بیگ بنگ: ماشینهایی که عملکردی شبیه به مغز دارند و با قابلیتهایی شبیه به انسان میتوانند مسائل را حل کنند، یکی از آرزوهای بزرگ انسان به شمار میروند اما اکنون با دستاورد جدید محققان، احتمال دستیابی انسان به این امر بیشتر شده است. دانشمندان فرانسوی ابزارمیکروسکوپیکی را ابداع کردهاند که از اتصالات میان نورونهای مغزی تقلید میکند.
به گزارش بیگ بنگ به نقل از سرویس فناوری آنا، تحولات و پیشرفتها در زمینه هوش مصنوعی کمک بزرگی به توسعه تکنولوژیهایی کرده است که نحوه عملکرد مغز انسان را تقلید میکنند. در دنیای فناوری اطلاعات، چنین سیستمهای هوش مصنوعی را شبکه عصبی مینامند. این امر شامل الگوریتمهایی میشود که قابل آموزش، در میان چیزهای دیگر، هستند تا نحوه تشخیص گفتار و تصاویر توسط مغز را تقلید کند. با این حال اجرای یک شبکه عصبی مصنوعی کار و انرژی زیادی میطلبد.
حالا، دانشمندان مرکز تحقیقات علمی در تالس از دانشگاه بوردو و اوری موفق شدند یک سیناپس مصنوعی به نام ممریستور(memristor) را به طور مستقیم روی یک تراشه بسازند. این امر راه را برای سیستمهای هوشمندی که به زمان و انرژی کمتری برای یادگیری نیاز دارند، هموار میکند و قادر به یادگیری مستقل است. در مغز انسان، سیناپس رابط میان نورونها است. هرچه سیناپس بیشتر تحریک شود، روند یادگیری پیشرفت بیشتری دارد.
ممریستور نحوه عملکرد مشابهی دارد. این وسیله از یک لایه نازک فروالکتریکی( که میتواند خود بخود قطبی شود) ساخته شده که بین دو الکترود قرار میگیرد. مقاومت آنها را میتوان با استفاده از پالسهای ولتاژی تنظیم کرد، درست مانند نورونهای بیولوژیکی. هنگامی که مقاومت زیاد باشد، اتصال سیناپسی قوی خواهد شد و هنگامی که مقاومت کم باشد، اتصال سیناپسی ضعیف خواهد شد. ظرفیت ممریستور برای یادگیری مبتنی بر این مقاومت تنظیم پذیر است.
در طی چند سال اخیر، سیستمهای هوشمند به طور قابل توجهی پیشرفت کردهاند. در حال حاضر شبکههای عصبی ساخته شده با الگوریتم یادگیری قادر به اجرای وظایفی هستند که تا پیش از این سیستمهای مصنوعی توانایی انجامش را نداشتند. برای مثال، سیستمهای هوشمند حالا میتوانند آهنگسازی کنند، برنامههای کامیپوتری بازی کنند و رقیبهای انسانی را از رده خارج کنند یا حتی مالیاتمان را حساب کنند. برخی از آنها حتی قادر به تشخیص رفتارهای خودکشیگرایانه هستند؛ بعضی دیگر توانایی تمایز دادن بین اعمال قانونی و غیرقانونی را دارد.
تمامی اینها به لطف توانایی یادگیری هوش مصنوعی ممکن شده است؛ تنها محدودیت آن میزان زمان و تلاش لازم برای فراهم کردن اطلاعات مصرفی است که به عنوان ریشه آن عمل میکند. به کمک ممریستور، فرآیند یادگیری تا حدود زیادی پیشرفت خواهد کرد. تحقیقات بر ممریستور، به ویژه در بررسی راههایی برای بهینه سازی عملکردهای آن، هنوز ادامه دارد. برای شروع، محققان موفق به ساخت یک نمونه فیزیکی از آن شدند که در پیش بینی عملکردهای این وسیله مفید واقع خواهد شد. به زودی درمییابیم که توانایی یادگیری هوش مصنوعی به پای توانایی مغز انسانها میرسد یا حتی بهتر از آن عمل خواهد کرد. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریۀ Nature Communications منتشر شده است.
