته درسن ۹۶ سالگی درگذشت. پولی کنترل از راه دور فلش- متریک را در سال ۱۹۵۵ ساخت. وسیله‌ای که به بینندگان تلویزیون امکان می‌داد تا صدا و تغییر کانال‌های تلویزیون زنیت را از دور و با استفاده از یک دستگاه شبیه سلاح پرتویی کنترل کنند.

کسی که بنیاد کارت‌های هوشمند را بنا نهاد

«رونالد مورنو» مصری الاصل فرانسوی، مبتکر فناوری کارت‌های هوشمندی بود که در کارت تلفن، کارت‌های بانکی و سیم کارت‌های تلفن همراه در سراسر جهان کاربرد دارد در سن ۶۶ سالگی در گذشت.

وی در سال ۱۹۴۵ در قاهره متولد شد. وی در سن ۲۹ سالگی این مفهوم را برای کوچک سازی صفحه مدارهای الکترونیکی که می‌تواند محافظ داده‌های الکترونیکی باشد، ثبت کرد. این ابتکار بیش از ۱۳۰ میلیون دلار برای او ثروت خلق کرد.

اختراع او بنیاد کارت‌های هوشمند را بنا نهاد. کارت‌های هوشمندی که با تراشه کامپیوتری کوچکی تجهیز می‌شوند و اکنون در سراسر جهان در دسترس هستند. این فناوری همچنین سیم کارت‌ها را به تلفن‌های همراه آورد.

مخترع کامپیوترهای شخصی

«جک ترامیل» که کامپیوترهای شخصی کم هزینه کومودور را در دهه ۱۹۷۰ و اوایل دهه ۸۰ به میلیون‌ها نفر عرضه کرد در سن ۸۳ سالگی بدرود حیات گفت. کامپیوترهای کومودور نخستین کامپیوترهای شخصی ارزان قیمت بودند که بسیار مورد توجه و استقبال مردم قرار گرفتند.

شیمیدانی که به همجوشی سرد دست یافته بود

«مارتین فلیشمان» شیمی دانی که با «استنلی پونز» ادعا کردند به همجوشی سرد دست یافته‌اند در سن ۸۵ سالگی در گذشت. این شیمی‌دان که دارای اصلیت چک بود در سال ۱۹۸۳ به انگلیس نقل مکان کرده بود با پونز آمریکایی در دانشگاه یوتا بر روی این تجربیات بحث انگیز همکاری می‌کرد.

تلاش‌های نافرجام بسیاری از دانشمندان در سراسر جهان برای تکرار این آزمایش موجب شده بود تا بسیاری آن را تقلبی و دروغین بدانند.

لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=1556

(۶ نفر , میانگین : ۴,۰۰ از ۵)
اشتراک گذاری

یک دیدگاه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.