بیگ بنگ: معمولا براي موفق شدن در هر ورزشي، گونه اي استعداد يا فيزيك بدني ژنتيكي نياز است و شخص با شكوفايي اين استعداد مي تواند در آن رشته يك ورزشكار مطرح شود. امروزه بيشتر ورزشها چنان حرفه اي شده اند كه بدون استعدادهاي اوليه نمي توان اميدي به موفقيت در سطح جهاني داشت. تا همين چند دهه پيش، ژاپني ها كه با ابداع تکنيک‌هاو تاکتيک‌هاي جديد، در واليبال مردان دنيا حرفي براي گفتن داشتند، امروزه به دليل ميانگين قد كمتر بعيد است بتوانند به روزهاي درخشان خود برگردند. در بسكتبال و تنيس نيز داشتن قد بلند مهم است. معدود تنيسورهايي همچون ديويد فرر اسپانيايي قادر شده است با قد نسبتا كوتاه 175 سانتي متر در ميان بزرگان جهان قرار بگيرد. امروزه تنوع ورزشي در سطح جهان به حدي افزايش يافته كه هر كسي مي تواند متناسب با استعدادهاي ذاتي خود حداقل در يكي از اين رشته هاي ورزشي پيشرفت كند. البته قرار نيست همه افراد در ورزش به طور حرفه اي كار كنند. مزاياي ورزش براي آماتورها بسيار زياد است و نبايد لابلاي رقابت و مسابقه و پيروزي كمرنگ شود.

chess_illusion

در حاليكه در بيشتر ورزشها فيزيك بدني مهم است، در برخي از آنها به ويژه شطرنج كه ورزش فكري نام گرفته است، شكل اندام اهميتي ندارد، اما داشتن استعداد ويژه براي رسيدن به سطح حرفه اي الزامي است. اگر چه هوش بالا پارامتر خوبي براي موفقيت است و ضريب هوشي بازيكني چون كاسپارف را در حد يك نابغه تخمين مي زنند، اما اين استعداد، الزاما ضريب هوشي بالا نيست. شايد شطرنج، هوش ويژه خود را مي طلبد. البته داشتن هوش يك نابغه نيز بدون مطالعه و تمرين براي مطرح شدن در شطرنج كفايت نمي كند! به نظر شما چقدر تمرين و مطالعه براي رسيدن به درجه استادي در شطرنج لازم است. در حد يك ليسانس يا فوق ليسانس؟ دكترا چطور؟ گاتا كامسكي آمريكايي، يكي از بزرگان شطرنج مي گفت روزانه بيش از 7 ساعت مشغول مطالعه و تمرين شطرنج است! كارپف نيز معتقد بود با روزي 3 ساعت تمرين در شطرنج به جايي نخواهيد رسيد!

شطرنج در قرن چهارم يا ششم ميلادی از شمال‌غربی هند سرچشمه گرفته‌است. شاهان هند بر اين باور بودند که يادگيری جنگ موجب كسب ارزش‌های دلاوری، تصميم‌گيری، شکيبايی و شجاعت می‌شود. بنابراين تصميم گرفتند که جنگ را مدل‌سازی کنند. (ابداع اين بازي و چنين باورهايي از سوي تمدني كه هيچگاه به همسايگانش تجاوز نكرده ، جالب است!) ظاهرا اين بازي توسط سفير هند براي انوشيروان ، يكي از شاهان ساساني ارسال شد و نام چترنگ به خود گرفت. سپس در زمان خسرو پرويز به روم و يونان نيز راه يافت. در قرن ششم پس از شكست يزد گرد سوم در برابر عربها، چترنگ به شطرنج تغيير نام داده و وارد اسلام شد. از آن پس اين بازي فكري از ايران به اروپا و روسيه رسيدو نيز در ژاپن و چين گسترش يافت.

