زمین با سرعتی زیاد یخهای خود را از دست میدهد
بیگ بنگ: گروهی از دانشمندان با استفاده از دادههای ماهوارهای، متوجه شدند سرعت ناپدیدشدن یخها در کره زمین در حال افزایش است. یافتههای آنها نشان میدهند 28 تریلیون تن یخ از سال 1994 تا 2017 میلادی از دست رفته است؛ چیزی برابر با ورقهای یخی به ضخامت 100 متر بر روی کشور انگلستان.
به گزارش بیگ بنگ، تیمی از محققان به سرپرستی دانشگاه لیدز انگلستان دادههای ماهواره سنجش از دور اروپا، انویست و کرایوست و همچنین مأموریتهای سنتینل 1 و سنتینل 2 را مورد استفاده قرار دادند و متوجه شدند زمین مقدار قابل توجهی از یخهای خود را در سه دهه گذشته از دست داده است که مقدار آن از 0.8 تریلیون تن در دهه 1990 به 1.3 تریلیون تن در سال 2017 رسیده است.
برای اینکه این مقدار را مجسم کنیم، یک تریلیون تن یخ را میتوان معادل مکعبی با ابعاد 10×10×10 کیلومتر در نظر گرفت که ارتفاع آن از قله اورست بیشتر خواهد بود. به گفته محققان در طول این 23 سال، در مجموع سرعت کاهش یخهای قطبی 65 درصد افزایش یافته است. علت عمده این موضوع، آب شدن صفحات یخی در قطب جنوب و گرینلند بوده است.
آب شدن یخهای صفحات یخی و یخچالها باعث بالاآمدن سطح آب دریا و افزایش خطر سیل در مناطق ساحلی در قرن حاضر خواهد شد. “توماس اسلاتر” سرپرست تحقیقات و عضوی از مرکز مدلسازی و مشاهدات قطبی لیدز، در این باره گفت: «صفحههای یخی در حال حاضر بدترین حالت ممکنی است که هیئت بین دولتی تغییر اقلیم نامبرده است. افزایش سطح آب در قرن حاضر در این مقیاس اثرات مخربی بر روی خطهای ساحلی خواهد داشت.»
این پژوهش اولین موردی است که تمام یخهای رو به نابودی سیارۀ زمین را با استفاده از ماهواره مورد بررسی قرار داده است. در این پژوهش 215000 یخچال در کره زمین، صفحات یخی در گرینلند و قطب، تکههای یخ شناور در قطب و دریا مورد بررسی قرار گرفتند.
دکتر “اسلاتر” اضافه کرد: «در خلال سه دهۀ گذشته تلاش عظیمی در سطح جهانی برای درک اجزای یخهای کره زمین صورت گرفته است. ماهوارهها امکان مشاهدهٔ مستمر مناطق وسیع و غیرقابل سکونتی که یخ در آنها وجود دارد، را فراهم میکنند.»
افزایش آب شدن یخها باعث گرم شدن جو و اقیانوسها از سال 1980 تا به امروز به اندازۀ 0.26 و 0.12 درجه سانتیگراد شده است. در خلال این پژوهش، 7.6 تریلیون تن از یخهای قطب شمال و 6.5 تریلیون تن از یخهای قطب جنوب از دست رفته و بر روی آبهای اقیانوسی شناور شدهاند.
“ایزابل لاورنس” عضو دیگر این گروه پژوهشی اظهار داشت: «از دست رفتن یخهای قطبی به طور مستقیم بر روی افزایش سطح دریا اثر ندارد، اما اثر غیرمستقیمی بر روی آن میگذارد. یکی از نقشهای کلیدی یخهای قطب شمال، انعکاس تشعشات به فضا است که به خنک شدن قطب نیز کمک میکند.»
«با کوچک شدن یخهای دریا، انرژی خورشیدی بیشتری توسط اقیانوسها و جو جذب شده و باعث میشود سرعت گرم شدن قطب شمال از هر جایی در زمین بیشتر باشد.» نیمی از تمامی یخهای از دست رفته بر روی زمین بودهاند، از جمله 6.1 تریلیون تن از یخچالهای کوهستانی، 3.8 تریلیون تن از صفحه یخی گرینلند و 2.5 تریلیون تن از صفحه یخی قطب جنوب. این موضوع باعث افزایش 35 میلیمتری سطح دریاها شده است.
برآورد میشود هر سانتیمتر افزایش سطح آب دریا، باعث آواره شدن یک میلیون نفر در مناطق نزدیک به دریا شود. یخچالها با اینکه 1 درصد از کل حجم یخ کره زمین را در بر میگیرند، اما یک چهارم یخهای از دست رفته از این مناطق بوده و تمام یخچالهای کره زمین از این موضوع مستثنی نیستند. “اینس اوتوساکا” محقق و عضوی از این مرکز تحقیقاتی، در این باره گفت: «عقبنشینی یخچالهای سراسر دنیا مسئلهای مهم در مقیاس محلی و جهانی است.
“مارک درینکواتر” از آژانس فضایی اروپا در این باره گفت: «ضربات زیادی به منابع یخ جهانی توسط گرمایش زمین وارد شده است. استمرار در بررسی دادههای ماهواره کلید پیشبینی کاهش یخهای کره زمین، تهدیدهای احتمالی افزایش سطح آب دریا، آب شدن یخچالهای کوهستانی و همچنین بررسی دیگر نکات مربوط به تغییرات اقلیمی در سالهای آتی است. مأموریتهای گسترده کوپرنیک، کریستال، CIMR و رز-ال به این منظور طراحی شدهاند تا خلأهای موجود در تواناییهای کنونی سنتینل برای رصد تغییرات پوشش یخی در کره زمین را پر کنند. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ مقالهای در مجله Cryosphere منتشر شده است.
ترجمه: رضا کاظمی/ سایت علمی بیگ بنگ
منبع: scitechdaily.com