سایت علمی بیگ بنگ / منبع: futurism.com
لینک کوتاه نوشته : https://bigbangpage.com/?p=65326
در مغز انسان، سیناپس ها به عنوان پایانه های ارتباطی بین نورون ها عمل میکنند. هر چه بیشتر از این سیناپس ها استفاده شوند (مورد تحریک بیشتری قرار بگیرند)، ارتباطات قوی تر شده و سرعت انتقال اطلاعات بیشتر و نتیجتا یادگیری سریعتر.
مغز صرفا زمینه ساز ادراک است،اینکه ماشینهایی ساخته بشود تا عملکردی همچون عملکرد مغز داشته باشند،همچون مغز و بخصوص نورونها که عملکردی دستور زبانی دارند چیزی را حل نمیکند،
چرا که مقصود از آگاهی،درک اطلاعات است نه اشتراک گذاری اطلاعاتی که از طریق محرک به نورون با مکانیسم عمل بواسطه پیام رسانهای شیمیایی عصبی در پایانه ارتباطی(سیناپس) به هدف منتقل میشود.
به عبارت دیگه توانایی فهم غیر از دستور زبان است،علاوه بر اینکه فروکاستن مغز به یکسری فعالیتهای دستوری و رباتی موجب میشود که علاوه بر حیث معناشناختی،حیث اراده و قصد مندی نیز نادیده گرفته شود.یک ربات هیچگاه نمیتواند علاوه بر برنامه هایی که دارد،قصد یادگیری برنامه دیگر را داشته باشد.
خودآگاهی مخصوص پدیده زنده بودن است و یک ربات هیچ وقت زنده نخواهد شد
خبر فوق العاده جالبی بود
ولی یک سوال بنیادی در این مبحث اینکه ایا روزی هوش های مصنوعی واقعا مثل انسان دارای احساسات و افکار مثبت و منفی یا ازهمه مهم تر اینکه ربات ها یا هوش مصنوعی میتواند دارای خوداگاهی باشند???????
یواش یواش باورهای سنتی فلسفی داره زیر سوال میره
البته به قول جان سرل معروف شایدم هیچگاه ربات ها مانند انسان نخواهند شد.
فعلا سوال بی پاسخ و شاید دراینده بفهمیم
با سلام.
اول باید دید که اصلا خودآگاهی یعنی چه که این همه انسان به داشتن آن می نازد و ادعا دارد که فقط و فقط مختص اوست این حالت.
از شواهد و قرائن چنین بر می آید که رباتهای هوشمند یادگیرنده مبتنی بر هوش مصنوعی در حالت پیشی گرفتن از انسان در تمامی زمینه ها هستند، حتی خودآگاهی.
پیشنهاد می کنم که سریال زیبای WestWorld که به تازگی نمایش فصل اولش تموم شده رو نگاه کنید.
درود بر اقای اسد شیر عزیز و گرامی.
البته نمیشه مطمئن جواب قطعی داد که ربات ها میتونن مثل انسان دارای اندیشه و احساسات و نگرش فلسفی و مرگ اندیشی و پی بردن به ذات هستی و غیره باشند.
وقتی یک انسان اپلود کنیم روی کامپبوتر از کجا معلوم اون انسان پیشین باشه??????
بر فرض من بهنام طیبی اپلود کردن روی ربات های فوق هوشمند یا ابرکامپیوتر ولی از کجا معلوم اون خود خود شخص واقعی من باشه و ممکن اون فقط نرم افزاری از کپی خوداگاهی بهنام باشه.
فعلا این سوالات بی پاسخ و شاید در اینده ن چندان نزدیک بفهمیم.
پس ما نمیتونیم مطمئن باشیم که ربات ها میتونن عین عین انسان باشن ولی دور از ذهنم نیست و شاید تا هزاره اینده بتونیم جسم جدید بسازیم. شاید نمیدونیم
اینکه ماشینها میتونند روزی مثل انسان خود آگاهی داشته باشند یکی از معماهای هوش مصنوعی که تا حالا هنوز جوابی براش ذکر نشده.
برای اینکه چالشش را بیشتر بفهمید در مورد مساله اتاق چینی مطالعه کنید…
که البته خود جان سرل این مساله را طرح کرده..
بله اتاق چینی که اقای جان سرل مطرح کرده تقریبا هوش مصنوعی نوع هومند رد میکنه و میگه ربات ها نمیتونن مثل انسان شوند چون همه فعالیت های مغزی نمیتونن محاسبه پذیر باشن.
البته اقای جان سرل منشا خوداگاهی خارج از مغز یا همون روح رد میکنه