در اروپا قوانين شطرنج دچار تغييراتي شد و در سال ۱۸۵۱ نخستين مسابقات بين‌المللی توسط هوارد استانتون که خود يک شطرنج باز انگليسی بود، بر‌گزار شد. آدولف اندرسن ، قهرمان اين رقابتها شد و در سال ۱۸۵۸، اين قهرماني را در به پل مورفی آمريكايي واگذاركرد. با اين وجود ويلهلم اشتاينيتز چك به عنوان نخستين قهرمان جهان در سال 1866 شناخته مي شود. در سال ۱۹۲۴، سازمان بين‌المللی شطرنج جهان( فيده) بنيان گذاشته ‌شد و به تدريج مسابقات و عناوين تازه‌ای به وجود آمدند. كاپابلانكاي كوبايي نيز يكي ديگر از نوايغ شطرنج و سومين قهرمان جهان پس از لاسكر آلماني بود. آلخين روسي وي را به زير كشيد و از سال ۱۹۲۷ تا ۱۹۴۶ چهار عنوان قهرمانی جهان به دست آورد. بازي چشم بسته و همزمان او با 32 شطرنج باز نيمه حرفه اي كه با 19 پيروزي و 4 شكست همراه بود، بخشي از نبوغ وي را نشان مي دهد!

تصویری از اسون ماگنوس اون کارلسن استاد بزرگ و نابغه شطرنج اهل نروژ است که بازیکن شماره یک رتبه‌بندی جهانی شطرنج و قهرمان فعلی شطرنج جهان است.
تصویری از اسون ماگنوس اون کارلسن استاد بزرگ و نابغه شطرنج اهل نروژ است که بازیکن شماره یک رتبه‌بندی جهانی شطرنج و قهرمان فعلی شطرنج جهان است.

از اين به بعد شوروي يكه تاز شطرنج بود و قهرماني جهان تا سال 1972 ميان شطرنج بازان اين كشور رد و بدل مي شد. در اين سال بابي فيشر ، شطرنج باز نابغه و جنجالي آمريكايي، قهرماني جهان را از روسها گرفت. بازيهاي او با اسپاسكي همچون بازيهاي كارپف و كاسپارف در سطح جهان بسيار خبر ساز شد. فيشر در دوره بعدي در اعتراض به شيوه جديد مسابقات ، از رويارويي با كارپف روسي امتناع كرد و قهرماني را به وي واگذار نمود! سپس كاسپارف، شطرنج باز مشهوري كه اكنون براي برقراري دموكراسي در روسيه مبارزه مي كند، قهرمان بلا منازع جهان شد. وي تا سال 2013 ركوردار ريتينگ شطرنج با 2851 امتياز بود! باور كردني نيست كه اين ركورد توسط يك شطرنج باز جوان نروژي شكسته شود. مگنوس كارلسن با 24 سال سن هم اكنون با ريتينگ 2880 سردمدار شطرنج جهان است!

مسابقات قهرمانی شطرنج زنان جهان نيز در سال ۱۹۲۷ بنيانگذاری‌شد. معروفترين شطرنج باز زن در تاريخ جوديت پولگار مجارستاني است كه توانست در سال 2005 بين 10 شطرنجباز بزرگ دنيا نيز قرار بگيرد. در حال حاضر وي نفر اول زنان و 66 دنياست. در ميان كشورها، روسيه هنوز قدرت اول شطرنج دنياست. اوكراين و چين در رتبه هاي دوم و سوم قرار دارند. كشور ما ايران به لطف بازيكناني همچون الشن مرادي و احسان قائم مقامي و … در رتبه 46 جا خوش كرده است. در بخش زنان، چين و روسيه رتبه هاي اول و دوم را در اختيار دارند و جالب اينكه ايران با بازيكناني همچون آتوسا پوركاشيان و سارا سادات خادم الشريعه و رتبه 30 در اين ليست، بهتر از مردان عمل كرده است!

ادامه دارد »»»

نویسنده: احمد مصدر/ بیگ بنگ

منابع بیشتر: ratings , Volleyball , World Chess Championship , wiki

دیدگاهتان را بنویسید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

3 دیدگاه

  1. خیلی خیلی عالی بود،سپاسگزارم بابت این مطلب،اصلن راجع به اسمش این ها رو نمی دونستم.خیلی عالی بود سپاس.فقط نمی دونم ایرانی ها که در شطرنج عالی هستن چرا این همه عقبتر هستیم نسبت به سایر کشورها.